Надання відпустки для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку

Після закінчення відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами за бажанням жінки їй надають відпустку для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку

Відпустку для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку також можуть використати повністю або частинами батько дитини, баба, дід чи інші родичі, які фактично доглядають за дитиною, або особа, яка усиновила чи взяла під опіку дитину, та один із прийомних батьків.

Відпустку для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку надають за заявою жінки або осіб, зазначених у частині третій статті 18 Закону України «Про відпустки» від 15.11.1996 № 504/96-ВР (далі — Закон про відпустки), повністю або частково у межах установленого періоду та оформлюють наказом (розпорядженням) власника або уповноваженого ним органу. 

Особам, зазначеним у частині третій статті 18 Закону про відпустки (крім осіб, які усиновили чи взяли дитину під опіку у встановленому законодавством порядку, прийомних батьків), відпустку для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку надають на підставі довідки з місця роботи (навчання, служби) матері дитини про те, що вона вийшла на роботу до закінчення терміну цієї відпустки і виплату допомоги по догляду за дитиною їй припинено (із зазначенням дати).

Відпустку для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку не надають працівнику, якщо дитина перебуває на державному утриманні (крім прийомних дітей у прийомних сім’ях).

Після закінчення соціальної відпустки для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку за певних умов працівник може отримати ще одну відпустку для догляду за дитиною, яка, однак, не є соціальною, а належить до іншого виду відпусток — «відпустки без збереження заробітної плати».

Надання відпустки без збереження заробітної плати для догляду за дитиною до досягнення нею шестирічного віку оформлюють наказом з кадрових питань (особового складу) тривалого строку зберігання.

Статичний блок для статей

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді