Стало відомо, що насправді впливає на набір зайвої ваги

Деякі експерти стверджували, що від часів індустріальної революції потреба людського організму в калоріях значно зменшилася, і запевняли, що саме зменшення фізичного навантаження, а не зміни у харчуванні, стало важливішим фактором ризику огрядності.

Учені розвінчали міф про те, що для подолання проблеми надмірної ваги фізична активність важливіша, ніж харчування.

Дослідження способу життя народу хадза з Танзанії, представники якого досі живуть як мисливці-збирачі, продемонструвало, що кількість потрібних для організму калорій однакова для всіх людей.

Із цього випливає, що на Заході люди стають огряднішими через переїдання, а не внаслідок невеликої фізичної активності, вважають вчені.

Згідно з прогнозами Всесвітньої організації охорони здоров’я, до 2015 року від ожиріння потерпатиме кожен десятий житель Землі. А кожна третя людина на планеті матиме надмірну вагу ― вважають у ВООЗ.

Багато хто пояснює «епідемію» ожиріння саме малорухливим способом життя. Тут треба враховувати багато різних чинників, зокрема споживання напівфабрикатів з високим вмістом цукру і жирів, великий розмір порцій і низьку фізичну активність, коли більшість важких завдань механізовано.

Однак досі дискусії виникали довкола співвідношення між переїданням і сидячим способом життя, як найбільшими причинами надміру ваги.

Деякі експерти стверджували, що від часів індустріальної революції потреба людського організму в калоріях значно зменшилася, і запевняли, що саме зменшення фізичного навантаження, а не зміни у харчуванні, стало важливішим фактором ризику огрядності.

Саме це перевіряли дослідники. Народ, який досі веде первісний спосіб життя мисливців і збирачів, слугував взірцем доіндустріального суспільства.

Хадза, яких у племені приблизно тисяча, полюють на диких тварин і харчуються ягодами чи їстівними коренями. Їхні знаряддя ― луки, невеликі сокири і палиці для викопування коренів. Вони не використовують сучасних знарядь чи вогнепальної зброї.

Група вчених із США, Танзанії і Великої Британії вимірювали, скільки енергії витрачають у щоденному житті 30 чоловіків і жінок хадза віком від 18 до 75 років.

Вони з’ясували, що хоча хадза фізично набагато активніші за жителів Заходу, з урахуванням ваги і зросту їхній метаболізм практично не відрізняються від європейців.

Герман Понцер з кафедри антропології Хантерського коледжу університету Нью-Йорка каже, що вчені припускали, що дорослий хадза спалює за день набагато більше калорій, ніж дорослий європеєць або американець. Однак результати дослідження стали несподіванкою, каже він, і підкреслили складність енергообміну людського організму.

Учений наголосив на значенні фізичних вправ для хорошого здоров’я. «Як на мене, це свідчить про те, що люди на Заході товстішають, бо ми забагато їмо, а зовсім не тому, що ми надто мало рухаємося, ― сказав Герман Понцер. ― Фізична активність дуже важлива для вашого здоров’я, але це не зробить вас худорлявими: для цього треба менше їсти».

Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

Як оптимізувати рухову діяльність дітей

Потреба в руховій активності природна для кожної дитини. Активні рухи викликають у дітей позитивні емоції та підсилюють усі фізіологічні процеси. Що допоможе вихователю та інструктору з фізкультури забезпечити оптимальну рухову активність дошкільників?
27856

Методична робота в закладі дошкільної освіти

Дізнайтеся про форми організації методичної роботи в дитячому садку, які допоможуть вихователям розвивати свій творчий потенціал, постійно підвищувати професійну кваліфікацію і забезпечать високий рівень проведених занять
47530

Як проводити батьківські збори в школі

Батьківські збори в школі— основний спосіб комунікації педагогічного колективу з батьками. Щоб збори були вдалі, а освітня робота ефективна, розглянемо види, форми проведення, теми батьківських зборів
39077

Аптечки у школі: як правильно укомплектувати та зберігати

Скористайтеся переліком медичних засобів у закладі освіти та дізнайтеся як правильно укомплектувати аптечку. Адже, як правило, діти схильні до травм і ніколи не знаєш в який момент потрібно буде надати допомогу. Важливо у такий момент мати все під рукою, зібране в одному місці.
42294

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді