Чи можна встановити доплату за завідування двома кабінетами

Директор школи має намір призначити завідувача навчальним кабінетом. Однак до обов’язків кандидата вже входить завідування іншим кабінетом. Чи може вчитель завідувати двома кабінетами і отримувати доплату?

Учителю можна встановлювати доплату за завідування кількома навчальними кабінетами.

Чому?

Справи керівника у жовтні: що проконтролювати

Роботою навчального кабінету керує завідувач. Призначає його директор закладу освіти з числа досвідчених учителів відповідним наказом.

Якщо у закладі немає спеціалістів відповідної категорії, МОН радить обов’язки завідування кабінетом покласти на вчителя, якого й визначає адміністрація школи (лист МОНмолодьспорту від 20.03.2013 № 1/11-5726).

Завідувач кабінету має вдосталь обов’язків, тож по роботі — нагорода: виконану роботу потрібно оплатити.

Доплату за завідування навчальним кабінетом можуть отримувати керівні працівники навчальних закладів, які виконують викладацьку роботу.

Встановлення доплати за завідування кабінетами

За завідування навчальними кабінетами учителям, іншим працівникам загальноосвітніх навчальних закладів, училищ фізичної культури, а також викладачам загальноосвітніх дисциплін професійно-технічних навчальних закладів провадиться додаткова оплата в розмірі 10-13% посадового окладу/ставки заробітної плати (п. 41 Інструкції про порядок обчислення заробітної плати працівників освіти).

Конкретний розмір доплати за завідування навчальними кабінетами встановлює керівник закладу за погодженням з профспілковим комітетом.

І при цьому він має врахувати ще один важливий чинник — кількість кабінетів у загальноосвітніх навчальних закладах, завідування якими учителям можна оплачувати.

Кількість таких кабінетів визначає вищий орган управління освіти в межах затвердженого фонду оплати праці (лист Міносвіти від 16.08.2005 № 1/9-427). У середньому в районі (місті) вона має бути такою:

  • у навчальних закладах I-III ступенів, гімназіях, ліцеях, колегіумах — 16 од.
  • у навчальних закладах I-II ступенів — 3 од.

Чи можна доплачувати за завідування двома кабінетами

Ані Інструкція № 102, ані Положення № 601 не містять заборони щодо встановлення доплати учителю за завідування двома навчальними кабінетами. Тобто така доплата не суперечить чинним умовам оплати праці.

Ба більше — Галузевою угодою між МОН України та ЦК Профспілки працівників освіти і науки України на 2016-2020 роки керівникам установ і закладів освіти рекомендовано:

  • не обмежувати типів та кількості навчальних кабінетів загальноосвітніх навчальних закладів, за завідування якими встановлюється додаткова оплата
  • забезпечити оплату за завідування одразу кількома навчальними кабінетами.

Зауважимо, що доплату за завідування навчальним кабінетом можна встановлювати також учителям, які працюють в навчальному закладі на умовах сумісництва.

З відповіді Олени МОРЄВОЇ,
експерта з питань оплати праці та планування, Дніпро



зміст

Статичний блок для статей

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді