Як підготувати заклад освіти до нового навчального року та опалювального сезону

Що в матеріалах з підготовки до навчального року та опалювального сезону в умовах воєнного стану? Врахуйте у роботі уже зараз, щоб у вересні розпочати навчання з дотриманням усіх вимог.
Як сформувати безпечне і здорове освітнє середовище

 

З метою своєчасного та якісного прийняття в експлуатацію закладів освіти до нового навчального року та проходження осінньо-зимового періоду 2023/24 року в умовах дії воєнного стану МОН пропонує:

1) врахувати в роботі Інструктивно-методичні матеріали щодо порядку підготовки закладу освіти до нового навчального року та опалювального сезону з питань цивільного захисту, охорони праці та безпеки життєдіяльності, що доведені листом МОН від 22.07.2022 № 1/8462-22;

2) до персонального складу комісій по прийому готовності закладу освіти до нового 2023/24 навчального року за згодою включати фахівців територіальних підрозділів, що уповноважені здійснювати державний нагляд (контроль) у відповідних сферах господарської діяльності.

 

Що в рекомендаціях

У матеріалах є перелік документів для закладів освіти, що регулюють питання охорони праці, безпеки життєдіяльності в закладі освіти, рекомендації із забезпечення пожежної безпеки, рекомендації щодо заходів, які направлені на безпечну експлуатацію енергогосподарства.
Крім того, інструктивно-методичні матеріали містять рекомендації щодо утримання та експлуатації стану укриттів фонду захисних споруд цивільного захисту, утримання території закладу освіти.

З метою організації роботи із підготовки закладу освіти до нового навчального року керівник закладу освіти уживає заходів щодо приведення інженерно-технічних комунікацій, устаткування, обладнання у відповідність до чинних стандартів, правил, норм.

До початку навчального року створюється постійно діюча технічна комісія з обстеження приміщень, інженерно-технічних комунікацій закладу освіти, яка проводить огляд будівель, приміщень, комунікацій з метою приведення інженерно-технічних комунікацій, устаткування, обладнання у відповідність до чинних стандартів, правил, норм з охорони праці, а також підготовки закладу освіти до опалювального сезону, визначає готовність навчальних кабінетів, майстерень, спортзалів, ігрових та спортивних майданчиків, інших приміщень, а також укриттів фонду захисних споруд цивільного захисту до нового навчального року та складає:

  • акт обстеження приміщень та інженерних комунікацій закладу освіти до початку навчального року та опалювального сезону
  • акти-дозволи на введення їх в експлуатацію. До акт-дозволу на введення в експлуатацію спортзалу і спортивних споруд додаються відомості про випробування навчального спортивного обладнання, що розміщено в них для використання в освітньому процесі
  • акт оцінки стану готовності захисної споруди цивільного захисту (сховище або протирадіаційне укриття, що є на балансі закладу освіти
  • акт оцінки об'єкта (будівлі, споруди, приміщення) щодо можливості його використання для укриття населення як найпростішого укриття.
Після огляду постійно діючою технічною комісією заклад освіти приймає в експлуатацію комісія, створена за наказом відповідного органу управління освітою, до якої входять представник органу управління освітою (голова комісії), керівник закладу освіти, представник профспілкової організації закладу освіти, представник територіального органу Державної служби якості освіти України, а також представники місцевих органів державного нагляду.
Прийом в експлуатацію закладу освіти здійснюється на підставі акту прийому готовності закладу освіти до нового навчального року, що затверджується керівником, який утворив відповідну комісію.
На навчальні кабінети (лабораторії) закладу щороку перед початком навчального року складаються (оновлюються) паспорти.
Під час підготовки приміщень та обладнання закладу освіти до нового навчального року заступник керівника з адміністративно-господарської роботи проводить перегляд термінів перевірки експлуатації обладнання і технічних засобів, подає інформацію керівнику про необхідність проведення перевірки захисних засобів і обладнання, яке експлуатується в закладі освіти.
Після закінчення всіх підготовчих заходів до нового навчального року керівник закладу освіти видає наказ про призначення відповідальних осіб за організацію роботи з питань цивільного захисту, охорони праці, безпеки життєдіяльності в закладі освіти і окремих структурних підрозділах. Крім того, призначає відповідальних осіб за пожежну безпеку, стан безпеки будівель та споруд, електрогосподарства, газового господарства, тепломережі, а також відповідальних з інших питань діяльності закладу освіти. 

Стан пожежної безпеки в закладі освіти

Пожежна безпека в закладі освіти забезпечується шляхом проведення організаційних і практичних заходів та використання технічних засобів, спрямованих на запобігання пожежам, забезпечення безпеки учасників освітнього процесу, зниження можливих майнових втрат і зменшення негативних екологічних наслідків у разі їх виникнення, створення умов для успішного гасіння пожеж.

На початку навчального року наказом керівника затверджується протипожежний режим.

Також має бути затвердженим план евакуації, який оформлюється на кожен поверх будинку. За рішенням керівника закладу освіти Плани евакуації на кожен поверх будинку допускається затверджувати особистим підписом керівника закладу освіти або відповідним наказом закладу освіти.

Також один раз на 6 місяців має проводитися перевірка стану вогнезахисної обробки.

Стан електрогосподарства

Варто врахувати, що під час огляду електрогосподарства у закладі освіти необхідно звернути увагу на такі заходи, що направлені на безпечну його експлуатацію. Зокрема, має бути наказ закладу освіти про призначення відповідального за електрогосподарство, організацію навчання й перевірки знань з електробезпеки. Та проведене відповідне навчання. Також потрібно врахувати, що вхідні двері в електрощитову кімнату повинні бути постійно замкнені, оббиті з обох сторін жерстю із загином жерсті на торець дверей. На зовнішній стороні вхідних дверей повинно бути написане призначення приміщення, місце зберігання ключів і нанесений попереджуючий знак «Обережно! Електрична напруга».

Крім того, у закладі освіти потрібно врахувати розміщення світильників. Так, світильники повинні бути надійно підвішені до стелі й мати світлорозсіювальну арматуру. Комутаційні коробки мають бути закриті кришками. Корпуси й кришки електровимикачів і електророзеток не повинні мати відколів і тріщин, а також оголених контактів і приводів.

На території мають бути освітлені пішохідні доріжки, вхідні двері, відкриті спортивні майданчики з підводкою електроживлення до стовпів підземним кабелем. 

Стан укриттів фонду захисних споруд цивільного захисту

Укриття фонду захисних споруд цивільного захисту (сховище, протирадіаційне укриття, споруди подвійного призначення, найпростіші укриття) мають утримуватися та експлуатуватися у стані, що дозволяє привести їх у готовність у разі необхідності.

У рекомендаціях зазначено, що місця розташування укриттів фонду ЗСЦЗ мають бути позначені відповідними табличками. 

Біля вхідних дверей до укриття фонду ЗСЦЗ вивішується табличка із зазначенням номера споруди, її власника, місця зберігання ключів, особи, відповідальної за утримання та експлуатацію відповідного укриття в мирний час, її місцезнаходження і номера телефону. У нічний час таблички позначення захисної споруди і входи мають бути освітлені або дубльовані світловими покажчиками.

Входи до захисних споруд мають забезпечувати вільний доступ до них. Підходи до зовнішніх дверей, двері і сходові марші мають утримуватися у справному стані, очищуватися від бруду і сміття, а в зимовий час - від снігу і льоду.

❗️ Захаращення входів не допускається ❗️

Також у таких приміщенням мають бути засоби для гасіння пожежі, план евакуації із захисної споруди.

Утримання території закладу

Підходи до будинку, в’їзди й входи на ділянку, проїзди й доріжки повинні мати тверде покриття.

Влітку всю ділянку за 1-2 години до приходу учнів слід щодня прибирати, траву, квіти, чагарники, доріжки поливати водою. У зимовий час ігрові майданчики, доріжки, щаблі сходів мають щодня очищатися від снігу й льоду, а також посипатися піском.

Господарський майданчик, який слід ізолювати від інших зон, розташовувати поблизу харчоблока, повинен мати тверде покриття й окремий в’їзд із вулиці. Сміттєзбиральники мають бути закриті кришками й розміщуватися під накриттям, не ближче 25 м від будинку.

Територія закладу освіти повинна вчасно очищатися від горючих відходів, сміття, листя, сухої трави тощо. Сміття повинно систематично вивозитися з території, спалювати його на території забороняється. Необхідно звернути увагу на стан карнизів на даху споруди закладу освіти.

 

Джерело: рекомендації МОН про підготовку закладів освіти до нового навчального року

та опалювального сезону в умовах воєнного стану 



зміст

Статичний блок для статей

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді