День пам'яті..

У суботу, 24 листопада, в Україні відбудуться поминальні заходи на згадку про мільйони українців, які стали жертвами голоду 20-х, 30-х та 40-х років. Крім того, цьогоріч виповнюється 80 років від початку наймасштабнішого з них ― Голодомору 1932-33 років

Традиційно, в День пам'яті жертв голодоморів перші особи держави відвідують поминальне богослужіння і покладають символічні горщики з зерном та свічками до пам'ятників жертвам голодоморів в Україні.

До 2008 року церемонія відбувалася перед пам'ятним знаком на Михайлівський площі, однак, після відкриття Національного меморіалу пам'яті жертв голодоморів в Україні, була перенесена туди.

Запроваджений згідно з указом Президента України Леоніда Кучми № 1310/98 від 26 листопада 1998 року як «День пам'яті жертв голодоморів». Указом Кучми № 1181/2000 від 31 жовтня2000 року встановлювалася назва «День пам'яті жертв голодомору та політичних репресій». Указом Кучми № 797/2004 від 15 липня 2004 року встановлювалася назва «День пам'яті жертв голодоморів та політичних репресій».

Указом президента Віктора Ющенка № 431/2007 від 21 травня 2007 називається «День пам'яті жертв голодоморів».

«Цього року виповнюється 80 років від початку однієї з найстрашніших подій в українській історії», ― нагадали в Головному управлінні освіти і науки виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації).

У суботу, 24 листопада, в Україні відбудуться поминальні заходи на згадку про мільйони українців, які стали жертвами голоду 20-х, 30-х та 40-х років. Крім того, цьогоріч виповнюється 80 років від початку наймасштабнішого з них ― Голодомору 1932-33 років. Ця трагедія забрала життя мільйонів наших співвітчизників, увійшла чорними сторінками в історію нашого народу.

Уже традиційно до Дня пам'яті жертв голодоморів у храмах Києва проведуть поминальні панахиди та відбудеться траурне покладання квітів до Меморіалу. Також у рамках поминальних заходів запланована Скорботна хода від композиції «Ангели» до знака «Свічка пам'яті», де керівництво держави та столиці, громадськість покладе горщики з пшеницею та запаленими свічками. У цей день Державний Прапор на установах буде приспущено, а розважальні заходи - обмежено.

Пам'ятний день жертв голодоморів в Україні відзначають із 1998 року в четверту суботу листопада. Окрім офіційних поминальних заходів, в усій країні відбувається громадська акція «Запали свічку», у рамках якої всі охочі несуть свічки до пам'ятників жертвам чи запалюють їх вдома на підвіконні о 16 годині.

Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

Як оптимізувати рухову діяльність дітей

Потреба в руховій активності природна для кожної дитини. Активні рухи викликають у дітей позитивні емоції та підсилюють усі фізіологічні процеси. Що допоможе вихователю та інструктору з фізкультури забезпечити оптимальну рухову активність дошкільників?
27854

Методична робота в закладі дошкільної освіти

Дізнайтеся про форми організації методичної роботи в дитячому садку, які допоможуть вихователям розвивати свій творчий потенціал, постійно підвищувати професійну кваліфікацію і забезпечать високий рівень проведених занять
47530

Як проводити батьківські збори в школі

Батьківські збори в школі— основний спосіб комунікації педагогічного колективу з батьками. Щоб збори були вдалі, а освітня робота ефективна, розглянемо види, форми проведення, теми батьківських зборів
39077

Аптечки у школі: як правильно укомплектувати та зберігати

Скористайтеся переліком медичних засобів у закладі освіти та дізнайтеся як правильно укомплектувати аптечку. Адже, як правило, діти схильні до травм і ніколи не знаєш в який момент потрібно буде надати допомогу. Важливо у такий момент мати все під рукою, зібране в одному місці.
42294

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді