Стрес: правила контролю

Як розвивати стресостійкість та які прийоми допоможуть контролювати стрес

Як тренувати глибоке дихання

Правила контролю над стресом

Стрес можна й потрібно контролювати, знижуючи градус напруги.

Якщо допомагаєте нашим захисникам, зосередьтеся на цій справі. Те, чим ви займаєтеся, — надважливо. Однак не навантажуйте себе надміру.

Якщо ховаєтеся в укритті, спробуйте відволіктися. Займіть себе приємними дрібничками — малюйте, грайте в ігри, розгадуйте кросворди.

Спілкуйтеся з близькими й людьми, що перебувають поруч. У розмовах не поширюйте й не підтримуйте негатив. Натомість підбадьорюйте співрозмовників за допомогою позитивних прогнозів.

Дозволяйте собі час від часу побешкетувати. Позбавляйтеся стресу за допомогою сміху, більше рухайтеся. Через тіло людина звільняється від перенапруження.

Усміхайтеся частіше. Усмішка допомагає здолати стрес та інші проблеми. Навіть штучна усмішка, силою волі утримана протягом хвилини, підвищує настрій і заспокоює нерви.

Долайте стрес поступово. Не намагайтеся дотримувати всіх правил одразу, адже це спричинить лише додатковий стрес.

Як перетворити гнів на джерело сили

Як щоденно підвищувати рівень стресостійкості

Стрес може стати причиною небезпечних для здоров’я наслідків. Навіть якщо ви перебуваєте у відносній безпеці, то, ймовірно, до вас приходить усе більше негативних думок про ситуацію, що склалася. А коли вони накопичаться, то неодмінно призведуть до стресу. Захистіть себе за допомогою щоденних вправ.

Зупиняйте внутрішній діалог. Постійна розмова, яку ви ведете із собою, у стресовій ситуації забирає у вас сили та не дає змоги заспокоїтися. Зупиняйте її, адже це марнування часу й енергії.

Випускайте пару. Оберіть спосіб, за допомогою якого будете позбавлятися негативу та відволікатися. Наприклад, подивіться комедію, пограйте із сім’єю чи друзями в настільну гру, потанцюйте тощо.

Займайтеся спортом. Будь-яка фізична активність допомагає зняти напругу. Коли ви займаєтеся спортом, у мозку виробляються нейромедіатори. Вони забезпечують гарний настрій та зменшують вміст у крові кортизолу — гормону стресу.

Не соромтеся плакати. Сльози допомагають пережити проблему й гіркоту, вивільнити накопичені емоції. Чудово, якщо поруч є близька людина, з якою ви зможете розділити переживання та яка здатна втішити вас.

Прощайте. Зараз не час тримати образи та злість на когось. Тим паче, що вони отруюють насамперед вас. Вибачте людям, які вас образили чи спричинили ваші негаразди, і ви одразу відчуєте полегшення та спокій.



зміст

Статичний блок для статей

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді