У МОН передбачають скорочення кількості вишів

Закриття університетів неминуче: в Україні готуються до скорочення кількості ВНЗ

Закриття університетів України

Автономізація фінансів ЗДО: розв’язуємо робочі ситуації

Система освіти в Україні буде більше орієнтована на розвиток професійно-технічних закладів і навчання робітничим спеціальностям. При цьому паралельно підвищуватимуть вимоги до якості вищої освіти.

Як зазначив міністр освіти та науки Оксен Лісовий, закриття університетів, які не відповідатимуть високим вимогам — неминуче. Україні не потрібно стільки вишів, як зараз. 

Зокрема, в Україні дуже розповсюджено та не є дивним невідповідне працевлаштування населення. Наприклад, інженери-радіотехніки, які працюють пакувальниками на складі, та дипломовані юристи, що продають квитки у громадському транспорті тощо. 

За словами міністра, у період незалежності вища освіта стала бізнесом, на якому багато хто непогано заробив. Попри те, що деякі виші-одноденки вже закрилися,  багато їх ще залишається.

«Не дивно, що в країні не вступають до університету хіба що найледачіші або найпрагматичніші, які вчасно збагнули, що добротна робоча спеціальність нині в Україні набагато перспективніша, ніж диплом вузу», — наголосив керівник освітнього відомства. 

Вимоги пожежної безпеки: чекліст

Очікується, що найближчими роками розвиток професійно-технічної освіти стане в Україні більш розповсюдженим у молоді. До 50% випускників шкіл вступатимуть саме до закладів профтехосвіти, щоб опанувати робітничу професію.

Зі свого боку заклади профтехосвіти повинні будуть готувати висококваліфікованих робітників, які зможуть легко користуватися найсучаснішими технологіями.

«При цьому потрібно буде переглянути не лише систему післяшкільної освіти, а й шкільної. Зокрема, у середній школі всім дітям даватимуть лише базову освіту. До її закінчення і діти, і батьки повинні будуть визначитися, куди йти далі: у світ робочих спеціальностей, або далі «прокачувати мозок» в університетах», — зауважив очільник Міносвіти.

Окрім того, вища школа, звичайно, не збережеться в тому вигляді, в якому вона є зараз. По-перше, такої кількості університетів Україні просто не потрібно. По-друге, вже зараз стоїть невідкладне питання щодо підвищення якості вищої освіти, яка зараз має досить незадовільний рівень. 

«Якщо ми зараз не почнемо вживати заходів щодо підвищення якості вищої освіти, ми просто втратимо її. Тому комплекс реформ, спрямованих на порятунок вищої освіти, — це один із наших пріоритетів», — акцентував Оксен Лісовий.

Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

Сертифікація вчителів: що варто знати у 2024 році

У статті зібрали для вас головне про цьогорічну сертифікацію. Дізнаєтеся про зміни та нововведення у сертифікації вчителів. А також коли буде проходити кожен етап сертифікації.
74203

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді