Організуйте проект до Дня дитячої книги

Як і навіщо організувати проект «Книжка про книжку» з дошкільниками. Заходи до Міжнародного дня дитячої книги

2 квітня відзначають Міжнародний день дитячої книги. І це хороше нагадування, аби присвятити книзі не лише один день, а організувати проект «Книжка про книжку». Зацікавте дошкільників книгами, створивши відповідне розвивальне середовище та організувавши запропоновані активності.

Справи керівника у жовтні: що проконтролювати

Створіть розвивальне середовище

Створіть у групі або й у всьому дошкільному закладі спеціально орієнтованого на книжку середовища. Запропонуйте дітям зранку оглянути групову кімнату і знайти найважливіші для спільного життя речі: меблі, посуд, іграшки, одяг. Поясніть, що для виготовлення всіх цих речей необхідні знання, що їх містять різні книжки. Одні з них розповідають про матеріали, деякі — способи їх оброблення, виготовлення продукції тощо. Без знань, які зібрані в книжках, люди не засвоїли б те, що відкрили до них, і не могли б рухатися вперед.

Протягом дня створюйте ситуації щоб продемонструвати дітям підручники, словники і переконати в тому, що без знання грамоти книжка не може бути корисною. Вона дає знання, стає цікавою і цінною лише освіченій людині.

Запропонуйте дітям створити в груповій кімнаті книжкові осередки із книжок, які дошкільники можуть принести з дому. На книжковій поличці влаштуйте тематичну виставку, яку варто змінювати кожні кілька днів.

Започаткуйте щоденний ритуал — нехай протягом декількох хвилин усі — і діти, й дорослі — обирають собі книжки за інтересами й читають. Якщо ж хтось із вихованців ще не вміє читати — він може розглядати картинки або ж попросити дорослих почитати йому. Відтак запропонуйте кожному розповісти всім, що нового він дізнався.

Якщо дітей зацікавили вірші, організуйте для них літературний проект «Раз — словечко, два — словечко…».

Ознайомте з книжковим магазином і бібліотекою

Відвідайте разом з дітьми книжкову крамницю або запропонуйте це зробити батькам з дітьми. Щоб діти знали, як у ній потрібно поводитися, розіграйте схожу ситуацію в дошкільному закладі: пограйте у книжкову крамницю.

Допоможіть дітям зрозуміти необхідність упорядковувати книжки на полицях магазину. Для цього влаштуйте вправу на систематизацію: об’єднані в підгрупи діти із запропонованих книжок мають відібрати лише казки, збірки поезій чи твори одного письменника.

Важливо продемонструвати дітям інтерес дорослих до книжок, книжкових крамниць, книжкового дому — бібліотеки.

Залучіть батьків до спільного з дітьми пошуку інформації про найвідоміші бібліотеки світу. Поясніть, що в усьому світі люди цінують книжки, будують для них красиві бібліотеки і навіть створюють пам’ят­ники книжці.

Влаштуйте екскурсію до бібліотеки, яка стане цікавою і корисною подією для вихованців.

Запропонуйте дошкільникам розглянути зображення бібліотеки та інших варіантів книжкового дому. Обговоріть, що роблять люди на зображеннях, як поводяться діти в бібліотеці.

Доповнить знання дошкільників заняття, у якому діти досліджуватимуть, чим відрізняються бібліотека і музей.

Поговоріть і про те, чи може одна людина бути господарем усіх книжок на світі, чи вистачило б життя, аби їх прочитати. Як людина обирає собі книжку в різних ситуаціях: коли навчається у школі, коли планує приготувати смачну страву, коли хоче дізнатися про щось цікаве чи прочитати улюб­лену казку?

Розгляньте сучасні книжки — електронні

Поясніть дітям, що електронні книжки компактні та зручні у використанні. Одна така книжка може містити десятки електронних варіантів книжок. Та не важливо, якою книжкою користуватися. Головне — вміти читати, використовувати книжки за призначенням.

Закріпіть із дітьми знання абетки, вправляйте їх у вмінні читати окремі слова і короткі фрази. Для цього доцільно застосовувати вправи на основі коректурних таблиць та з використанням спеціального дидактичного матеріалу.

Інтерес до книжки найяскравіше проявляється в тих дітей, які вже опанували грамоту. Провокуйте ситуації, у яких дітям необхідно буде прочитати назву книжки, прізвище автора, імена персонажів. Ці навички спонукатимуть дітей зацікавленіше й свідоміше вибирати книжки.

Виготовте книжку власноруч

Об’єднайте дітей у підгрупи для створення маленької книжки власноруч.

Спочатку розгляньте, якими бувають книжки для найменших. Зауважте, що вони особливі: виготовлені з цупкого паперу, щоб дитина їх не розірвала, містять на своїх сторінках великі яскраві зображення, щоб малюкам було цікаво. Іноді ці книжки роблять навіть такими, що не бояться вологи.

Запропонуйте вихованцям організувати в групі дитяче видавництво і створювати книжки для малюків. Така спільна предметно-продуктивна діяльність передбачає створення книжок на основі відомих казок, коротеньких віршів тощо. До них діти можуть малювати ілюстрації, заздалегідь домовившись про зміст і послідовність сторінок. Ця робота підготує дітей до усвідомлення процесу створення книжок.

Розповідь вихователя про діяльність письменників допоможе дітям зрозуміти, що має знати і вміти письменник, щоб написати книжку. А під час полілогу «Автор» дошкільники розширять свої уявлення про те, хто може стати автором книжки.

Запропонуйте дітям виготовити кзакових героїв у техніці пластилінографії.

Визначте, що робить книжку цікавою

Багато хто з дітей до старшого дошкільного віку вже знає багато літер чи навіть уміє читати, хоч би по складах. Тож проектна діяльність — це ще одна можливість допомогти дітям запам’ятати образи важливих слів (їх можна надрукувати на картках): книжка, літера, казка, читати, абетка тощо.

Ознайомте дітей зі словником, його структурою і призначенням. Відтак допоможіть вихованцям знайти будь-яке слово у словнику. Влаштуйте виставку енциклопедій, які діти принесуть із дому, спонукайте обмінятися враженнями та знаннями, які вони здобули під час читання книжок із допомогою дорослих.

Працюючи над реалізацією проекту, радимо привертати увагу дітей не лише до змісту книжок, а й до їх структури та ілюстрацій. Адже саме вони роблять книжку такою красивою і цікавою. Розгляньте з дітьми обкладинки книжок, вправляючи їх у визначенні змісту книжки за такими складниками, як:

  • текст — діти легко зможуть розрізнити віршований і прозовий тексти
  • ілюстрації — про що книжка, хто її головні персонажі.

Під час бесіди обговоріть, чи можна розповісти про щось лише за допомогою картинок. Що потрібно намалювати, щоб читач зміг уявити персонажів твору?

Запропонуйте дітям порівняти кілька ілюстрацій різних художників до того самого тексту, щоб привернути їхню увагу до засобів, які використали митці.

Закріпити набуті знання та посилити інтерес до книжки дасть змогу відтворення вихованцями власних спостережень та умовиводів у малюнках. Тепер діти зможуть відповісти на запитання: «Що робить книжку цікавою?».

Завершальним акордом реалізації проекту може бути організована дітьми разом із дорослими виставка книжок. Її варто провести як свято, підготовлене учасниками проекту самостійно. Запропонуйте батькам і дітям принести свої улюблені книжки й оформити виставку. А відтак розповісти про кожну книжку іншим, познайомити їх зі своїми улюбленими літературними персонажами. Таке ознайомлення кожна дитина може провести у формі презентації чи цікавої інсценівки, у якій візьмуть участь і члени її родини. Підведіть дітей до висновку, що завдяки книжкам наше життя цікаве й гідне людини.

Наталя Гавриш, професор кафедри психології і педагогіки дошкільної освіти Переяслав-Хмельницького державного педагогічного університету ім. Г. Сковороди, провідний науковий співробітник лабораторії дошкільного виховання Інституту проблем виховання НАПН України, д-р пед. наук



зміст

Статичний блок для статей

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді