Колектив закладу освіти підозрює, що у колеги розлад психіки: що робити

У закладі освіти працює вчитель, у якого, на думку колективу, розлад психіки. Що у такому разі робити керівнику? Звернутися до поліклініки, аби лікар-психіатр підтвердив діагноз? Чи можна звільнити такого педагога?

Педагогічні працівники закладів освіти усіх типів та форм власності повинні проходити обов’язкові попередній та періодичні психіатричні огляди.

Справи керівника у жовтні: що проконтролювати

Психіатричний огляд педагогів

Попередній психіатричний огляд педагогічні працівники проходять перед початком трудової діяльності, періодичні — раз на п’ять років.

Якщо педагогічний працівник справді має психічний розлад, то його можуть визнати тимчасово (на строк до п’яти років) або постійно непридатним до виконання педагогічної діяльності. Таке рішення ухвалює лікарська комісія за участі лікаря-психіатра.

Рішення про визнання особи через розлад психіки тимчасово або постійно непридатною до виконання окремих видів діяльності (робіт, професій, служби), що можуть становити безпосередню небезпеку для неї або оточуючих, може бути оскаржене в суді.

Обов’язкові попередній та періодичний психіатричні огляди проводять на госпрозрахункових засадах за рахунок коштів замовників (оплачують проведення обов’язкового обсягу обстеження). Про це має бути документ, який підтверджує оплату послуг за проведення оглядів, тобто за рахунок власника закладу.

Педагогічні працівники повинні проходити обов’язкові періодичні профілактичні медичні огляди. Якщо під час такого огляду в лікаря-терапевта виникне підозра на ознаки розладу психіки, то він може рекомендувати педагогічному працівникові проконсультуватись у лікаря-психіатра.

Лікар-психіатр може проводити психіатричний огляд лише за усвідомленої згоди особи на це.

Відомості про стан психічного здоров’я педагога

До переліку загальних медичних протипоказань до роботи зі шкідливими та небезпечними чинниками виробничого середовища і трудового процесу належать психічні захворювання та подібні їм стани, що потребують обов’язкового диспансерного нагляду в психоневрологічних диспансерах, епілепсія та інші пароксизмальні розлади свідомості.

Частина сьома статті 6 Закону про психіатричну допомогу забороняє вимагати відомості про стан психічного здоров’я особи та про надання їй психіатричної допомоги, за винятком випадків, передбачених цим Законом та іншими законами. Тому звільнити такого педагога, навіть якщо він погодиться на психіатричний огляд, неможливо.

Таким чином, варто шукати інші шляхи для звільнення педагога із психічними розладами. Зокрема, пильніше стежити за тим, як він виконує свої посадові обов’язки.



зміст

Статичний блок для статей

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді