Нову ідеологію реформи середньої освіти запровадять у 2018 році

Міністр освіти і науки України Лілія Гриневич під час педагогічної конференції «Про підсумки розвитку дошкільної, загальної середньої, позашкільної та професійно-технічної освіти у 2015/2016 навчальному році та завдання на 2016/2017 навчальний рік», що відбулася сьогодні в Будинку Уряду, презентувала Концепцію «Нової української школи»

Реформа орієнтована на те, щоб випускник української школи був конкурентноздатним у XXI столітті.

Як зазначила Міністр, необхідно випускати зі школи всебічно розвинену, здатну до критичного мислення цілісну особистість, патріота з активною позицією, інноватора, здатного змінювати навколишній світ та вчитися впродовж життя.

«Наше завдання — кожній дитині дати доступ до якісної освіти. Успіх України в тому, щоб побудувати суспільство освіченого загалу, бо кожна дитина, незалежно від її здібностей, має право на успіх в житті, на максимальне розкриття власних здібностей, яке може запропонувати якісна освіта», — наголосила Лілія Гриневич.

Виховний процес має бути невід’ємною складовою усього освітнього процесу, орієнтований на загальнолюдські цінності. Тому виховання не буде винесено в окремі «заняття з моралі». Адже формування характеру можливе лише через наскрізний досвід.

Усе життя Нової української школи буде організоване за моделлю поваги прав людини та демократії.

Формула Нової української школи складається з восьми базових компонентів:

  • новий зміст освіти, заснований на формуванні компетентностей, необхідних для успішної самореалізації в суспільстві
  • педагогіка, що ґрунтується на партнерстві між учнем, учителем і батьками
  • умотивований учитель, який має свободу творчості й розвивається професійно
  • орієнтація на потреби учня в освітньому процесі, дитиноцентризм
  • наскрізний процес виховання, який формує цінності
  • нова структура школи, що дає змогу добре засвоїти новий зміст і набути компетентності для життя
  • децентралізація та ефективне управління, що надасть школі реальну автономію
  • справедливий розподіл публічних коштів, який забезпечує рівний доступ усіх дітей до якісної освіти.

Реформу середньої освіти розраховано на десять років:

З проектом Концепції «Нової української школи» можна ознайомитися за посиланням.


Зауважте, що цей варіант Концепції не остаточний, тому кожен охочий до 20 вересня може надіслати свої зауваження та пропозиції на адресу [email protected] з темою листа «Обговорення Концепції». Обов’язково зазначайте назву розділу, абзац і номер сторінки, яких стосуються ваші зауваження та пропозиції.


Я хочу заохотити всіх, хто має таку можливість, об’єднувати навколо ідей нової школи освітян. Ми мусимо дивитися не тільки під ноги, плутаючиcь у сьогоднішніх проблемах, ми мусимо йти вперед», — закликала Лілія Гриневич.

За матеріалами Міністерства освіти і науки України

Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

Завершуємо навчальний семестр у школі

На закінчення навчального семестру в закладах загальної середньої освіти педагоги підбивають підсумки роботи, звітують. Нині звіт учителя за семестр — це здебільшого вчасне виставлення оцінок за семестр, коректно заповнені класний журнал і табелі навчальних досягнень учнів
205864

План роботи на літній оздоровчий період в ЗДО

Основне завдання в ЗДО — оздоровити дітей, створити простір для активного відпочинку та закріпити знання. Що потрібно врахувати, готуючи план роботи на літній оздоровчий період
88610

Шукаємо ключ до «замкнутої» дитини

Є діти, що граються, голосно сміючись, штовхаючись, поспішають до гурту, а є діти, які усамітнюються, стають мовчазними в компанії однолітків і, схоже, бояться людей. Педагоги мають вміти працювати з такими дітьми та вміти заспокоїти батьків і підказати їм шляхи вирішення ситуації.
1525

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді