СНІД — проблема сучасності

ЮНІСЕФ, ЮНЕЙДС та мають на меті покласти край епідемій СНІДу серед підлітків до 2030 року та згодом глобальній епідемії, що становить загрозу охороні здоров’я всього населення світу.

На сьогодні СНІД є причиною смерті підлітків номер один в Африці та номер два у всьому світі.

В Україні ситуацію ускладнює те, що частина населення, зокрема молоді, не знає свій ВІЛ-статус. Лише 10 % підлітків та молодих людей хоч раз в житті проходили тестування на ВІЛ. Серед хлопчиків цей показник є вдвічі меншим, ніж серед дівчат.

Лише один з чотирьох підлітків віком до 15 років має доступ до життєво необхідної антиретровірусної терапії. Скорочення смертності спостерігається у всіх вікових групах, окрім частини населення віком 10–19 років.

За даними ЮНІСЕФ, в Україні близько 90 тис. дітей живуть на вулиці. Молоді люди віком від 15 до 24 років, що живуть на вулиці, перебувають в епіцентрі епідемії ВІЛ — 18,4% з них є ВІЛ-інфікованими.

Тому ЮНІСЕФ, ЮНЕЙДС та партнери запускають ініціативу All In — нову платформу взаємодії, що сприятиме стратегічним змінам у діяльності держав, а також залучатиме більше молоді до глобальної боротьби з ВІЛ/СНІДом.

Кампанія All In працюватиме у чотирьох ключових напрямках:

  • залучення та підтримка підлітків як лідерів та творців суспільних зрушень;
  • вдосконалення процесу збору даних для застосування їх у програмах боротьби з ВІЛ/СНІДом;
  • заохочення інноваційних підходів до створення послуг, пов’язаних з ВІЛ, які максимально підходять підліткам;
  • внесення питання ВІЛ серед підлітків у плани дій урядів, що сприятиме активним діям та мобілізації ресурсів.

Станом на 2013 рік 2.1 мільйонів підлітків у світі живуть з ВІЛ. Більшість з них були інфіковані щонайменше 10 років тому, під час вагітності матері, родів або у перші місяці життя - тобто, у період, коли антиретровірусна терапія може значно зменшити ймовірність передачі ВІЛ від матері до дитини. Проте,ці засоби далеко не для всіх були доступними. Багато сьогоднішніх підлітків вчасно не отримали діагноз та не були включені у програми лікування та профілактики.

Виконавчий директор ЮНІСЕФ Ентоні Лейк наголошує на тому, що потрібно отримати змогу допомагати підліткам, до яких у нас зараз немає доступу, та залучати усіх молодих людей у глобальну боротьбу зі СНІДом серед підлітків.

Платформа All In покликана розширити участь самих підлітків у процесі прийняття рішень та посиленню молодіжних рухів. До того ж, кампанія заохотить лідерів держав проводити оцінку програм, що вже існують, і розвивати партнерство між громадськістю та бізнесом.

Метою кампанії All In є забезпечення підлітків послугами, пов’язаними з ВІЛ, що розроблені відповідно до їхніх потреб, та прискорення прогресу у межах вікової групи. Це стане вирішальним для глобальних зусиль, щоб покласти край епідемії СНІД до 2030 року.

З метою зарадити проблемі недостатньої поінформованості молоді та низького рівня тестування на ВІЛ, ЮНІСЕФ Україна розгорнув онлайн-кампанію «Get Tested» («Протестуйся на ВІЛ»). Кампанія на основі інтернет-технологій заохочує консультування та тестування на ВІЛ у клініках, дружніх до молоді серед підлітків у чотирьох містах України. Протягом першого місяця активації 17,5 тис. підлітків відвідало платформу та отримали важливу інформацію про тестування на ВІЛ.

В Україні лише один з п’яти підлітків хоча б раз проходив тест на ВІЛ. У молодших вікових групах цей показник набагато нижчий, ніж у старших: у групі 13 років — 6%, 14–15 років — 9 %, 16–17 років — 12 %, 18–19 років — 34%. Кожен п’ятий підліток не знає, де можна пройти тестування на ВІЛ.

Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

Який він – сучасний керівник закладу освіти?

Креативний, самодостатній, розуміє як створити комфортний освітній простір у закладі, реалізовує успішні ідеї щодо покращення якості освіти, забезпечує умови для самореалізації дітей та педагогів. Впізнаєте себе? Тоді ви ідеально підходите на посаду керівника. Та це ще не всі характеристики. Детальніше - у публікації.
28379

Як учителеві знизити рівень шуму у класі

Часто у класі учні галасують та активно виражають свої емоції. Перша реакція вчителя — зауваження, десята — крик. Дізнайтеся, чи доцільно взагалі сварити дітей за шум у класі та чому голосне спілкування може бути корисним.
2287

Освітні програми для використання в закладах дошкільної освіти у 2024/2025 навчальному році

Зміст освітнього процесу в закладі дошкільної освіти реалізовують відповідно до вимог чинних програм розвитку, виховання й навчання дітей. Вибір програм на навчальний рік обговорює та затверджує педагогічна рада закладу
53676

Коли День учителя став святом

Людина може за життя ніколи не зустріти журналіста, повара чи бухгалтера. Але кожна людина зустрічається з учителем
14258

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді