Українців застерегли від покупок диво-поясів та «чудотворних» масажерів

Людина, яка довірилася шахраям, може втратити як гроші, так і здоров'я, адже хворий, як правило, припиняє застосування лікарських засобів, призначених лікарем, сподіваючись на швидке одужання за допомогою «надсучасної медичної апаратури». Логіка ошуканої людини така: якщо цей апарат дорого коштує, то точно допоможе. Саме на це й розраховують шахраї

Держлікслужба України звернулася до українців із попередженням. Звичайні побутові електричні прилади, що реалізуються в Україні під виглядом медичних приладів можуть зашкодити здоров’ю.

Про це повідомила прес-служба МОЗ України.

Згідно з повідомленням, до Управління організації державного контролю якості та безпеки медичних виробів Державної служби України з лікарських засобів надходять скарги та звернення громадян на шахраїв, які продають звичайні побутові електричні прилади під виглядом медичних приладів, що нібито мають лікувальні властивості.

Усього протягом перших восьми місяців 2012 року до Держлікслужби України надійшло 49 скарг на побутові прилади, а саме:

― 7 скарг на апарат «RT-2050»;

― 3 скарги на апарат «Небулайзер «Алтей»;

―2 скарги на апарат ― PANGAO;

по 1-й скарзі на апарати:

― пояс для схуднення «Wais Belt»;

― «Самоздрав»;

― «ECOPULSE KB-700»;

― «Домашній доктор»;

― «Терапевтична система»;

― «Поясничний надувний корсет»;

― «Хірургічний апарат»;

― «Диво-пояс-корсет»;

― «МГ 30-40»;

― «Care Max»;

― апарат «Магнітер АМТ-02».

«Держлікслужба України попереджає, що усі ці прилади не внесені до Державного реєстру медичної техніки та виробів медичного призначення і не дозволені до застосування у медичній практиці в Україні», ― сказано у повідомленні.

Також у прес-службі МОЗ наголосили, що обман важко виявити недосвідченій людині, адже шахраї часто видають себе за лікарів, а фірми-одноденки, які зникають та з'являються кожного дня ― за медичні центри, навіть державні. Повіривши некоректній рекламі, хворі гідні викласти останні гроші в надії на швидке покращення здоров'я. Після того, як хворий впевнюється, що стан здоров'я не лише не покращився, а часто й погіршився, він знову звертається до шахраїв із намаганнями отримати допомогу, роз'яснення або повернути гроші.

«Людина, яка довірилася шахраям, може втратити як гроші, так і здоров'я, адже хворий, як правило, припиняє застосування лікарських засобів, призначених лікарем, сподіваючись на швидке одужання за допомогою «надсучасної медичної апаратури». Логіка ошуканої людини така: якщо цей апарат дорого коштує, то точно допоможе. Саме на це й розраховують шахраї», ― пояснили у відомстві.

Пропонуючи громадянам придбати прилади, які, як заздалегідь чудово знають їх продавці, не є лікувальними і не несуть ніякого покращення здоров'я, ці особи порушують законодавство України. Відповідно до Закону України «Про рекламу», в рекламі товарів та методів, що не належать до лікарських засобів чи медичної техніки забороняється посилання на те, що ці товари мають лікувальні властивості, якщо вони не підтверджені у встановленому законодавством порядку.

Кількість скаржників у порівнянні з минулим роком значно зросла, адже за вісім місяців 2012 року надійшло майже стільки звернень, скільки за увесь минулий 2011-й рік.

«Отже, якщо Ви або Ваші близькі стали жертвами подібних шахраїв, необхідно звернутися до правоохоронних органів із відповідною заявою, оскільки такі дії містять ознаки вчинення суспільно небезпечного діяння, передбаченого ст. 190 Кримінального кодексу України, а саме, заволодіння Вашим майном шляхом обману чи зловживання довірою (шахрайство) в порядку ст. 97 Кримінально-процесуального кодексу України», ― наголосили у МОЗ.

Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

Як оптимізувати рухову діяльність дітей

Потреба в руховій активності природна для кожної дитини. Активні рухи викликають у дітей позитивні емоції та підсилюють усі фізіологічні процеси. Що допоможе вихователю та інструктору з фізкультури забезпечити оптимальну рухову активність дошкільників?
27854

Методична робота в закладі дошкільної освіти

Дізнайтеся про форми організації методичної роботи в дитячому садку, які допоможуть вихователям розвивати свій творчий потенціал, постійно підвищувати професійну кваліфікацію і забезпечать високий рівень проведених занять
47530

Як проводити батьківські збори в школі

Батьківські збори в школі— основний спосіб комунікації педагогічного колективу з батьками. Щоб збори були вдалі, а освітня робота ефективна, розглянемо види, форми проведення, теми батьківських зборів
39077

Аптечки у школі: як правильно укомплектувати та зберігати

Скористайтеся переліком медичних засобів у закладі освіти та дізнайтеся як правильно укомплектувати аптечку. Адже, як правило, діти схильні до травм і ніколи не знаєш в який момент потрібно буде надати допомогу. Важливо у такий момент мати все під рукою, зібране в одному місці.
42294

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді