У Кабміні затвердили проєкт змін до закону щодо освіти мовами національних меншин

Освіта мовами національних меншин — офіційними мовами ЄС: запропоновано зміни

Освіта мовами національних меншин

Індивідуальний навчальний план: чи обов'язково складати

У Кабінеті Міністрів затвердили проєкт Закону України «Про внесення змін до деяких законів України щодо врахування експертної оцінки Ради Європи та її органів щодо прав національних меншин (спільнот) в окремих сферах». Цей документ розглянуть у Верховній Раді України.

Мета проєкту — поєднати українське законодавство з нормами Європейського Союзу щодо реалізації прав представників національних меншин.

Зокрема, заклади освіти зможуть розширити перелік предметів для вивчення українською мовою, наприклад, за вимогою батьків чи учнів.

У сфері освіти пропонують наступні зміни:

  • у класах (групах) із мовами навчання національних меншин, мови яких є офіційними мовами ЄС, гарантувати право на використання мови відповідної національної меншини в освітньому процесі;
  • визначити перелік предметів, які представники національних меншин зобов’язані вивчати державною мовою, — українська мова та література, історія України і захист України. Ці предмети (окрім предмета «Захист України») можна скласти на ЗНО (НМТ) тільки українською мовою (без перекладу);
  • заклади вищої освіти України приватної форми власності мають право вільного вибору мови навчання, яка є офіційною мовою Європейського Союзу, із забезпеченням при цьому вивчення особами, які навчаються у таких закладах, державної мови як окремої навчальної дисципліни.

Законопроєк передбачає можливість представникам національних меншин, які розпочали навчання у школах до 1 вересня 2018 року (до старту реформи НУШ), завершити повну загальну середню освіту за законодавством, яке було чинним до цієї дати.

Зауважимо, що запропоновані зміни стосуються суто національних меншин, мови яких є мовами ЄС. Норма про те, що представники інших національних меншин здобуватимуть базову та профільну середню освіту державною мовою обсягом не менше 80% річного обсягу навчального часу, залишається чинною.

Джерело: МОН

Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

Щорічний звіт директора школи

Звітування можна провести в актовому залі, а можні і онлайн. Дізнайтеся, що врахувати для виступу онлайн, як його побудувати і що допоможе зробити його вдалим. Про що звітує директор і за якою структурою — у статті
46374

Цькування на роботі: чи можливо його зупинити?

На жаль, у сучасній школі все частіше звучить слово «булінг». На це явище жаліються учні та батьки з боку вчителів, вчителі з боку батьків та школярів. Але нерідко явище цькування окремих працівників спостерігається і у самому педагогічному колективі – між колегами та з боку адміністрації. Отож, чим відрізняється мобінг від булінгу, як запобігти і як захиститися від такого явища – розбираємося у статті.
5016

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді