Щодо якості та безпечності харчових продуктів та продовольчої сировини

Блок під заголовком новини 1  Підпишіться на Telegram-канал Педрада. Новини! Тримаємо руку на пульсі змін без паніки та спаму

Міністерство охорони здоров’я України внесло зміни до наказу «Про затвердження Державних санітарних норм та правил «Медичні вимоги до якості та безпечності харчових продуктів та продовольчої сировини» від 29.12.2012 № 1140.

Відповідно до наказу «Про затвердження Змін до наказу Міністерства охорони здоров’я України від 29 грудня 2012 року № 1140» від 18.08.2014 № 576, найбільших змін зазнав пункт 4.13 Державних санітарних норм та правил «Медичні вимоги до якості та безпечності харчових продуктів та продовольчої сировини», в яких йдеться про небезпечну хімічну речовину діоксин.

Довідково, діоксин належить до групи небезпечних хімічних речовин, відомих як стійкі органічні забруднювачі з високою токсичністю. у результаті контакту людини з діоксинами спостерігаються порушення імунітету, дисфункції щитоподібної залози та інші негативні порушення роботи органів і систем.

Так от, згідно зі змінами, речення «У всіх групах харчових продуктів нормуються діоксини» виключено з наказу. Виходить, що у продуктах дитячого харчування діоксини не допускаються за документом, але ніяким чином не нормуються. Контроль за вмістом діоксинів проводиться виробником (постачальником, імпортером).

У випадках погіршення екологічної ситуації, пов'язаної з аваріями, техногенними та природними катастрофами, що можуть призводити до утворення та потрапляння діоксину в навколишнє середовище, контроль за вмістом цієї речовини проводився Державною санітарно-епідеміологічною службою України. Відтепер, контроль за вмістом діоксинів у продовольчій сировині здійснюватиметься не територіальними органами Державної санітарно-епідеміологічної служби України, а центральним органом виконавчої влади, що забезпечує реалізацію державної політики у сфері безпечності харчових продуктів.

Зміни передбачають обов’язкове затвердження етикетування харчових продуктів для спеціального дієтичного споживання, функціональних харчових продуктів та дієтичних добавок відповідно до статті 38 Закону України «Про безпечність та якість харчових продуктів» від 23.12.1997 № 771/97-ВР.

Також у нововведеннях роз’яснено заборону використовувати сировину, піддану повторному заморожуванню для виготовлення харчових продуктів.

Наказ набирає чинності з дня його офіційного опублікування.

Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

Строковий трудовий договір з педагогами: відповідаємо на запитання

З’ясуємо, що таке строковий трудовий договір і чому навколо нього стільки суперечок: варто чи ні його укладати, хто від цього виграє, хто програє, наскільки він є корисним для працівника чи роботодавця
24153

Завдання та обов’язки вчителя у посадовій інструкції за новим Профстандартом

З’ясуємо, які завдання й обов’язки визначають у посадовій інструкції вчителя закладу загальної середньої освіти. Врахуємо функції вчителя, визначені новим Професійним стандартом
25634

Цікаві фізкультхвилинки для дошкільнят

Завантажте фізкультхвилинки, що перетворять навчання на гру! Діти непосидючі та втрачають увагу? Наші фізкультхвилинки – це не просто рухи. Це ключі до зняття напруги, розвитку активності та легкого засвоєння нового. Зробіть навчання захопливим вже сьогодні!
89806

Літні активності для дошкільнят: сценарій розваги

Влітку діти охочі до експериментів та відкриттів. Скористайтеся цим і проведіть для старших дошкільників літню розвагу на свіжому повітрі: з рухливою грою за методикою Карла Орфа, віршами, піснями, іграми і квітковим дизайном
22521

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді