Дошкільна освіта: підсумки розвитку та плани на наступний рік

Відбулася Всеукраїнська нарада «Стан та перспективи розвитку дошкільної освіти», на якій було визначено найголовніші події та здобутки 2013 року, окреслено завдання на 2014 рік.

5 грудня під головуванням заступника Міністра освіти і науки України Бориса Жебровського проведено Всеукраїнську нараду «Стан та перспективи розвитку дошкільної освіти». У нараді взяли участь фахівці міністерства, Інституту інноваційних технологій і змісту освіти, спеціалісти з питань дошкільної освіти з усіх регіонів України, голова правління ВГО «Асоціація працівників дошкільної освіти» Ніна Омельяненко, представники освітянських видань.

На нараді було підбито підсумки розвитку дошкільної освіти України у 2013 році та визначено плани роботи на 2014 рік.

Начальник відділу дошкільної та початкової освіти департаменту загальної середньої та дошкільної освіти МОН Тамара Панасюк назвала найголовніші події 2013 року, серед яких: Всеукраїнська конференція щодо сучасних підходів до організації роботи дошкільних навчальних закладів з дітьми з особливими потребами; Всеукраїнський вебінар-семінар з питань дошкільної освіти дітей з особливими потребами; міжнародна інтернет-конференція з питань пренатальної педагогіки; Всеукраїнський семінар з питань безпеки життєдіяльності дітей у дошкільних навчальних закладах; всеукраїнські конкурси — «Сузір’я талановитих дошкільнят» та відеороликів про здоров’язбережувальні технології, що впроваджуються в дошкільних навчальних закладах; Всеукраїнська науково-методична конференція «Сучасні п’ятирічні діти: проблеми та особливості розвитку»; Всеукраїнський огляд ігрових майданчиків «У садочку, як у віночку» та інші.

Було зауважено, що більшість подій 2013 року відбувалися у дошкільній освіті вперше. Наголошено також, що вперше за всю історію нашої країни науковці сфери дошкільної освіти отримали Державну премію України. Це доктор педагогічних наук, професор, дійсний член Національної академії педагогічних наук України Алла Богуш та доктор педагогічних наук, професор, завідувач кафедри дошкільної і початкової освіти Луганського національного університету імені Тараса Шевченка Наталя Гавриш.

А ось традиційним для працівників дошкільної освіти стало проведення Всеукраїнського конкурсу «Вихователь року» та відзначення Всеукраїнського дня дошкілля.

На нараді йшлося і про інші здобутки, досягнення в дошкільній освіті, зокрема: створення на офіційному сайті МОН спеціальної рубрики «Дошкільна освіта дітей з особливими потребами», розроблення програми розвитку дітей з особливими потребами (з різних нозологій), створення низки посібників, науково – методичних та дидактичних матеріалів для роботи з дітьми дошкільного віку.

Про досягнення Всеукраїнської громадської організації «Асоціація працівників дошкільної освіти» у 2013 році розповіла голова правління Ніна Омельяненко. Від імені Асоціації працівників дошкільної освіти вона подякувала усім, хто брав активну участь у діяльності Асоціації, а також висловила вдячність Борису Жебровському та Тамарі Панасюк за їх активну життєву позицію, за сприяння розвитку дошкільної освіти та професійному зростанню педагогічних працівників.

У цілому роботі працівників-«дошкільників» було дано задовільну оцінку.

Після обговорення стану розвитку та найголовніших подій у дошкільній освіті учасники наради визначили плани роботи на 2014 рік. Це і завершення започаткованого в 2013 році Всеукраїнського фестивалю театрального мистецтва дошкільнят, і проведення всеукраїнського огляду на кращий стан фізичного виховання у дошкільних навчальних закладах, і Всеукраїнська інтернет-конференція щодо наступності між дошкільною та початковою освітою, і багато інших.

Заступник Міністра освіти і науки України Борис Жебровський закликав присутніх виважено підходити до планування роботи на наступний рік: планувати лише ті заходи, які є ефективними, які дають позитивний результат, які допоможуть розв’язати актуальні питання, які заслуговують на те, щоб стати традицією, і виключати з планів усе неефективне, несучасне.

Борис Жебровський наголосив, що потрібно докласти всіх зусиль для підвищення статусу вихователя, на поліпшенні соціального статусу педагогічних працівників дошкільної сфери. Заступник міністра зазначив, що тільки щасливий вихователь щодня, щохвилини може зігрівати теплом і любов’ю кожне дитяче серце, проявляти турботу про дітей, виховувати їх гідними людьми заради щасливого майбутнього кожної дитини зокрема та суспільства загалом.

Наприкінці наради прозвучали слова вітання та вдячності найактивнішим працівникам обласних департаментів (управлінь) освіти. Борис Жебровський та Ніна Омельяненко вручили їм подяки від Міністерства освіти і науки України та ВГО «Асоціація працівників дошкільної освіти» за особистий внесок у розвиток дошкільної освіти України.

Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

Як оптимізувати рухову діяльність дітей

Потреба в руховій активності природна для кожної дитини. Активні рухи викликають у дітей позитивні емоції та підсилюють усі фізіологічні процеси. Що допоможе вихователю та інструктору з фізкультури забезпечити оптимальну рухову активність дошкільників?
27856

Методична робота в закладі дошкільної освіти

Дізнайтеся про форми організації методичної роботи в дитячому садку, які допоможуть вихователям розвивати свій творчий потенціал, постійно підвищувати професійну кваліфікацію і забезпечать високий рівень проведених занять
47530

Як проводити батьківські збори в школі

Батьківські збори в школі— основний спосіб комунікації педагогічного колективу з батьками. Щоб збори були вдалі, а освітня робота ефективна, розглянемо види, форми проведення, теми батьківських зборів
39078

Аптечки у школі: як правильно укомплектувати та зберігати

Скористайтеся переліком медичних засобів у закладі освіти та дізнайтеся як правильно укомплектувати аптечку. Адже, як правило, діти схильні до травм і ніколи не знаєш в який момент потрібно буде надати допомогу. Важливо у такий момент мати все під рукою, зібране в одному місці.
42295

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді