Консультативна діяльність у системи освіти

Через складні обставини, у яких опинилися громадяни нашої країни, прогнозовано зростає кількість звернень до практичних психологів. Тому для самих фахівців актуальними стають питання, пов’язані з консультативною діяльністю. Серед них — аналізування та узагальнення професійного досвіду як у цілому, так і щодо надання консультативної допомоги, адже це сприяє зростанню практичного психолога.

Фахівцю необхідно грамотно організовувати роботу під час консультативної бесіди, щоб цей вид його діяльності був ефективним і результативним.

Організаційні аспекти консультативної діяльності та тонкощі побудови діалогу з клієнтом висвітлюють статті «Пошук життєвих орієнтирів клієнтом» та «Організаційні аспекти консультативної діяльності практичного психолога». Окрім того, у них ідеться про певні аспекти консультування дітей і дорослих, які опинилися у скрутній ситуації.

Мінімізувати негативний вплив посттравматичного стану на подальше життя дитини — одне з основних завдань практичного психолога системи освіти. До цієї роботи він має залучати педагогів, оскільки саме вони організовують індивідуальну та групову взаємодію з дитиною, яка зазнала травмування. Про те, як запобігти наслідкам психологічної травми дитини, та як правильно поводитися, коли вона переживає втрату близької людини, читайте в матеріалах «Дитина переживає горе: запобігаємо помилкам педагогічного спілкування» і «Взаємодія педагога з першокласником із психологічною травмою».

У публікаціях «Створення індивідуальної програми розвитку в контексті інклюзивного навчання дитини з аутизмом» і «Діти із синдромом Дауна — особливі чи такі як усі?» йдеться про створення оптимальних умов для розвитку дітей із розладами аутичного спектра та дітей із синдромом Дауна в умовах інклюзивного навчання, а також про викривленні уявлення про психологічні особливості таких дітей, що стають на заваді їхній успішній інтеграції в навчально-виховний процес.

Класифікація психологічного досвіду фахівця, правила для батьків щодо збереження в дитини позитивної мотивації до навчання, особливості проведення тренінгових занять для підлітків із неблагополучних сімей, рекомендації для батьків щодо профілактики посттравматичного стресового розладу в дітей — усе це та багато іншої корисної інформації читайте на сторінках вересневого числа журналу «Практичний психолог: Школа».

Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

Як оптимізувати рухову діяльність дітей

Потреба в руховій активності природна для кожної дитини. Активні рухи викликають у дітей позитивні емоції та підсилюють усі фізіологічні процеси. Що допоможе вихователю та інструктору з фізкультури забезпечити оптимальну рухову активність дошкільників?
27854

Методична робота в закладі дошкільної освіти

Дізнайтеся про форми організації методичної роботи в дитячому садку, які допоможуть вихователям розвивати свій творчий потенціал, постійно підвищувати професійну кваліфікацію і забезпечать високий рівень проведених занять
47529

Як проводити батьківські збори в школі

Батьківські збори в школі— основний спосіб комунікації педагогічного колективу з батьками. Щоб збори були вдалі, а освітня робота ефективна, розглянемо види, форми проведення, теми батьківських зборів
39077

Аптечки у школі: як правильно укомплектувати та зберігати

Скористайтеся переліком медичних засобів у закладі освіти та дізнайтеся як правильно укомплектувати аптечку. Адже, як правило, діти схильні до травм і ніколи не знаєш в який момент потрібно буде надати допомогу. Важливо у такий момент мати все під рукою, зібране в одному місці.
42294

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді