Шахи для дошкільників: коли почати і як навчити

Шахи поєднують у собі спорт, науку і мистецтво, вчать приймати самостійні рішення та відповідати за них. Дізнайтеся, як ненав’язливо зацікавити дошкільників шахами у межах гурткової роботи або відзначення Дня шахів

Справи керівника у жовтні: що проконтролювати

Коли починати грати в шахи

У дбайливих батьків часто виникає запитання: у якому віці ліпше навчати дитину гри в шахи? Фахівці вважають, що є кілька причин для занять шахами саме в дошкільному віці. Такий вік виправданий, насамперед, якщо ми хочемо виростити професійного шахіста. Так, чемпіони світу з шахів Xосе Капабланка і Анатолій Карпов познайомилися з цією грою в 4 роки, Нона Гапріндашвілі та Гаррі Каспаров — у 5 років, Василь Смислов і Борис Спаський — у 6.

Для більшості батьків важливіша інша причина раннього знайомства їхніх дітей із шахами — бажання виростити гармонійно розвинену особистість. Експериментально підтверджено, що діти, долучені з дитинства до захопливого світу шахів, ліпше навчаються у школі і навіть швидше розв’язують домашні завдання, а відтак у дорослому житті стають успішними людьми.

Серед чинних парціальних програм на 2017/2018 рік дві з них («Мудрі шахи» та «Шаховими стежинами») направлені на те, що, навчити старших дошкільників грати в шахи.

Як спонукати дошкільників грати в шахи

Шахи — це гра, яка потребує від дошкільників вдумливості, уміння прораховувати ходи, стратегічного мислення. Вона не лише приносить дітям багато радості, задоволення, а й є ефективним засобом стимулювання їхнього розумового розвитку. Граючи в шахи, дитина вчиться приймати власні рішення і відповідати за них (інакше вона програє або втратить чергову важливу фігуру), обирати найбільш вигідний і правильний варіант можливих дій, вибудовувати стратегію дій, враховуючи сторонні чинники.

Міжнародний день шахів відзначають 20 липня у 178 країнах світу. Цього дня обов’язково проводять різні тематичні заходи та змагання, наприклад, влаштовують турніри, фестивалі або матчеві зустрічі. А для популяризації шахів і залучення ширшої аудиторії організовують відкриті заняття, майстер­класи від відомих гросмейстерів, лекції з обміну досвідом, відкривають нові шахові школи, проводять розважальні вистави.

Проведіть із дітьми тематичні заходи: свято чи розвагу. Організуйте шаховий турнір «Шаховий король».

Запропонуйте дошкільникам пограти в рольові ігри, коли кожна дитина почергово за допомогою рухів має відтворити спосіб ходу шахових фігур, а решта дітей здогадуються, яку фігуру вона зображає.

Аби навчити дітей розрізняти шахові фігури, проведіть дидактичні ігри на кшталт:

  • «Знайди фігуру»
  • «Відгадай фігуру»
  • «Проведи казкового персонажа по діагоналі із п’яти білих клітинок/чотирьох чорних»
  • «Відшукай «адресу» шахової фігури».

Ще спробуйте вдатися до одного маленького трюку: покладіть на шахову дошку декілька різноколірних шоколадних цукерок, якими діти мають ходити, як шаховими фігурами.

Щоб ознайомити дітей із шаховими фігурами та особливостями їхніх ходів:

  • перегляньте мультфільми (наприклад, «Навколо шахів», 1990)
  • розгляньте ілюстрації
  • займіться художньо-продуктивною діяльністю — виготовте фігури із пластиліну та паперу.

Шахи так само корисні для розвитку розумового потенціалу дитини, як заняття спортом для фізичного здоров’я. Діти, які займаються шахами, ліпше пристосовані до життя, адже ця гра навчає прораховувати свої дії на багато кроків уперед, дисциплінує мислення, загострює внутрішню інтуїцію тощо.

Історія виникнення шахів

Уміння грати в шахи здавна вважали ознакою хорошого тону, інтелекту й інтелігентності. Недаремно шахи були винайдені, аби навчити перських володарів, принців, майбутніх стратегів держави логічного мислення, уміння будувати стратегії боротьби, навчитися планувати та передбачати свої дії. І за півтори тисячі років ця гра не втратила своєї популярності та шанувальників.

Батьківщиною шахів вважають Індію, адже саме там уже в V столітті грали в подібну шахам гру — чатурангу. Назва цієї гри перекладається із санскриту як «чотири підрозділи війська», а саме піхоту, кінноту, слонів і колісниці, які й представлені в шахах пішаком, конем, слоном і турою.

У VII столітті гра поширилась і до Персії. Саме з перської мови походить назва «шахи». Гравці говорили «шах» (від перського «король»), атакуючи короля суперника, і «шах мат» (з перської — «король помер»). Поступово шахи поширилися в інших країнах і набули всесвітньої популярності.

20 липня 1924 року в Парижі була організована Всесвітня шахова федерація — ФІДЕ, а з 1966 року цей день офіційно затвердили Міжнародним днем шахів. В Україні це свято вперше відзначили у 2012 році.



зміст

Статичний блок для статей

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді