Як провести інструктаж з охорони праці, якщо заклад працює дистанційно

4260
Автор
провідний фахівець з охорони праці та безпеки життєдіяльності Інституту модернізації змісту освіти

Запитання

Як провести інструктаж з охорони праці педагогічних працівників, якщо заклад працює дистанційно? Чи потрібен додатковий наказ про його перенесення?

Відповідь

Індивідуальний навчальний план: чи обов'язково складати

Роботодавець зобов’язаний організувати інструктажі з питань охорони праці та протипожежної безпеки і в разі якщо працівник виконує роботу дистанційно. Так скеровує стаття 13 Закону про охорону праці. Тому особа, відповідальна за проведення інструктажу з безпеки життєдіяльності, повинна провести вступний інструктаж з педагогічними працівниками.

Якщо дистанційна робота передбачає присутність педагогічних працівників у закладі освіти для проведення навчання, інструктаж проводять очно з реєстрацією в журналі реєстрації інструктажів. Якщо педагогічні працівники можуть проводити дистанційне навчання з дому, особа, відповідальна за проведення інструктажів, проводить його онлайн.

Дистанційну форму навчання запроваджують рішенням педради закладу освіти за погодженням органу управління освітою, до сфери управління якого належить заклад освіти. Педрада вирішує самостійно, яка форма навчання буде в закладі та як буде організовано освітній процес, чи необхідна присутність педагогічних працівників у закладі при синхронному або асинхронному режимі навчання. Керівник закладу освіти наказом визначає порядок організації освітнього процесу за дистанційною формою навчання.
 

Реєстрація інструктажу онлайн може бути у двох формах:

  • письмовій — оформляють під час присутності педагогічного працівника в закладі освіти (збори, педрада тощо);
  • електронній — обовʼязково фіксують час проведення інструктажу. Підпис особи, яка проводила інструктаж, та особи, з якою проводили інструктаж, в електронній формі необовʼязковий.

Щоб проводити інструктажі дистанційно, ви маєте установити наказом електронну форму журналу реєстрації інструктажів із питань охорони праці на робочому місці відповідно до додатка 6 до Типового положення про порядок проведення навчання і перевірки знань з питань охорони праці, затвердженого наказом Держнаглядохоронпраці від 26.01.2005 № 15. А також визначити порядок відеозв’язку під час проведення інструктажів.

НА ЗАМІТКУ

Які нові інструкції з безпеки та пам’ятки слід розробити

Інструкції з безпеки

1. Інструкція щодо дій у разі оголошення сигналу «Повітряна тривога», загрози виникнення надзвичайної ситуації воєнного характеру або терористичного акту.

2. Інструкція щодо поведінки учасників освітнього процесу в захисних спорудах цивільного захисту.

3. Інструкція з безпеки під час знаходження підозрілих предметів.

Пам’ятки для учасників освітнього процесу

1. Порядок дій для працівників при виникненні надзвичайних ситуацій.

2. Порядок першочергових дій у випадку загрози скоєння терористичного акту чи диверсії.

3. Порядок дій у разі виявлення ознак вибухового пристрою або незнайомих підозрілих предметів.

З батьками й дітьми необхідно провести роз'яснювальну роботу, застерегти їх про небезпеки та закликати бути пильними, звертати увагу на підозрілих сторонніх осіб і предмети в закладі освіти, заохочувати повідомляти про будь-які загрози або підозрілу поведінку. Не слід ігнорувати реальний ризик терористичних актів, принесення вибухових пристроїв до закладів освіти, зброї, проникнення до закладів освіти, у яких немає пропускної системи, сторонніх небезпечних осіб.

Особливу увагу слід звернути на правила поведінки під час небезпечних ситуацій (ракетні та артилерійські обстріли, руйнування будинків і споруд тощо), небезпеку перебування в натовпі, дії у разі знаходження підозрілих предметів, необхідні речі під час проведення евакуації тощо.

 

Джерело: стаття журналу «Практика управління закладом освіти»

Статичний блок для запитань-відповідей

Останні новини

Усі новини

Статті за темою

Усі статті за темою

Дії у разі виникнення пожежі в школі

У разі виникнення пожежі дії працівників навчального закладу, залучених до її гасіння, мають бути спрямовані на убезпечення людей, перш за все дітей, їх евакуацію та порятунок
63269

З чого починати цивільний захист у закладі освіти

Все частіше об’єктами уражень ворога стає цивільне населення. Убезпечити найвразливішу категорію – наших дітей – від ракетних атак, зберегти їх життя – ось найважливіше завдання педагогів. Що повинен робити кожен учасник освітнього процесу, хто керує цивільним захистом у навчальному закладі і як організувати цей процес – читаймо далі
84811