Українські школи та табори зможуть використовувати кейтеринг

Блок під заголовком новини 1  Підпишіться на Telegram-канал Педрада. Новини! Тримаємо руку на пульсі змін без паніки та спаму

Засновники та директори шкіл можуть вибрати найефективнішу модель організації харчування
Українські школи та табори зможуть використовувати кейтеринг

Хто розраховує потребу в продуктах

Директори шкіл та дитячих закладів оздоровлення та відпочинку зможуть використовувати кейтеринг як найефективнішу модель організації харчування. Таку інформацію оприлюднили в новому Порядку організації харчування, затвердженому Урядом.

Відповідно до пояснювальної записки до проєкту постанови Кабінету Міністрів України «Про затвердження Норм та Порядку організації харчування у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку», документ розроблений з метою врегулювання організації харчування дітей у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку з урахуванням рекомендацій ВООЗ.

«Дорожня карта» організації харчування

Таким чином, згідно з Порядком організації харчування, засновники та керівники закладів освіти та дитячих закладів оздоровлення та відпочинку мають змогу вибрати найефективнішу модель організації харчування з урахуванням особливостей відповідного закладу — кейтеринг. Відбуватиметься це шляхом здачі харчоблоку закладу в оренду для організації харчування дітей та власними силами закладу.

Окрім того, Уряд ухвалив рішення з одноденним доопрацюванням рішення щодо зміни організації харчування дітей у школах, дитячих садочках та дитячих таборах відповідно до рекомендацій Всесвітньої організації охорони здоров'я, зокрема щодо споживання жирів, цукру та солі.

«Упровадження вимог дозволить знизити споживання цукру до 25 г на добу, солі на рівні менше 5 г на добу, насичених жирів до 10 % добового раціону, що сприяє профілактиці гіпертонії та знижує ризик розвитку захворювань серцево-судинної системи та інсультів у дорослому віці», — повідомляється в документі проєкту.

У документі також передбачено повну заборону на включення у меню для дітей ковбас, сосисок, заморожених напівфабрикатів, інших технологічно оброблених м'ясних та рибних страв. Також зі шкільних їдалень мають зникнути газовані напої з підвищеним вмістом цукру та енергетики, борошняні кондитерські вироби.

Зокрема, було висунуто пропозицію щодо врахування у меню дитячих їдалень потреби дітей-діабетиків та тих, хто не сприймає глютен чи лактозу. Також МОЗ рекомендуватиме розширити раціон дітей коштом овочів і вибудовувати шкільне меню на основі біологічних потреб дитячих організмів.

Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

Харчування дітей у школі: як правильно організувати

У системі реформ української освіти, організації нової української школи, підхід до харчування дітей у закладах освіти теж потребує удосконалення. Як це зробити у відповідності до сучасних вимог, які ці вимоги – розбираємось далі.
2949

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді