Зміцнюємо імунітет дитини перед зимою

Блок під заголовком новини 1  Підпишіться на Messenger-канал Messenger — Експертус Освіта! Тримаємо руку на пульсі змін без паніки та спаму

Дитячий імунітет потрібно зміцнювати в усі пори року, а особливо восени перед настанням морозів. Цей період якраз багатий на сезонні овочі та фрукти, які містять безліч вітамінів, потрібних організму дитини.

Вітаміни — це біологічно активні речовини, які є життєво важливими для нормального функціонування організму. Особливу роль вітаміни відіграють у здоров’ї дітей: у їх організмі вітаміни необхідні передусім для регулювання процесів обміну речовин, кровотворення і підтримки імунітету.

Пропонуємо перелік продуктів, які допоможуть підготуватися до зими та зміцнити здоров’я дітей.

Лідерами за вмістом аскорбінової кислоти (вітаміну С) є не лимони з апельсинами, а солодкий перець і білокачанна капуста, як свіжа, так і квашена. Щоб в організмі дитини вітаміну С було достатньо, варто щодня з’їдати одну перчинку або 200 г капусти. А якщо з’явилися перші симптоми респіраторних захворювань — у пригоді стане капустяний сік.

Ретинолу (вітаміну А) найбільше в моркві. Склянка морквяного соку щодня — і ваша дитина буде рости здоровою, з відмінним зором і гарною шкірою. Також багаті на цей вітамін сливи, абрикоси, листя салату, морська риба, яєчний жовток.

Піридоксин (вітамін В6) є незамінним елементом для зміцнення імунної системи. Основні джерела цього вітаміну — картопля, горіхи, бобові культури, особливо горох і квасоля, а також висівки, м’ясо і риба.

Дисбаланс мікроелементів може стати причиною виникнення нежитю та застуди в осінньо-зимовий період. Тому обов’язково потрібно ввести в раціон дитини кабачки, гарбузи, яблука, курагу, цитрусові, родзинки, горіхи, сири і морські продукти.

Щоб отримати максимальний ефект від здорового харчування, продукти мають бути свіжими, правильно приготованими і не зберігатися довго в холодильнику.

Безумовно, корисно також щодня пити овочеві та фруктові фреші, але не варто забувати, що у шкірці багатьох овочів та фруктів при цьому залишається багато вітамінів.

Під час кулінарної обробки найкраще використовувати емальований посуд або посуд зі скла. Овочі або фрукти варто кидати у киплячу воду, варити при закритій кришці, на слабкому вогні і не помішувати зайвий раз без потреби.

Найбільше зберігаються вітаміні під час варіння на пару та запікання в духовці, а от смаження і тушкування швидко знищують вітаміни та мікроелементи.

Наостанок хочемо дати ще одну пораду: продукти, які допоможуть підвищити імунітет дитини перед зимою — це лише перша складова здоров’я малюка, друга, не менш важлива, — це щоденні прогулянки, нормальна фізична активність, здорове навколишнє середовище.

Багато корисної та цікавої інформації про вітаміни та зміцнення дитячого імунітету читайте на сторінках журналу «Медична сестра дошкільного закладу».

додаток

Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

Визначаємо відповідність педагогічного працівника кваліфікаційній категорії

Кваліфікаційні категорії педагогічним працівникам закладів освіти присвоюють чи підтверджують лише за результатами атестації. При цьому враховують, зокрема, вимоги, які встановлені до рівня професійної кваліфікації та стажу працівників. Розглянемо, які саме
46093

Як укладати індивідуальний навчальний план учня з особливими освітніми потребами

Індивідуальна траєкторія розвитку, індивідуальна програма розвитку, індивідуальний навчальний план — що це і для чого. З’ясовуємо, як забезпечити індивідуалізацію освітнього процесу дитини з ООП відповідно до нормативних документів
9195

Яким буде НМТ—2026

Уже чотири роки Український центр оцінювання якості освіти замість традиційного ЗНО проводить НМТ. Як проходитиме НМТ у 2026 році, починаємо дізнаватися вже зараз
1141

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді