Міжнародний день музики в дитячому садку

Організуйте до Міжнародного дня музики квест і флешмоб, покажіть візуалізовану музику-мультфільм і влаштуйте свято на імпровізованому музичному майданчику

Справи керівника у жовтні: що проконтролювати

Музика є універсальною мовою без кордонів. Музика для дитини — це світ радісних переживань. Щоб відкрити перед дитиною двері в цей світ, потрібно розвивати в неї здібності, передусім музичний слух та емоційний відгук. Інакше музика не виконає свої виховні функції. Той, хто щодня працює з дітьми, напевно, помічав, як музика впливає на їхній емоційний стан і на характер вчинків. Вона здатна приборкувати і «запалювати», спонукати до творчості та нестандартного мислення. А загалом — допомагає виховувати людину.

Щоб довести дітям важливість цього виду мистецтва, можна по-особливому урочисто відзначити Міжнародний день музики в дитячому садку. Нехай протягом усього дня дітей супроводжує музика різних жанрів і характеру, підіймаючи настрій, спонукаючи до цікавих справ, наповнюючи яскравими враженнями проживання кожної хвилини цього чудового свята.

Міжнародний день музики відзначають 1 жовтня. Ініціював заснування свята композитор Дмитро Шостакович ще у 1975 році. За рішенням ЮНЕСКО по всьому світу в цей день лунають концертні програми за участі найліпших артистів і художній колективів, відбуваються зустрічі з композиторами, виконавцями.

Музичний квест

Залучіть дітей до таких доступних їм видів музичної діяльності, як:

Доречним буде залучення дошкільників не лише до музичних видів діяльності, а й до захопливих ігор, пригод, квестів.

Наприклад, можна повідомити дітям, що до їхнього закладу завітала Фея Музики і залишила всюди таємні знаки: скрипковий ключ, нотки, музичні інструменти, диски тощо. Вихованці мають бути уважними і скрізь — у групі, у спортивній чи музичній залі, на подвір’ї — шукати вказівки на те, де заховані ці знаки. Переможцем стане група, яка впродовж дня знайде їх найбільше, а її вихованці отримають право носити звання «Музичний слідопит».

Цього дня музика має постійно про себе нагадувати — не обов’язково «на увесь голос», можна й фоном під час ранкової зустрічі з вихователем, виконання гімнастичних вправ, ігрової діяльності, сну тощо.

Візуалізована музика

Запропонуйте дітям переглянути фрагмент мультфільму «Фантазія» студії Уолта Діснея (1940). Мультфільм має дев’ять епізодів, заснованих на творах Йоганна Себастьяна Баха, Людвіга ван Бетховена, Модеста Мусоргського, Ігоря Стравінського та інших. Улюблений Міккі Маус стає помічником чарівника, ельфи запалюють вогники в квітках, танцюють гриби, пливуть динозаври — чого лишень немає в мультиплікаційних музичних фантазіях! До речі, мультфільм може стати в пригоді й на музичних заняттях, адже вміщує близько двох годин візуалізованої музики. Він допоможе прищепити дітям навичку уважно сприймати музику.

Інфографіка для музичних керівників

Концертний майданчик

Напередодні свята можна поділити групи дитячого садка на «сектори». Скажімо, хтось буде композиторами, хтось — виконавцями, співаками, диригентами або музичними майстрами. Відповідно до музичної професії запропонуйте дітям підготувати концертний номер.

Нехай диригенти розучують композицію в стилі «хору рук», співаки — пісню, майстри — виготовляють музичні інструменти із залишкових матеріалів, виконавці — грають на них, композитори — складають мелодію про дитячий садок тощо.

Презентувати музичні номери слід на імітованому концертному майданчику — у музичній залі. Радимо обладнати її умовними лаштунками, декорувати глядацькі місця на кшталт оксамитових крісел, виставити диригентський пульт, передбачити наявність вхідних квитків і контролера, який їх перевірятиме. Діти-музиканти та запрошені гості зустрінуться під час урочистого концерту.

Флешмоб

До Міжнародного дня музики можна організувати масштабний флешмоб просто неба «Передай мелодію». Запропонуйте вихованцям та педагогам групами виконати по рядку розученої пісні ланцюжком, а приспів — усім разом. Частині виконавців можна доручити партію ритмічного супроводу.

Таке колективне виконання створить піднесений настрій не лише учасників флешмобу, а й випадкових перехожих. Крім цього, діти неодмінно поділяться позитивними емоціями з рідними та близькими, а відтак відчують єднальний ефект музики.

Корисні статті


зміст

Статичний блок для статей

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді