Справи керівника у жовтні: що проконтролювати
Хімічний склад та енергетична цінність картоплі
У кулінаріїї використовують лише плоди картоплі — бульби.
Хімічний склад та енергетичну цінність бульб визначено в додатку 11 до Інструкції з організації харчування дітей у дошкільних навчальних закладах, затв. наказом МОН, МОЗ від 17.04.2006 № 298/227.
Уміст у 100 г продукту:
- білків — 2,0 г
- жирів — 0,4 г
- вуглеводів — 16,3 г
- енергетична цінність — 80 ккал на 100 г продукту харчування.
Як впливає на здоров’я дітей
Завдяки вмісту вітаміну С картопля сприяє зміцненню імунітету, а отже — захищає організм дитини від дії несприятливих чинників довкілля, вірусних і бактеріальних інфекцій.
Картопля має сечогінну дію: крохмаль та калій адсорбують надлишок води, кислот і солей та виводять їх з організму дитини із сечею й потом. При цьому знижується артеріальний тиск, нормалізується водно-сольовий баланс та усуваються набряки тканин.
Саме тому лікарі-кардіологи рекомендують включати страви з картоплі до раціону дітей із захворюваннями нирок і серця. Найбільше калію містить запечена картопля.
У вигляді пюре картопля корисна для шлунково-кишкового тракту:
- не подразнює слизову оболонку
- гальмує секрецію шлункового соку
- знімає спазми і зменшує біль.
Її рекомендують вживати дітям із гострим та хронічним гастритами із підвищеною кислотністю шлункового соку, а також колітом.
Особливо корисним є свіжий картопляний сік — сприяє загоєнню виразки шлунка та дванадцятипалої кишки, виразкових гастритів і колітів. Така лікувальна дія соку картоплі зумовлена вмістом у ній вітаміну U.
Картопля має бактерицидну та ранозагоювальну дії:
- кашку з картоплі рекомендують накладати за трофічних виразок, екземи та гнійничкових захворювань шкіри
- соком — полоскати ротоглотку та ротову порожнину в разі ларингітів, фарингітів і пародонтозу.
Як картопля може зашкодити
Зашкодити організму дитини можуть зелені або пророслі бульби, оскільки містять значну кількість соланіну. Він знижує активність холінестерази — ферменту, важливого для правильної роботи нервової системи. Про отруєння соланіном свідчать симптоми, як-от:
- головний біль
- нудота
- уповільнення реакцій на зовнішні подразники.
Лікарі не рекомендують вживати страви з картоплі хворим на цукровий діабет та дітям із зайвою вагою. Адже цей овоч доволі калорійний.
Не слід давати картопляний сік дітям із гастритами з низькою кислотністю шлункового соку. Адже він має виражені лужні властивості.
Найшкідливішою для здоров’я лікарі вважають смажену картоплю.
За матеріалами Оксани ДВІРНИК,
старшої медичної сестри ДНЗ № 15 «Гуцулочка», Івано-Франківськ,
ж. «Медична сестра дошкільного закладу»