Зарахування до стажу педагогічної роботи періоду роботи на посаді інструктора-­методиста

Автор
начальник управління соціально-економічного захисту ЦК Профспілки працівників освіти і науки України
Педагогічний працівник, стаж педагогічної роботи якого 23 роки, обіймає посаду вчителя фізичної культури в сільській школі І–ІІ ступенів. До роботи у школі він майже три роки працював на посаді інструктора-методиста спортивно-технічного клубу. У місцевому відділі Пенсійного фонду України цей період не зарахували до стажу педагогічної роботи та відмовилися надати працівнику пенсію за вислугу років. Чи правомірно це?

Відповідно до статті 55 Закону України «Про пенсійне забезпечення» від 05.11.1991 № 1788-XII (далі — Закон) право на пенсію за вислугу років мають працівники освіти, охорони здоров’я та соціального забезпечення при наявності спеціального стажу роботи від 25 до 30 років незалежно від віку, за переліком, що затверджується Кабінетом Міністрів України (пункт «е»).

Такий перелік затверджено постановою Кабінету Міністрів Украї­ни «Про перелік закладів і установ освіти, охорони здоров’я та соціального захисту і посад, робота на яких дає право на пенсію за вислугу років» від 04.11.1993 № 909 (далі — Постанова).

Постановою та відповідним переліком не передбачено включення часу роботи на посаді інструктора-методиста у навчальних закладах до спеціального стажу, оскільки пенсії за вислугу років встановлюються окремим категоріям громадян, зайнятих на роботах, виконання яких призводить до втрати професійної працездатності або придатності до настання віку, що дає право на пенсію за віком (ст. 51 Закону).               

Статичний блок для статей

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді