Як навчити дітей сортувати сміття: весело та корисно

Якщо дотримуватись кількох простих правил по сортуванню сміття, можна зробити свій внесок в цю глобальну проблему. Чому б не долучити до цього дітей, адже це цікаво і весело. Дізнавайтесь, як легко пояснити дошкільнятам принципи сортування сміття, поєднавши корисне з приємним.

 

Шкода, що мало хто в нашій країні замислюється скільки ж сміття ми викидаємо кожен день, не утилізувавши правильно. Спеціальні контейнери для сортування у нас встановлені, але погодьтесь, зазвичай їх використовують не за призначенням. Мало хто чув і про пункти прийому вторинної сировини. Але екологічна ситуація в нашій країні і в світі загалом вимагає від нас формування екологічної культури і залучення до цього наших дітей. Особливо важливо пам'ятати про утилізацію так званого небезпечного сміття, що може зашкодити іншим людям. Тож як правильно сортувати сміття?

Підтримка особистісного здоров'я: акценти

Якщо бути більш уважним, то можна помітити, що на кожній упаковці продуктів та речей, які ми купуємо, містяться спеціальні знаки. Вони підказують з чого виготовили цю обгортку і як правильно її утилізувати. Однак, для того щоб було легше в цьому розібратись, пропонуємо Вам ознайомитись з проектом «Про що розповість упаковка?», до реалізації якого ми залучили представників Громадської організації «Європейська ініціатива — Євроін». Ми вже робимо перші кроки до покращення екологічної ситуації і встановили у нашому закладі спеціальні кольорові контейнери для сміття.

Громадяни України з 1 січня 2018 року зобов’язані сортувати все сміття за видами матеріалів, а також розділяти його на придатне для повторного використання, для захоронення та небезпечне.
                                           Стаття 32 Закону України «Про відходи» від 05.03.1998 № 187/98-ВР

 

Основа проекту «Про що розповість упаковка?»

В основу проекту закладені принципи освіти для сталого розвитку. Реалізація екологічних проектів дає змогу виховувати в дітей екологічну свідомість як складову освіти.

До проекту були залучені діти старшого шкільного віку, батьки та педагоги закладу. На реалізацію проекту було виділено п'ять днів.

Мета проекту щодо сортування сміття

На щастя, глобальність екологічної проблеми зрозуміла і батькам, і дітям. Тому, не важко було пояснити дошкільникам якої шкоди завдає довкіллю несортоване сміття і спонукати їх до активних дій. Метою нашого проекту є:

- Розвинути в дітей усвідомлення як згубно сміття впливає на довкілля

- Мотивувати учасників правильно поводитись з побутовими та органічними відходами

- Спонукати їх до активних дій у рішенні цієї проблеми

 

Завдання проекту

Даний проект охоплює реалізацію екологічних, економічних та соціальних завдань. А також навчає як правильно сортувати сміття та навчати цьому дітей. 

Екологічні завдання:

  • Розвивати екологічну культуру, вміння аналізувати та робити висновки
  • Формувати вміння та навички як поводитися з побутовими та органічними відходами
  • Сприяти усвідомленню важливості збереження природи та власного внеску у цю справу
  • Інформувати про способи сортування сміття, ознайомлювати з екологічними позначками

Економічні завдання:

  • Вдосконалювати знання дітей про товари, послуги, гроші
  • Ознайомлювати з різноманітними професіями у сфері екології, такими як пакувальник, консультант з переробки відходів
  • Формувати уявлення про те, що за переробку сміття можна отримувати гроші

Соціальні завдання:

  • Спонукати дітей виявляти ініціативу у питаннях екології, бути активними
  • Навчити дітей взаємодіяти у групі для досягнення спільної мети, отримувати похвалу та задоволення від результатів їхньої роботи
  • Налагодити взаємодію з батьками
  • Активізувати партнерські відносини з екологічними організаціями

Стратегії творчої поведінки для дітей

 

Результати роботи та перспективи

Для кращого розуміння та систематизації отриманих під час проекту знань, була застосована спеціальна технологія «лепбук». Це інтерактивна взаємодія через індивідуальну чи групову діяльність, в основі якої закладена гра, спрямована на пізнання навколишньої дійсності.

Завдяки проведеним заходам учасники зрозуміли, яким чином людина впливає на довкілля, як важливо бути екологічно свідомим і які є заходи для покращення ситуації з переробкою сміття у нашій країні. А  головне — навчилися правильно утилізувати побутові тверді та органічні відходи, розуміти екологічне маркування на упаковках.

Більше про сортування сміття читайте у статті

журналу Вихователь-методист дошкільного закладу

 

 



зміст

Статичний блок для статей

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді