Відповідальність батьків за неповнолітніх дітей

Що у чинних нормативних документах про невиконання батьківських обов’язків — за які правопорушення настає адміністративна відповідальність та які розміри штрафів

 

Готовність до роботи влітку: експрес-перевірка

Відповідальність батьків за неналежне виховання дітей визначає ст. 184 Кодексу України про адміністративні правопорушення (далі — Кодекс), яка має назву «Невиконання батьками або особами, що їх замінюють, обов’язків щодо виховання дітей». У цій статті визначено:

  • правопорушення, за які настає адміністративна відповідальність;
  • розміри штрафів за адміністративні правопорушення з боку батьків або осіб, які їх замінюють (далі — батьки), та їхніх неповнолітніх дітей.

 

Як сформувати безпечне і здорове освітнє середовище



Батьки або інші особи, які виховують дитину, повинні створити такі умови життя, які будуть достатніми для фізичного, інтелектуального, морального, культурного, духовного і соціального розвитку дитини. Однією з найбільш нагальних проблем у сфері захисту прав дітей є проблема належного матеріального забезпечення. Найбільш гостро вона стоїть для дітей, які виховуються в неповних сім’ях.

(Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо створення економічних передумов для посилення захисту права дитини на належне утримання» від 03.07.2018 № 2475-VIII).

 

 

Правопорушення та розміри штрафів

Штрафи встановлені у прив’язці до неоподатковуваного мінімуму доходів громадян (нмдг), що за Податковим кодексом дорівнює 17 грн.

Відповідно до ст. 184 Кодексу:

Ч.1 Ухилення батьків від виконання передбачених законодавством обов’язків щодо забезпечення необхідних умов життя, навчання та виховання неповнолітніх дітей — попередження або накладення штрафу від 50 до 100 нмдг.

Ч.2 Ті самі дії, вчинені повторно протягом року після накладення адміністративного стягнення, — штраф від 100 до 300 нмдг.

Ч. 3 Вчинення неповнолітніми (14-16 років) правопорушення, відповідальність за яке передбачено Кодексом*, — штраф на батьків від 50 до 100 нмдг.

*Окрім порушень, передбачених ч. 3 або 4 статті 1734 Кодексу («Булінг (цькування) учасника освітнього процесу»)

Ч. 4 Вчинення неповнолітніми діянь, що містять ознаки злочину, відповідальність за які передбачена Кримінальним кодексом України, якщо вони не досягли віку, з якого настає кримінальна відповідальність, — накладення штрафу на батьків від 100 до 300 нмдг.

Ч. 5 Невиконання рішення органу опіки та піклування щодо визначення способів участі у вихованні дитини та спілкуванні з нею того з батьків, хто проживає окремо від дитини, — штраф від 100 до 150 нмдг.

Ч. 6 Діяння, передбачене ч. 5 ст. 184, вчинене повторно протягом року після накладення адміністративного  стягнення — штраф від 150 до 300 нмдг та тимчасове обмеження того з батьків, з ким проживає дитина, у праві виїзду за межі України та обмеження у праві керування транспортним засобом — до виконання рішення в повному обсязі.

Ч. 7 Умисне порушення встановленого законом обмеження щодо строку перебування дитини за межами України у разі самостійного вирішення питання про тимчасовий виїзд дитини за межі України тим із батьків, з яким рішенням суду визначено або висновком органу опіки та піклування підтверджено місце проживання цієї дитини, — штраф від 100 до 200 нмдг.

 

 

 

 

 



зміст

Статичний блок для статей

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді