Українські школи та табори зможуть використовувати кейтеринг

Засновники та директори шкіл можуть вибрати найефективнішу модель організації харчування
Українські школи та табори зможуть використовувати кейтеринг

Хто розраховує потребу в продуктах

Директори шкіл та дитячих закладів оздоровлення та відпочинку зможуть використовувати кейтеринг як найефективнішу модель організації харчування. Таку інформацію оприлюднили в новому Порядку організації харчування, затвердженому Урядом.

Відповідно до пояснювальної записки до проєкту постанови Кабінету Міністрів України «Про затвердження Норм та Порядку організації харчування у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку», документ розроблений з метою врегулювання організації харчування дітей у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку з урахуванням рекомендацій ВООЗ.

«Дорожня карта» організації харчування

Таким чином, згідно з Порядком організації харчування, засновники та керівники закладів освіти та дитячих закладів оздоровлення та відпочинку мають змогу вибрати найефективнішу модель організації харчування з урахуванням особливостей відповідного закладу — кейтеринг. Відбуватиметься це шляхом здачі харчоблоку закладу в оренду для організації харчування дітей та власними силами закладу.

Окрім того, Уряд ухвалив рішення з одноденним доопрацюванням рішення щодо зміни організації харчування дітей у школах, дитячих садочках та дитячих таборах відповідно до рекомендацій Всесвітньої організації охорони здоров'я, зокрема щодо споживання жирів, цукру та солі.

«Упровадження вимог дозволить знизити споживання цукру до 25 г на добу, солі на рівні менше 5 г на добу, насичених жирів до 10 % добового раціону, що сприяє профілактиці гіпертонії та знижує ризик розвитку захворювань серцево-судинної системи та інсультів у дорослому віці», — повідомляється в документі проєкту.

У документі також передбачено повну заборону на включення у меню для дітей ковбас, сосисок, заморожених напівфабрикатів, інших технологічно оброблених м'ясних та рибних страв. Також зі шкільних їдалень мають зникнути газовані напої з підвищеним вмістом цукру та енергетики, борошняні кондитерські вироби.

Зокрема, було висунуто пропозицію щодо врахування у меню дитячих їдалень потреби дітей-діабетиків та тих, хто не сприймає глютен чи лактозу. Також МОЗ рекомендуватиме розширити раціон дітей коштом овочів і вибудовувати шкільне меню на основі біологічних потреб дитячих організмів.

Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

Харчування дітей у школі: як правильно організувати

У системі реформ української освіти, організації нової української школи, підхід до харчування дітей у закладах освіти теж потребує удосконалення. Як це зробити у відповідності до сучасних вимог, які ці вимоги – розбираємось далі.
1298

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді