Зміни в проєкті освітньої субвенції на 2021 рік

Кабінет Міністрів вніс зміни розподілу освітньої субвенції між місцевими бюджетами
Зміни в проєкті освітньої субвенції на 2021 рік

Чи запобігли перехресного забруднення: шість чеклістів

Таке рішення було прийнято на засіданні Кабінету Міністрів України 17 березня.

Згідно з оновленим проєктом освітньої субвенції, запроваджуються такі зміни:

  • розрахункова наповнюваність класів визначатиметься на основі таких критеріїв, як щільність та чисельність населення громади, а також відсотка населення, що проживає у сільській місцевості;
  • для бюджетів громад, де різниця між розрахунковою та фактичною наповнюваністю класів дорівнюватиме 2 одиницям та більше, розрахункова наповнюваність класів коригується через зменшення цієї різниці до 20% (із заокругленням до 0,5).

У МОН України запевняють, що відповідні рішення мають наблизити показник розрахункової наповнюваності класів до фактичної наповнюваності, зберігши стимули для засновників закладів до оптимізації шкільних мереж.

Окрім того, передбачається, що завдяки цьому збільшиться спроможність щодо встановлення надбавок та доплат педагогам у максимальному розмірі.

Рішення ухвалили, оскільки з 1 січня 2021 року районні ради втрачають право утримувати заклади та установи освіти, на які спрямовується освітня субвенція з державного бюджету місцевим.

Зокрема, під час засідання уряду було затверджено рішення про перерозподіл освітньої субвенції місцевим бюджетам, аби не допустити заборгованість виплат педагогам Запорізької, Івано-Франківської, Кіровоградської, Одеської та Сумської областей.

Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

Фінансова автономія закладу освіти: перший крок

Керівники багатьох закладів уже запровадили автономію закладу, а деякі ще побоюються брати на себе таку відповідальність. Ділимося секретами першопрохідців, які вже можуть поділитися досвідом і запровадження, і роботи у режимі фінансової автономії
17097

Підвезення до закладу освіти: що варто знати, щоб організувати

Підвезення — необхідність для тих, хто живе у сільській місцевості за межею пішохідної доступності до закладу освіти. Як його організувати та яку документацію потрібно вести? Які є варіанти перевезень?
56459

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді