Чи корисна картопля в раціоні дітей дошкільного віку

Із картоплі можна приготувати що завгодно: від звичайного пюре до швільпікаю або крокетів. Однак чи є місце в дитячому раціоні для усіх страв з картоплі? З’ясуємо

Справи керівника у жовтні: що проконтролювати

Хімічний склад та енергетична цінність картоплі

У кулінаріїї використовують лише плоди картоплі — бульби.

Хімічний склад та енергетичну цінність бульб визначено в додатку 11 до Інструкції з організації харчування дітей у дошкільних навчальних закладах, затв. наказом МОН, МОЗ від 17.04.2006 № 298/227.

Уміст у 100 г продукту:

  • білків — 2,0 г
  • жирів — 0,4 г
  • вуглеводів — 16,3 г
  • енергетична цінність — 80 ккал на 100 г продукту харчування.

Важливі факти про бульбу:

  • на 75% складається з води, усе інше — сухі речовини
  • містить до:

– 20% крохмалю

– 2,5% білків

– 1,8% харчових волокон

– 1% клітковини

– 0,4% жиру

  • крохмаль розподілений нерівномірно:

– у шкірці та внутрішній частині його мало

– у камбії та зовнішній частині серцевини — найбільше

  • білки містять 14 із 20-ти незамінних амінокислот, з них найбільше лізину, лейцину та ізолейцину
  • біологічна цінність білків картоплі становить 85%
  • 100 г плодів нового врожаю містять до 54 мг вітаміну С

Під час зберігання з жовтня по травень кількість вітаміну С у бульбах зменшується вдвічі. Та навіть взимку 200-300 г картоплі можуть cповна задовольнити добову потребу людини у вітаміні С

  • до складу бульб входять такі макро- і мікроелементи, як калій (568 мг на 100 г), магній, фосфор, залізо, кобальт, молібден, мідь, хром
  • у бульбах знайдено стерини та органічні кислоти
  • особливо багато в бульбах лимонної кислоти — до 0,8%
  • значення РН бульб становить 5,6-6,2

Інфографіка

► Як обрати картоплю

Як впливає на здоров’я дітей

Завдяки вмісту вітаміну С картопля сприяє зміцненню імунітету, а отже — захищає організм дитини від дії несприятливих чинників довкілля, вірусних і бактеріальних інфекцій.

Картопля має сечогінну дію: крохмаль та калій адсорбують надлишок води, кислот і солей та виводять їх з організму дитини із сечею й потом. При цьому знижується артеріальний тиск, нормалізується водно-сольовий баланс та усуваються набряки тканин.

Саме тому лікарі-кардіологи рекомендують включати страви з картоплі до раціону дітей із захворюваннями нирок і серця. Найбільше калію містить запечена картопля.

У вигляді пюре картопля корисна для шлунково-кишкового тракту:

  • не подразнює слизову оболонку
  • гальмує секрецію шлункового соку
  • знімає спазми і зменшує біль.

Її рекомендують вживати дітям із гострим та хронічним гастритами із підвищеною кислотністю шлункового соку, а також колітом.Вітаміни в продуктах харчування Плакат

Особливо корисним є свіжий картопляний сік — сприяє загоєнню виразки шлунка та дванадцятипалої кишки, виразкових гастритів і колітів. Така лікувальна дія соку картоплі зумовлена вмістом у ній вітаміну U.

Картопля має бактерицидну та ранозагоювальну дії:

  • кашку з картоплі рекомендують накладати за трофічних виразок, екземи та гнійничкових захворювань шкіри
  • соком — полоскати ротоглотку та ротову порожнину в разі ларингітів, фарингітів і пародонтозу.

Як картопля може зашкодити

Зашкодити організму дитини можуть зелені або пророслі бульби, оскільки містять значну кількість соланіну. Він знижує активність холінестерази — ферменту, важливого для правильної роботи нервової системи. Про отруєння соланіном свідчать симптоми, як-от:

  • головний біль
  • нудота
  • уповільнення реакцій на зовнішні подразники.

Лікарі не рекомендують вживати страви з картоплі хворим на цукровий діабет та дітям із зайвою вагою. Адже цей овоч доволі калорійний.

Не слід давати картопляний сік дітям із гастритами з низькою кислотністю шлункового соку. Адже він має виражені лужні властивості.

Найшкідливішою для здоров’я лікарі вважають смажену картоплю.

За матеріалами Оксани ДВІРНИК,
старшої медичної сестри ДНЗ № 15 «Гуцулочка», Івано-Франківськ,
ж. «Медична сестра дошкільного закладу»

Вебінар ВМДЗ

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді