Чи компенсують роботу вчителів 1 вересня?

Незабаром у школах пролунає перший дзвоник, свято якого цьогоріч припадає на неділю. Згідно з чинним законодавством, освітяни мають отримати компенсацію за роботу у вихідний день. Однак це питання досі є предметом дискусій профспілок та МОН.

На звернення профспілкових організацій щодо початку 2013-2014 навчального року ЦК Профспілка працівників освіти і науки України повідомляє, що відповідно до чинного законодавства  робота у вихідний день має компенсуватися.

Як відомо, наказом Міністерства освіти і науки України від 04.07.2013 № 894 «Про підготовку до 2013-2014 навчального року» передбачено урочисте проведення 1 вересня 2013 року Дня знань.

Цьогоріч День знань припадає на неділю. 

Представники ЦК Профспілки зазначають, що відповідно до ст. 72 Кодексу законів про працю України робота у вихідний день може компенсуватися, за згодою сторін, наданням іншого дня відпочинку або у грошовій формі у подвійному розмірі. Оплата за роботу у вихідний день обчислюється за правилами статті 107 цього Кодексу.

Натомість заступник міністра освіти і науки України Борис Жебровський зауважує, що участь у святі за гроші неможлива.

«Останнім часом в ЗМІ з’являються негативні відгуки щодо проведення Дня знань 1 вересня. Йдеться про порушення трудового законодавства, зокрема, що свято Першого дзвоника випадає на вихідний день, і цей день повинний бути відповідно оплаченим. Але ж участі у святі за гроші не буває!», — наголошує посадовець.

Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

Як оптимізувати рухову діяльність дітей

Потреба в руховій активності природна для кожної дитини. Активні рухи викликають у дітей позитивні емоції та підсилюють усі фізіологічні процеси. Що допоможе вихователю та інструктору з фізкультури забезпечити оптимальну рухову активність дошкільників?
27856

Методична робота в закладі дошкільної освіти

Дізнайтеся про форми організації методичної роботи в дитячому садку, які допоможуть вихователям розвивати свій творчий потенціал, постійно підвищувати професійну кваліфікацію і забезпечать високий рівень проведених занять
47530

Як проводити батьківські збори в школі

Батьківські збори в школі— основний спосіб комунікації педагогічного колективу з батьками. Щоб збори були вдалі, а освітня робота ефективна, розглянемо види, форми проведення, теми батьківських зборів
39078

Аптечки у школі: як правильно укомплектувати та зберігати

Скористайтеся переліком медичних засобів у закладі освіти та дізнайтеся як правильно укомплектувати аптечку. Адже, як правило, діти схильні до травм і ніколи не знаєш в який момент потрібно буде надати допомогу. Важливо у такий момент мати все під рукою, зібране в одному місці.
42296

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді