Щодо якості та безпечності харчових продуктів та продовольчої сировини

Блок під заголовком новини 1  Підпишіться на Telegram-канал Педрада. Новини! Тримаємо руку на пульсі змін без паніки та спаму

Міністерство охорони здоров’я України внесло зміни до наказу «Про затвердження Державних санітарних норм та правил «Медичні вимоги до якості та безпечності харчових продуктів та продовольчої сировини» від 29.12.2012 № 1140.

Відповідно до наказу «Про затвердження Змін до наказу Міністерства охорони здоров’я України від 29 грудня 2012 року № 1140» від 18.08.2014 № 576, найбільших змін зазнав пункт 4.13 Державних санітарних норм та правил «Медичні вимоги до якості та безпечності харчових продуктів та продовольчої сировини», в яких йдеться про небезпечну хімічну речовину діоксин.

Довідково, діоксин належить до групи небезпечних хімічних речовин, відомих як стійкі органічні забруднювачі з високою токсичністю. у результаті контакту людини з діоксинами спостерігаються порушення імунітету, дисфункції щитоподібної залози та інші негативні порушення роботи органів і систем.

Так от, згідно зі змінами, речення «У всіх групах харчових продуктів нормуються діоксини» виключено з наказу. Виходить, що у продуктах дитячого харчування діоксини не допускаються за документом, але ніяким чином не нормуються. Контроль за вмістом діоксинів проводиться виробником (постачальником, імпортером).

У випадках погіршення екологічної ситуації, пов'язаної з аваріями, техногенними та природними катастрофами, що можуть призводити до утворення та потрапляння діоксину в навколишнє середовище, контроль за вмістом цієї речовини проводився Державною санітарно-епідеміологічною службою України. Відтепер, контроль за вмістом діоксинів у продовольчій сировині здійснюватиметься не територіальними органами Державної санітарно-епідеміологічної служби України, а центральним органом виконавчої влади, що забезпечує реалізацію державної політики у сфері безпечності харчових продуктів.

Зміни передбачають обов’язкове затвердження етикетування харчових продуктів для спеціального дієтичного споживання, функціональних харчових продуктів та дієтичних добавок відповідно до статті 38 Закону України «Про безпечність та якість харчових продуктів» від 23.12.1997 № 771/97-ВР.

Також у нововведеннях роз’яснено заборону використовувати сировину, піддану повторному заморожуванню для виготовлення харчових продуктів.

Наказ набирає чинності з дня його офіційного опублікування.

додаток

Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

Спеціальні групи в ЗДО: як сформувати й організувати роботу

Постанова КМУ, якою затверджено новий Порядок утворення та функціонування спеціальних груп вихованців закладів дошкільної освіти, набрала чинності 1 серпня 2025 року. Читайте головне про обов’язки керівника ЗДО, про комплектування спеціальних груп та організацію освітнього процесу в них
43

Типи організації освітньої діяльності в дошкіллі: що нового

У Законі про дошкільну освіту визначено вісім типів організації освітньої діяльності. Таке розмаїття дає змогу забезпечити доступність дошкільної освіти для кожної дитини з урахуванням її індивідуальних особливостей, потреб, інтересів та здібностей. У цій статті більше розглянемо саме нові альтернативні типи дитсадків
4720

Тарифікаційний список педагогів: що і як заповнювати

Визначальною умовою оплати праці в навчальному закладі є тарифікаційний список педагогів, який визначає обсяг педагогічного навантаження, встановлює доплати та надбавки і розраховує фонд оплати праці на місяць. Саме на його підставі визначається потреба в коштах для виплати зарплати педагогічним працівникам на рік. Як його скласти, щоб все врахувати, читайте далі.
43337

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді