Щодо якості та безпечності харчових продуктів та продовольчої сировини

Міністерство охорони здоров’я України внесло зміни до наказу «Про затвердження Державних санітарних норм та правил «Медичні вимоги до якості та безпечності харчових продуктів та продовольчої сировини» від 29.12.2012 № 1140.

Відповідно до наказу «Про затвердження Змін до наказу Міністерства охорони здоров’я України від 29 грудня 2012 року № 1140» від 18.08.2014 № 576, найбільших змін зазнав пункт 4.13 Державних санітарних норм та правил «Медичні вимоги до якості та безпечності харчових продуктів та продовольчої сировини», в яких йдеться про небезпечну хімічну речовину діоксин.

Довідково, діоксин належить до групи небезпечних хімічних речовин, відомих як стійкі органічні забруднювачі з високою токсичністю. у результаті контакту людини з діоксинами спостерігаються порушення імунітету, дисфункції щитоподібної залози та інші негативні порушення роботи органів і систем.

Так от, згідно зі змінами, речення «У всіх групах харчових продуктів нормуються діоксини» виключено з наказу. Виходить, що у продуктах дитячого харчування діоксини не допускаються за документом, але ніяким чином не нормуються. Контроль за вмістом діоксинів проводиться виробником (постачальником, імпортером).

У випадках погіршення екологічної ситуації, пов'язаної з аваріями, техногенними та природними катастрофами, що можуть призводити до утворення та потрапляння діоксину в навколишнє середовище, контроль за вмістом цієї речовини проводився Державною санітарно-епідеміологічною службою України. Відтепер, контроль за вмістом діоксинів у продовольчій сировині здійснюватиметься не територіальними органами Державної санітарно-епідеміологічної служби України, а центральним органом виконавчої влади, що забезпечує реалізацію державної політики у сфері безпечності харчових продуктів.

Зміни передбачають обов’язкове затвердження етикетування харчових продуктів для спеціального дієтичного споживання, функціональних харчових продуктів та дієтичних добавок відповідно до статті 38 Закону України «Про безпечність та якість харчових продуктів» від 23.12.1997 № 771/97-ВР.

Також у нововведеннях роз’яснено заборону використовувати сировину, піддану повторному заморожуванню для виготовлення харчових продуктів.

Наказ набирає чинності з дня його офіційного опублікування.

Вебінар ВМДЗ

Статті за темою

Усі статті за темою

Структура системи забезпечення якості освіти

За розбудову внутрішньої системи забезпечення якості освіти відповідає керівник, а за проведення інституційного аудиту - Державна служба якості освіти. Ці дві системи тісно пов’язані між собою, оскільки критерії, за якими має проводитись самооцінювання освітньої діяльності та інституційний аудит - однакові
27142

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді