Пластилінографія для дошкільників: як створити пластилінову казку

Оживіть разом з дітьми їхніх улюблених казкових персонажів за допомогою пластилінографії — техніки створення рельєфних зображень із пластиліну

Допоможіть дошкільникам опанувати цю техніку під час виготовлення Солом’яного Бичка, Вінні-Пуха, трьох поросят та хатинки Баби Яги. Створіть свою пластилінову казку.

Справи керівника у жовтні: що проконтролювати

Хатинка Баби Яги

Організуйте серед дітей конкурс знавців казок та віршів про Бабу Ягу. Прочитайте дітям уривок із вірша Софії Кримовської:

У бабусі, у Яги
Кістка є замість ноги,
На пташиних лапах хата,
На припічку кіт пихатий.
Є швидкі мітла і ступа,
Гуси-лебеді під дубом...

Запропонуйте виліпити з пластиліну хатку на пташиних лапах, у якій живе Баба Яга. Заздалегідь обговоріть, які кольори ліпше використовувати під час ліплення

Із пластиліну різних кольорів скручуємо тоненькі джгутики. Викладаємо з них на картоні хатку — спочатку стіни, а відтак перпендикулярно до них — дах. За допомогою стеки обрізаємо зайвий пластилін так, аби отримати дах трикутної форми.

Пластилінографія в ДНЗ - хатинка Баби Яги Пластилінографія в ДНЗ - хатинка Баби Яги

Виліплюємо жовті лапки та прикріплюємо їх до низу будинка. Доповнюємо виріб необхідними деталями: солом’яне накриття даху, димар, вікно, об’єкти довкола хатинки на власний вибір — гриби, трава тощо.

Пофантазуйте, що готує Баба Яга у своїй хатинці. Створіть із дошкільниками паперові фрукти для її кухні.

Вінні-Пух

Згадайте разом з дітьми, як виглядав Вінні-Пух у мультфільмі. Чим він полюбляв ласувати? Які пісеньки вигадував? Запропонуйте дошкільникам створити симпатичного Вінні-Пуха в техніці пластилінографії.

На цупкому папері або картоні малюємо силует Вінні-Пуха. Із пластиліну чорного або темно-коричневого кольорів ліпимо лапи, вуха та ніс казкового персонажа, із білого та чорного — очі. Викладаємо всі частинки на відповідні місця на малюнку і притискаємо, аби закріпити.

Створюємо деталі для оформлення тулуба. Для цього скручуємо з пластиліну маленькі кульки однакового розміру, відтак розплющуємо їх, аби отримати кружечки. Щільно заповнюємо такими кружечками весь силует Вінні-Пуха.

Пластилінографія в ДНЗ - Вінні Пух Пластилінографія в ДНЗ - Вінні Пух

У такий самий спосіб можна зліпити, приміром, повітряну кульку, яку Вінні-Пух ніс Віслючку Іа на день народження, або бджіл, які ледь не вжалили ведмедика, тощо.

Солом’яний бичок

Пригадайте з дошкільниками українську народну казку «Солом’яний бичок». Хто зробив солом’яного бичка? Чому він називав себе «засмолений бочок»? Як бичок допоміг дідові та бабі? Запропонуйте дітям виготовити казкового бичка із плямкою «смоли» на боці.

Пластилінографія в ДНЗ - Солом’яний бичок

На цупкому папері або картоні малюємо силует бичка. Ліпимо із білого та жовтогарячого пластиліну ніжки, шию, голову та вухо тваринки. Із пластиліну жовтого кольору виліплюємо тоненькі джгутики — солому. Із них викладаємо тулуб бичка.

Пластилінографія в ДНЗ - Солом’яний бичок

Доповнюємо творчий виріб деталями: хвіст, очі, ніс, плямки на ніжках і, звичайно, чорна смоляна плямка на тулубі. Солом’яний бичок ніби зійшов зі сторінки дитячої книжки.

Пластилінографія в ДНЗ - Солом’яний бичок

Троє поросят

Покажіть дітям цікавий спосіб виготовлення тоненьких джгутиків із розтопленого пластиліну. Експериментувати набагато веселіше під час створення персонажів улюбленої казки, як-от «Троє поросят». Пригадайте, про що ця історія. Як звали її персонажів? Хто з них був найрозумнішим і чому? Чого навчає ця казка?

Шматочок пластиліну потрібного кольору кладемо у шприц. Кінчик шприца заздалегідь вкорочуємо — відрізаємо ножем.

Пластилінографія в ДНЗ - джгутики

Нагріваємо шприц із пластиліном, опустивши в миску з гарячою водою. Коли пластилін розм’якне, видавлюємо зі шприца джгутик.

Пластилінографія в ДНЗ - джгутики

Закручуємо його у формі спіралі. Для створення головних персонажів казки «Троє поросят» нам знадобиться три таких заготовки. Виліплюємо та прикріплюємо до кожної вушка, ніжки та п’ятачки — і отримуємо веселих поросяток.

Пластилінографія в ДНЗ - поросята

Коли діти створять поросят із пластиліну, проведіть інтегроване заняття з англійською мови «My house» із цими трьома героями.

Олена Саприкіна, доцент кафедри дошкільної та початкової освіти
Луганського національного університету ім. Т. Шевченка, канд. пед. наук



зміст

Статичний блок для статей

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді