Освітні інновації по-українськи: чим наші виробники дивували фахівців на виставці у Дубаї?

Наприкінці лютого в Дубаї пройшла одна з найбільших щорічних виставок новітніх освітніх технології - GESS Dubai Education Exhibition and Conference 2020. Що ж запропонували наші виробники фахівцям з усього світу?

Від роботів, які складаються як лего, до вирощування салату на стінах класної кімнати - кількасот компаній з 68 країн світу показали свої найкращі напрацювання у сфері освіти. Серед них і дві українські: ENSOF та Elizlabs.

Як розвивати творчі здібності учнів

Інклюзивні навчальні програми від ENSOF

6-річний Кирил весело грається з мамою у величезному павільйоні GESS 2020. Тут дуже гучно і багато людей навколо. Але у хлопчика хороша концентрація, тож він повністю зосереджений на картковій грі. Не звичайній, а розробленій спеціально для таких діток, як Кирило, з розладом аутичного спектру.

Його мама Ольга Каліткіна - голова центру розвитку дітей з аутизмом та особливими освітніми потребами A-вектор, а тато Михайло Каліткін - співзасновник компанії ENSOF. Коли їх маленькому Кирилу поставили діагноз, одразу стало зрозуміло, що в навчанні потрібен буде особливий підхід. От тільки спеціалізованих товарів в українських магазинах не було, тож батькам довелося створювати їх самостійно. Друкувати, вирізати, малювати таблички і ліпити фігурки. Поступово виникла ціла навчальна програма. Тоді Каліткіни вирішили - вона може допомогти не тільки їхньому синові. Так, власне, і виник проект «A-вектор» разом з навчальними матеріалами ENSOF.

На відміну від закордонних аналогів, які пропонують точкові рішення, українські розробки дозволяють повістю обладнати інклюзивний клас. Це і викликало чималий інтерес у відвідувачів виставки.

Хоча варто зазначити, що компанія пропонує не тільки інклюзивні навчальні програми. ENSOF також займається створенням так званих STEAM-класів (Science, Technology, Engineering, the Arts and Mathematics), які давно набули популярності у світі. Вони націлені на поєднання теоретичної частини точних наук з умінням застосовувати їх в реальному житті. Учень не просто вивчає правила, а за допомогою обладнання намагається вирішити завдання, працюючи спільно в команді.

Чим така робота з обладнанням відрізняється від традиційної лабораторної роботи? STEAM-підхід передбачає елементи гри. Компанія ENSOF створює програмне забезпечення, яке перетворює звичайну лабораторну у гру із завданнями, загадками і мультяшним інтерфейсом.

STEAM-освіта на колесах від Elizlabs

Ще одна українська компанія, яка займається обладнанням для STEAM-класів - Elizlabs. У 2016 році двоє підприємців, Віталій Кузьмін та Андрій Чибуровський, вирішили ризикнути і викупити старий житомирський «Електровимірювач», щоб налагодити виробництво шкільного приладдя. Сьогодні перелік товарів дуже широкий - від власних наборів для хімічних, фізичних та інших дослідів до навчальних курсів з роботехніки для викладачів. Вже за три роки компанія вийшла на ринки Польщі, а цього року - на ринок США. З 21 січня 2020 року школи округу Seminole, штату Флорида, розгортають програму «Фізика в автобусі». Уявіть собі автобус, наповнений інструментами з фізики та експериментами, який щодня їздить зі школи до школи штату, забезпечуючи навчання на ходу.

Наступним серйозним кроком має стати вихід на ринки ЄС, які відомі своїм протекціонізмом. Однак українська продукція знову таки виділяється комплексним підходом. ElizLabs доповнили свої набори з фізики тримовним освітнім ресурсом physicseasy.study, який має електронні версії всіх лабораторних робіт, відеоінструкції та навіть онлайн-версії учнівських зошитів. Тож навіть в таких жорстких умовах українська продукція має всі шанси на успіх.

Статичний блок для статей

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді