Посадові обов’язки та тривалість робочого тижня вчителя-логопеда

Які посадові обов’язки, тривалість робочого тижня вчителя-логопеда, що працює в логопедичному пункті при дошкільному навчальному закладі? Чи має він право брати розписку з батьків, які відмовилися від переведення дитини в спеціалізований заклад? Чи потрібно йому укладати угоду про співпрацю з батьками?

Окремої посадової інструкції вчителя-­логопеда дошкільного навчального закладу не існує. Наразі він працює, як і вчитель­-логопед загальноосвітнього навчального закладу, керуючись у своїй роботі тими самими нормативними документами, зокрема Положенням про логопедичні пункти системи освіти, затвердженим наказом Міністерства освіти України від 13.05.1993 № 135.

Вихідні та робочі 2020

Цей документ містить чіткі вимоги щодо:

  • обліку дітей з вадами мовлення, зарахування їх на логопедичний пункт
  • комплектування груп
  • кількості дітей, які одночасно можуть перебувати на занятті у вчителя­-логопеда.

Зокрема, вчитель­-логопед має обстежити всіх дошкільників закладу протягом вересня. Після цього він зараховує до занять 25–30 дітей, а решта перебувають на обліку. Перевагу в зарахуванні віддають дітям старшої вікової групи, аби підготувати їх до навчання у школі.

Вчитель­-логопед дошкільного навчального закладу працює з дітьми, у яких виявлені нетяжкі розлади мовлення. Діти з тяжкими мовленнєвими розладами мають відвідувати логопедичні групи.

Тривалість робочого тижня вчителя­-логопеда становить 18 год.

Рішення про рекомендацію відвідування дитиною спеціальної групи приймає психолого­-медико­педагогічна комісія (ПМПК). Якщо батьки не погоджуються з наданою рекомендацією, то розв’язують це питання з ПМПК і відповідним органом управління освіти.

Жодних угод про співпрацю з батьками чи логопедичним пунктом вчитель­-логопед не укладає. Якщо він прагне до самостійної діяльності, то оформлює документи про підприємницьку діяльність, винаймає приміщення і працює на користь дітям і собі, але не в державній установі.

Статичний блок для статей

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді