Оздоровлення дітей фінансуватиметься з місцевих бюджетів

Припинено фінансування оздоровлення та відпочинку дітей за рахунок Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності, яке в попередні роки становило майже 400 мільйонів гривень.

У попередні роки за кошти Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності лікувалися 200 тисяч маленьких громадян у 500 відповідних закладах. Зараз фінансування оздоровчих установ має здійснюватися з місцевих бюджетів, які не мають достатніх ресурсів.

Голова парламентського Комітету з питань сім’ї, молодіжної політики, спорту та туризму Артур Палатний під час слухань, присвячених функціонуванню закладів оздоровлення та відпочинку дітей за нових законодавчих умов розповів про складну ситуацію, в якій опинилися дитячі санаторно-курортні та оздоровчі заклади.

На сьогодні Податковим кодексом України передбачено плату за землю та податок на нерухоме майно для дитячих санаторно-курортних та оздоровчих закладів, що загрожує існуванню цих закладів.

Артур Палатний повідомив, що орієнтовно на 4367 дитячих закладів оздоровлення та відпочинку стане менше, адже значно зменшилась державна підтримка. За його словами, порівняно з минулим роком на 233 мільйони гривень.

Система соціального страхування потребує звільнення від не властивих їй виплат, зокрема фінансування лікування. Таку думку висловив заступник міністра соціальної політики Валерій Ярошенко.

Варто зазначити, що законодавчими змінами передбачено оздоровлення неповнолітніх, у тому числі дітей працюючих осіб за рахунок коштів підприємств, установ тощо. Це потребує зміни системи, пошуку та впровадження нових інноваційні підходів до організації надання таких послуг у нових складних економічних умовах.

Валерій Ярошенко також повідомив про те, що Міністерство соціальної політики України опрацьовує питання щодо доцільності зменшення до 17 днів терміну для оздоровлення. Це дасть змогу зробити дешевшою путівку, отже, більше дітей зможуть пройти курс лікування.

За офіційними даними, за період проведення АТО вже втрачено 71 заклад оздоровлення, в тому числі 12 зруйновано в Донецькій області і 2 — в Луганській. Крім того, на території, захопленій сепаратистами, та в зоні, близькій до проведення бойових дій, розташовується 39 дитячих установ, з них 10 — оздоровчі і 29 — відпочинку. Тому головне завдання — збереження наявної структури в мирних областях.

Цього року особливу увагу приділятимуть дітям пільгових категорій. Зокрема, на базі дитячого центру «Молода гвардія» планується оздоровити 11,2 тисячі маленьких громадян.

Нагадаємо, раніше ми вже писали про фінансування санаторіїв-профілакторіїв у 2015 році.

Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

Освітні програми для використання в закладах дошкільної освіти у 2024/2025 навчальному році

Зміст освітнього процесу в закладі дошкільної освіти реалізовують відповідно до вимог чинних програм розвитку, виховання й навчання дітей. Вибір програм на навчальний рік обговорює та затверджує педагогічна рада закладу
53177

Коли День учителя став святом

Людина може за життя ніколи не зустріти журналіста, повара чи бухгалтера. Але кожна людина зустрічається з учителем
14228

З досвіду STEM-освіти у початкових класах

Як учні створили фітокартину та робота-поливальника — своїм досвідом реалізації STEM-проекту в початковій школі ділиться Анна Савіцька, вчитель інформатики
34125

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді