Посібник для освітян про те, як дітям відстоювати власні кордони

У мережі з’явився посібник для освітян, як навчити дітей відстоювати власні кордони

Особисті кордони дітей

Як впоратися з емоційними складнощами: поради

У Центрі гідності дитини УКУ розробили посібник «Інструктажі для безпеки дітей» з інтерактивними заняттями. 

Створений посібник має матеріали для психологів, соціальних педагогів, вчителів і вихователів, як навчити дітей правилам безпеки, щоб попередити можливе сексуальне насильство, булінг та кібербулінг тощо.

Автори посібника роз’яснили, як говорити з дітьми різного віку про важливість меж власного тіла, а також акцентували на декількох важливих правилах:

  • правило купальника (частини тіла, які знаходяться під купальником, є приватними, ми їх не показуємо);
  • правило довірливих дорослих (ті, що не чинять кривди і до яких дитина може звернутися по допомогу);
  • уникнення секретів (у дорослих і дітей не може бути таємниць, що стосуються інтимних частин тіла);
  • які дотики є безпечними, а які ні. 

У листопаді 2023 року проводилося тестування подібних інструктажів, до яких долучилися 26 педагогів, шкільних психологів та катехитів. Учасники провели серію із 4 занять для понад 300 дітей у Львівській, Івано-Франківській, Київській, Одеській, Черкаській областях.

«Багато дітей не знали про правило купальника — тобто про те, що частини тіла, які знаходяться під купальником, є приватними, і ніхто до них не має права торкатися. Також діти  думали, якщо вони не дають себе обіймати родичам, друзям родини, чиїх обіймів не хочуть, то це погано. Після занять діти зовсім по-іншому ставилися до цього», — зазначила Олена Моденова, працівниця Центру допомоги особам, які постраждали від домашнього насильства та/або насильства за ознакою статі у м. Одеса після тестування посібника.

Зокрема, посібник має ілюстровані додатки, розмальовки та ігри, які можна використовувати під час проведення занять (доступ за посиланням).

Джерело: НУШ

Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

Цькування на роботі: чи можливо його зупинити?

На жаль, у сучасній школі все частіше звучить слово «булінг». На це явище жаліються учні та батьки з боку вчителів, вчителі з боку батьків та школярів. Але нерідко явище цькування окремих працівників спостерігається і у самому педагогічному колективі – між колегами та з боку адміністрації. Отож, чим відрізняється мобінг від булінгу, як запобігти і як захиститися від такого явища – розбираємося у статті.
4933

Цифровізація української освіти: реалізація, проблеми і перспективи

Через необхідність дистанційного навчання актуальним і перспективним напрямом розвитку вітчизняної системи освіти стала її цифровізація. Що вона передбачає, з якими проблемами зіткнулись розробники Національної платформи цифрової освіти, що чекає педагогів і здобувачів освіти в перспективі – у нашій статті
10349

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді