Чи мають батьки і адміністрація право відвідувати уроки

Автор
Засновниця проєкту безкоштовної онлайн консультації вчителів Pro.Школу
Відвідування уроків батьками та адміністрацією школи – питання, яке турбує безліч учителів

Це завжди схоже на перевірку, іспит та контроль. А отже впливає і на моральний стан учителя, і на загальне напруження між усіма сторонами освітнього процесу. Як же це має відбуватся на рівні закону?

Відвідування уроків батьками

Питання відвідування уроків батьками – одне з найпопулярніших. До безкоштовної онлайн-консультації вчителів Pro.Школу часто надходять запити від педагогів із проханням пояснити підстави, на яких батьки можуть завітати на урок. Не дивно, адже більшість освітян вважають, що це дезорганізовує навчальний процес, відволікає учнів та заважає вчителям. То як бути, якщо батьки «приходять в гості»?

Як управляти репутацією закладу: ЧЕК-ЛІСТ

Законодавство на боці батьків – немає відвертих заборон, аби мама чи тато прийшли на уроки до своїх дітей. Адже, відповідно до статті 52 Закону України «Про освіту», батьки є учасниками освітнього процесу. Вони мають повне право знати, як проходить навчання, що відбувається на уроках і як взагалі школа виглядає зсередини.

Однак, варто враховувати, що втручатися в освітній процес – якось впливати на хід уроку, наприклад, не можна. Це легко порушує право вчителя на автономію та академічну свободу. Яка до того ж передбачає довільну форму і для календарно-тематичних планів. Крім того, зірваний урок порушує і право учнів на освіту.

Саме звідси всі конфлікти: батьки часто не можуть відвідувати уроки так, аби не втручатися, виходить – права одних суперечать правам інших.

Відвідування уроків адміністрацією школи

Відвідування уроків адміністрацією школи теж є викликом не лише для вчителя, а й для учнів. Адже це завжди історія нервів та хвилювання. Візит директора може легко створити психологічний дискомфорт серед учнівського колективу. Та варто пам’ятати, це законне право керівника школи – бути в курсі роботи вчителів. Окрім того, це допомагає директору вчасно виявити проблеми, помітити той самий булінг чи допомогти вчителю розв’язати проблеми, адже це погляд зі сторони. Не забуваймо, що саме адміністрація школи відповідає за якість освітнього процесу. А отже має бути в курсі того, що коїться за дверима класів.

План взаємодії між дитсадком, школою та батьками

Відвідування уроку дозволяє керівникові провести аналіз, виявити тенденції якості освіти з окремих предметів. А це, в свою чергу, допоможе покращити освітній процес у майбутньому.

Як вчинити?

Не зважайте, справді.

  • По-перше, такий візит не має бути для вас несподіванкою. Ведіть урок, як звично.
  • По-друге, якщо це історія з батьками, то вони мають узгодити з вами свій візит і попередити про формат таких відвідин, аби це ніяк не зашкодило урокам.
  • По-третє, ви можетезакріпити це питання у Правилах внутрішнього розпорядку з урахуванням прав учнів та вчителя. У Правилах необхідно детально описати процедуру відвідування уроків батьками. Наприклад, додати пункт, що це варто обов’язково попередньо узгоджувати з адміністрацією школи. Напевне, і сама дирекція школи буде не проти такого рішення.

Ще одним способом уникнути конфліктної ситуації може стати періодичне проведення відкритих уроків для батьків та керівництва школи. Де усі залучені до освітнього процесу матимуть змогу відвідати урок і зробити для себе висновки.

Якщо у вас виникають будь-які питання, пишіть їх на сайт безкоштовної консультації вчителів Pro.Школу.



зміст

Статичний блок для статей

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді