Розподіл на академічну та професійну освіту для старшокласників

Міністерством освіти і науки розроблений новий стандарт профільної середньої освіти

Профільна та академічна освіти в школах

Як поінформувати працівника про умови трудового договору

У Міністерстві освіти і науки розробили новий Державний стандарт профільної середньої освіти, який передбачає два спрямування здобуття освіти випускниками – академічне та професійне.

Дія відповідного стандарту стосуватиметься учнів 10–12 класів та студентів закладів професійної та фахової передвищої освіти в частині здобуття повної загальної середньої освіти.

Академічне спрямування передбачатиме поглиблене вивчення окремих предметів з орієнтацією на продовження навчання у закладах вищої освіти.

Професійне спрямування здобуття освіти передбачатиме профільне навчання, що буде орієнтоване на ринок праці та потреб випускника.

Зокрема, зміст освіти матиме спільні для обох спрямувань вимоги до обов'язкових результатів навчання здобувачів профільної середньої освіти.

Для створення освітніх профілів будуть створені типова освітня програма та освітні програми закладів освіти, які реалізовуватимуться через модельні навчальні програми та навчальні програми з певних освітніх компонентів. 

Передбачається, що освітні програми академічного спрямування забезпечуватимуть поглиблене вивчення певних освітніх компонентів відповідних освітніх галузей.

Окрім того, навчання професійного спрямування міститиме інші освітні компоненти, що повністю або частково охоплюють зміст професійних стандартів, або державних освітніх стандартів з певних професій, або стандартів фахової передвищої освіти з певних спеціальностей.

У відповідному стандарті будуть визначені вимоги до обов’язкових результатів навчання учнів і студентів, загальний обсяг їх навчального навантаження, розподілений за освітніми галузями, структуру та зміст профільної середньої освіти.

Зокрема, документ унормовує концепцію реформи, згідно з якою учні зможуть формувати власну освітню траєкторію, обираючи профіль і частково предмети для вивчення.

Як зазначають автори, школи зможуть сформувати якнайкращу пропозицію для учнів залежно від своїх можливостей.

Громадське обговорення Державного стандарту профільної середньої освіти триватиме до 30 листопада.

Свої пропозиції та зауваження до проєкту документа можна надсилати за адресою [email protected].

За матеріалами МОН

Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

Сертифікація вчителів: що варто знати у 2024 році

У статті зібрали для вас головне про цьогорічну сертифікацію. Дізнаєтеся про зміни та нововведення у сертифікації вчителів. А також коли буде проходити кожен етап сертифікації.
74203

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді