Як у закладі облаштувати місце для тимчасового перебування переселених осіб

Які мінімальні вимоги потрібно забезпечити під час облаштування місць для тимчасового перебування переселених осіб.

Дії роботодавця під час воєнного стану

Які умови місця тимчасового перебування

Місця тимчасового перебування повинні бути забезпечені:

  • належним освітленням, доступом до електричної мережі, щоб підзарядити телефони та ноутбуки. За можливості має бути забезпечено бездротовий доступ до інтернету;
  • місцями для сну та відпочинку. Мінімальна відстань між спальними місцями має бути 1 м, а від зовнішніх стін — 0,8 м;
  • рідким милом, антисептиками, паперовими рушниками, облаштовані місцем для обробки рук антисептиком;
  • з розрахунку наявності: душових (не менше ніж 1 на 50 осіб), умивальників (1 кран на 57 осіб).

Параметри мікроклімату приміщень повинні бути максимально наближені до рекомендованих: 18 °C при відносній вологості 30–70%.

Заходи безпеки під час карантину

Під час карантину потрібно дотримуватися обмежувальних протиепідемічних заходів, щоб запобігти поширенню коронавірусу, вимог фізичного дистанціювання (не менше одного метра) та використовувати засоби індивідуального захисту, зокрема респіратори або маски.

Забезпечити збір та утилізацію засобів індивідуального захисту.

Провітрювати приміщення не менше трьох разів на добу, дезінфікувати поверхні, до яких часто доторкаються, не менше двох разів на добу.

Вологе прибирання проводити один раз на добу, а із застосуванням мийно-дезінфікувальних засобів — не менше одного разу на тиждень (санвузли — щоденно).

Медична допомога

Потрібно забезпечити:

  • взаємодію із закладами охорони здоровʼя, які надають медичну допомогу на відповідній території;
  • механізми доступу осіб до медичної допомоги та лікарських засобів осіб;
  • організувати чергування медпрацівника за потреби. Якщо одночасно перебуває понад 100 осіб, наявність медпрацівника обов’язкова;
  • первинний медичний огляд при прибутті в місце тимчасового перебування та при підготовці подальшого організованого переміщення.

Особу із симптомами гострого респіраторного захворювання, гострої кишкової інфекції тощо потрібно ізолювати в окремому приміщенні та обов’язково звернутися по медичну допомогу до медпрацівника. Якщо немає окремого приміщення, потрібно виділити частину приміщення, яку відокремити, наприклад ширмою, з мінімальною відстанню в 1,5— 2 м до інших осіб.

Про випадок виникнення підозри на інфекційну хворобу в особи медпрацівник повинен передати форму первинної облікової документації № 058/о до центру контролю та профілактики хвороб МОЗ відповідної адміністративно-територіальної одиниці, де розташоване місце тимчасового перебування осіб.

За можливості слід організувати надання психологічної допомоги.

Харчування та водопостачання

Потрібно організувати місце для приготування їжі та зберігання продуктів та/або забезпечене централізоване харчування з дотримання законодавства у сфері безпечності та окремих показників якості харчових продуктів.

Вода питна повинна відповідати вимогам Державних санітарних норм та правил «Гігієнічні вимоги до води питної, призначеної для споживання людиною», затверджених наказом МОЗ від 12.05.2010 № 400.

Постачання питної води — 20 літрів на людину на добу.

Постачання води для санітарно-гігієнічних потреб — 50 літрів на людину на добу.

Поводження з відходами

Тверді побутові відходи збирати у встановлені на майданчиках з твердим покриттям контейнери. Сумарний обʼєм контейнерів повинен перевищувати фактичний обʼєм їх утворення на 25 %.

Під час зберігання побутових відходів у контейнерах повинна бути виключена можливість їх загнивання, розкладання, розвіювання та розпилювання. Термін зберігання в холодний період року (при середньодобовій температурі −5° C і нижче) повинен бути не більше ніж три доби, а в теплий (при середньодобовій температурі більше ніж +5° C) — не більше ніж одна доба (щоденне перевезення).

Джерело: журнал «Практика управління закладом освіти»

Складено відповідно до Мінімальних вимог щодо забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення під час екстреного облаштування місць тимчасового перебування осіб, які вимушені покинути місця постійного проживання у звʼязку з військовою агресією Російської Федерації, затверджені наказом МОЗ від 10.03.2022 № 458.



зміст

Статичний блок для статей

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді