Чи заборонено відвідувати школу дітям без щеплень

Щодо заборони відвідувати школу дітям без щеплень

Заборона відвідувати школу дітям без щеплень не порушує право на освіту

Працівник відмовляється від вакцинації: чи допускати до роботи

Уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова висловила думку, що заборона дітям без профілактичних щеплень відвідувати школу не порушує їх права на освіту.

Також вона зауважила, що в Україні передбачені різні форми навчання — деякі з них можна реалізувати без того, щоби навідуватись у школу.

Календар профілактичних щеплень

В Офісі Омбудсмена таке висловлення пояснили тим що, обов'язкова вакцинація створює колективний імунітет для дітей. Під захист тоді потрапляють навіть ті, кого не можна щепити через медичні протипоказання.

«Орім того, Верховний Суд у своїй постанові від 17 квітня 2019 року зазначив, що вимога про обов'язкову вакцинацію населення проти особливо небезпечних хвороб з огляду на потребу охорони громадського здоров'я, а також здоров’я зацікавлених осіб, є виправданою. Суд звернув увагу, що завданням держави є забезпечення дотримання оптимального балансу між реалізацією права дитини на освіту та інтересами інших дітей», — зазначили в Офісі Омбудсмена.

Варто нагадати, що в березні 2021 року у Верховному суді залишили без змін рішення, в якому оскаржували відсторонення від занять учениці ліцею, що була не щеплена за віком.

Зокрема, Євросуд з прав людини визнав правомірними штрафи за відмову від вакцинації. Таким чином, 8 квітня 2021 крапку у суперечці остаточно поставила Велика Палата Європейського суду з прав людини. Євросуд визнав правомірними адміністративне покарання батьків за відмову від обов'язкової вакцинації дітей.

Відповідно до статті 17 Закону України «Про виконання рішень та застосування практики Європейського суду з прав людини» при розгляді справ національні суди застосовують практику Європейського суду з прав людини як джерело права.

Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

Адаптація учнів 1 класу до навчання

Учорашні дошкільники нетерпляче чекають першого вересня, мають позитивне налаштування на навчання. Бути щасливим володарем портфеля, підіймати руку на уроці, отримувати відмітки — все це як чудова гра. Та згодом може виявитися, що грати не так уже й цікаво.
38588

Коли весняні канікули в школі — працює план

Кожен заклад освіти самостійно планує графік канікул. У декого вони розпочнуться в березні і будуть короткотривалими. Більшістю організаційних питань до весняних канікул у загальноосвітньому навчальному закладі опікується заступник директора
22251

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді