Щодо якості та безпечності харчових продуктів та продовольчої сировини

Блок під заголовком новини 1  Підпишіться на Telegram-канал Педрада. Новини! Тримаємо руку на пульсі змін без паніки та спаму

Міністерство охорони здоров’я України внесло зміни до наказу «Про затвердження Державних санітарних норм та правил «Медичні вимоги до якості та безпечності харчових продуктів та продовольчої сировини» від 29.12.2012 № 1140.

Відповідно до наказу «Про затвердження Змін до наказу Міністерства охорони здоров’я України від 29 грудня 2012 року № 1140» від 18.08.2014 № 576, найбільших змін зазнав пункт 4.13 Державних санітарних норм та правил «Медичні вимоги до якості та безпечності харчових продуктів та продовольчої сировини», в яких йдеться про небезпечну хімічну речовину діоксин.

Довідково, діоксин належить до групи небезпечних хімічних речовин, відомих як стійкі органічні забруднювачі з високою токсичністю. у результаті контакту людини з діоксинами спостерігаються порушення імунітету, дисфункції щитоподібної залози та інші негативні порушення роботи органів і систем.

Так от, згідно зі змінами, речення «У всіх групах харчових продуктів нормуються діоксини» виключено з наказу. Виходить, що у продуктах дитячого харчування діоксини не допускаються за документом, але ніяким чином не нормуються. Контроль за вмістом діоксинів проводиться виробником (постачальником, імпортером).

У випадках погіршення екологічної ситуації, пов'язаної з аваріями, техногенними та природними катастрофами, що можуть призводити до утворення та потрапляння діоксину в навколишнє середовище, контроль за вмістом цієї речовини проводився Державною санітарно-епідеміологічною службою України. Відтепер, контроль за вмістом діоксинів у продовольчій сировині здійснюватиметься не територіальними органами Державної санітарно-епідеміологічної служби України, а центральним органом виконавчої влади, що забезпечує реалізацію державної політики у сфері безпечності харчових продуктів.

Зміни передбачають обов’язкове затвердження етикетування харчових продуктів для спеціального дієтичного споживання, функціональних харчових продуктів та дієтичних добавок відповідно до статті 38 Закону України «Про безпечність та якість харчових продуктів» від 23.12.1997 № 771/97-ВР.

Також у нововведеннях роз’яснено заборону використовувати сировину, піддану повторному заморожуванню для виготовлення харчових продуктів.

Наказ набирає чинності з дня його офіційного опублікування.

Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

Психологічна підтримка учнів, батьків та педагогів під час війни

Які техніки психологічної підтримки використовувати, щоб зберегти психічне здоров’я та підвищити адаптаційні можливості людини до складних умов та життя у стані тривоги, невизначеності та стресу
4593

Десять поширених помилок у мовленні освітян

Розберемо 10 поширених помилок у мовленні освітян — кальки з російської, неправильне написання абревіатур і відмінювання прізвищ тощо. Читайте, навчайтеся та навчайте!
47

Влаштуйте День Землі в дитячому садку

22 квітня у всьому світі відзначають Міжнародний день Землі. Скористайтеся нагодою поговорити з вихованцями про цінність природних ресурсів. Проведіть заходи, що формуватимуть в дітей екологічну свідомість
10790

Як скласти протокол батьківських зборів у ЗДО

Як скласти протокол батьківських зборів легко та ефективно. Скористайтеся поданою структурою протоколу, яка прийнятна для загальних та групових батьківських зборів.
103086

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді