Ліцеї формуватимуть за новими нормами

Теми:
Освітній комітет рекомендував парламенту ухвалити закон щодо формування мережі ліцеїв

Норми формування мережі ліцеїв

Готуємо учнів та працівників до безпечних канікул: РЕКОМЕНДАЦІЇКомітет з питань освіти та науки рекомендував парламенту ухвалити законопроєкт про особливості формування мережі ліцеїв.

Як зазначив автор законопроєкту Сергій Калебошин, у документі зазначена велика кількість важливих норм.

Таким чином, після прийняття закону засновниками профільного ліцею зможе бути будь-яка громада, яка спроможна на це, на відміну від нині діючого положення, за яким це можуть зробити тільки обласна рада або міська рада в містах, де мешкає понад 50 тисяч осіб.

«Це чесно стосовно громад, це про довіру до них і відповідає процесу децентралізації», — наголосив автор законопроєкту.

Зокрема, у документі законопроєкту враховані особливості розселення і демографії.

Окрім того, відповідно до чинних норм закону про освіту, передбачалося мінімум 4 класи на паралелі в ліцеї, що б обмежувало можливості громад в негусто населених областях. Тому законопроєкт пропонує зменшити мінімальну кількість паралельних класів до 2 і 3.

«Там би ми не змогли заснувати нормальну мережу ліцеїв і змушені були б робити пансіони при школі, а це нерівні умови: діти з міста їхали б додому, а діти в сільській місцевості вимушені цілий тиждень бути в пансіоні», — повідомив Сергій Колебошин.

Новий законопроєкт також передбачає наявність у ліцеї й початкової ланки 1-4 класів, крім 5-12 класів.

«Без цієї норми багато громад мали б проблеми з розділенням ланок. Адже з освітньої точки зору краще відокремити старшу профільну школи, але це має вирішувати громада», — зазначив політик.

Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

Співпраця з органами громадського самоврядування в закладі освіти

Моделі співпраці з органами самоврядування: від авторитарної, коли керівник одноосібно відповідає за все, до демократичної — коли орган самоврядування отримує максимум повноважень. Обирайте свою!
692

Складаємо штатний розпис закладу дошкільної освіти

Формування штатного розпису є досить непростим процесом. Тож доводиться залучати і працівників дошкільного закладу, і фахівців кадрової служби, і економістів органу управління освітою. Як проектують штатний розпис дошкільного закладу
49820

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді