Формуємо психологічну культуру педагога

Червневе число журналу «Практичний психолог: Школа» присвячено питанню формування психологічної культури педагога. Ознайомившись із публікаціями, ви дізнаєтеся, як формувати в педагогів ставлення до дитини і дитинства як до найвищих цінностей, поглиблювати їхні знання з вікової та педагогічної психології, а також грамотно будувати взаємодію з кожною дитиною.

Підвищення психологічної культури педагога є багатоаспектним завданням, тому добираючи матеріали до червневого числа журналу «Практичний психолог: Школа», ми прагнули висвітлити якомога більше питань, щоб допомогти вам, колеги, розв’язувати різні професійні завдання під час роботи з педагогічним колективом.

Постать педагога має непересічне значення в житті кожної людини. І практичний психолог, який прагне бути успішним і ефективним у своїй роботі, розуміє це. Тому й обирає пріоритетним напрямом власної професійної діяльності роботу з педагогічним колективом. Адже особистісні зміни визначальної постаті навчально-виховного процесу, тобто педагога, безпосередньо впливають на головного учасника цього процесу — дитину. Про те, як грамотно організувати відповідний психологічний супровід педагогічного колективу, йдеться у статтях «Підвищуємо рівень психологічної культури педагога», «Взаємодія з дитиною як прояв психологічної культури педагога» і «Рефлексія — основний механізм підвищення психологічної культури педагога».

Професійна діяльність педагога здебільшого має віддалені результати, тому фахівцю іноді складно день у день мотивувати себе на виконання одноманітної роботи. Матеріал «Творчий потенціал та креативність педагога як запорука професіоналізму» стане у пригоді під час проведення психологічною службою навчального закладу відповідної корекційно-розвивальної роботи. У ньому йдеться про те, як допомогти педагогу віднайти приховані та неусвідомлювані резерви самоактуалізації і розвитку творчого потенціалу. Також подано пам’ятку для практичного психолога «Психологічний супровід творчої діяльності педагогічного колективу».

Варто приділити особливу увагу проблемі збереження психологічного здоров’я педагога. Публікації «Супровід збереження психологічного здоров’я педагога» та «Визначення рівня емоційного вигорання педагога» дадуть практичному психологу змогу знайти оптимальні шляхи запобігання виникненню синдрому емоційного вигорання в педагогічному колективі, вчасно діагностувати це психологічне явище за допомогою відповідних методик.

Відповідь на запитання «Чи можливе взаєморозуміння різних поколінь у загальноосвітньому навчальному закладі?» шукайте у статті «Спільні інтереси педагогів та учнів як засіб стимулювання взаєморозуміння». У ній висвітлено проблему інформаційного «розриву» між молодшим та старшим поколіннями і запропоновано програму для педагогів щодо стимулювання взаєморозуміння між педагогами та учнями шляхом формування спільних інтересів.

Психологічний клуб для педагогів, ситуація успіху в навчальній діяльності дитини, профілактика важковиховуваності в учнівському середовищі — усе це та багато іншої корисної інформації читайте на сторінках червневого числа журналу «Практичний психолог: Школа».

Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

Як оптимізувати рухову діяльність дітей

Потреба в руховій активності природна для кожної дитини. Активні рухи викликають у дітей позитивні емоції та підсилюють усі фізіологічні процеси. Що допоможе вихователю та інструктору з фізкультури забезпечити оптимальну рухову активність дошкільників?
27858

Методична робота в закладі дошкільної освіти

Дізнайтеся про форми організації методичної роботи в дитячому садку, які допоможуть вихователям розвивати свій творчий потенціал, постійно підвищувати професійну кваліфікацію і забезпечать високий рівень проведених занять
47530

Як проводити батьківські збори в школі

Батьківські збори в школі— основний спосіб комунікації педагогічного колективу з батьками. Щоб збори були вдалі, а освітня робота ефективна, розглянемо види, форми проведення, теми батьківських зборів
39078

Аптечки у школі: як правильно укомплектувати та зберігати

Скористайтеся переліком медичних засобів у закладі освіти та дізнайтеся як правильно укомплектувати аптечку. Адже, як правило, діти схильні до травм і ніколи не знаєш в який момент потрібно буде надати допомогу. Важливо у такий момент мати все під рукою, зібране в одному місці.
42301

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді