Конкурсний прийом дітей до спеціалізованої школи: так/ні?

Спеціалізовані школи проводили приймання дітей до першого класу на конкурсній основі за розробленими правилами. Як бути цьогоріч з огляду на новий Закон про освіту?

Зараховувати учнів до закладів загальної середньої освіти можна на конкурсних засадах лише у випадках, якщо кількість поданих заяв на відповідний рівень загальної середньої освіти перевищує спроможність цього закладу (ст. 18 Закону України «Про загальну середню освіту»).

Як бачимо, в Законі про загальну середню освіту збережено можливість проведення конкурсу, зокрема й до початкової школи. При цьому одним із нормативно-правових актів, що мають бути затверджені МОН, є відповідний порядок зарахування, переведення, відрахування учнів державних і комунальних закладів загальної середньої освіти.

Справи керівника у жовтні: що проконтролювати

Вирізняють три основних типи закладів загальної середньої освіти:

  • початкова школа (І ступінь)
  • гімназія (ІІ ступінь)
  • ліцей (ІІІ ступінь).

Зауважте!

Заклад, що діє на всіх трьох ступенях, є ліцеєм за своїм типом із внутрішніми структурними підрозділами — початковою школою та гімназією.

Порядок конкурсного прийому

Питання порядку проведення конкурсу врегульовані в Інструкції про порядок конкурсного приймання дітей (учнів, вихованців) до гімназій, ліцеїв, колегіумів, спеціалізованих шкіл (шкіл-інтернатів).

Право на першочергове зарахування до початкової школи мають діти, які проживають на території обслуговування цієї школи.

Зауважте!

Інструкція чинна в частині, що не суперечить законам України.

Робоча група, створена МОН, нині працює над новим Законом про загальну середню освіту, у якому конкретизують механізми забезпечення доступності повної загальної середньої освіти, зокрема й початкової.

Зміни до статуту

Заклад загальної середньої освіти діє на підставі статуту. Його затверджує засновник або уповноважений ним орган (ч. 2 ст. 8 Закону про загальну середню освіту).

У підпункті 13 пункту 3 розділу XII «Прикінцеві та перехідні положення» Закону України «Про освіту» установлено, що заклади освіти повинні переоформити установчі документи, аби привести їх у відповідність із цим Законом. Тож заклади освіти у майбутньому мають змінити свої статути.

Прийом до спеціалізованої школи

Як бачимо, спеціалізована школа І-ІІІ ступенів з поглибленим вивченням окремих предметів:

  • має стати, зрештою, ліцеєм
  • змінити статут протягом 5 років — до 28.09.2022.

Організувати конкурс до першого класу можна, якщо:

– реалізоване право на першочергове зарахування дітей території обслуговування

– кількість поданих заяв перевищує спроможність закладу.

З відповіді Володимира БОЖИНСЬКОГО,
державний експерт з питань державно-громадського управління освітою
директорату дошкільної та шкільної освіти МОН України
журнал «Практика управління закладом освіти»



зміст

Статичний блок для статей

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді