Творчий метод Стефана Недериці: по слідах вебінару

На початку червня Стефан Недериця та редакція журналу «Музичний керівник» провели вебінар. Ознайомтеся із творчим методом та практичними порадами лектора. Бонус — скачайте презентацію з аудіозаписами класичної музики, на яку накладено звуки живої природи — спів птахів, шум води, спів кітів тощо

Стефан Недериця — диригент, педагог, музикотерапевт, керівник видавництва «Класика». Усе більше музичних педагогів дізнаються про його диски та книги й охоче користуються ними. У чому ж, на думку пана Стефана, секрет вдалого музичного виховання?

Семеро Козенят на новий лад — сценарій розваги + фонограми

Що раніше — то ліпше

Починати знайомити дітей з класичною музикою слід якнайраніше. Оптимально — до народження! Адже коли майбутня мама «заряджається» високоякісною класичною музикою — особливо творами Вольфганга Амадея Моцарта — у дитини активніше формуються клітини мозку, налагоджуються синаптичні зв’язки, що «відповідатимуть» за здібності й таланти дитини.

Музика та природа — звукове взаємозбагачення

Якщо міксувати звучання класичної музики зі звуками живої природи — отримуємо сполучення, фантастичне за своїм впливом на стан та розвиток дітей. Звуки природи надають класичній музиці додаткового виміру гармонійності та позитивної емоційності. Сприймання цього звукового комплексу стимулює в дітей пам’ять, уяву, естетичне відчуття тощо.

Які звуки природи найліпше сполучити з музикою, треба вирішувати у кожному конкретному творі. Утім обирати можна з усього різноманіття звуків — шум вітру, дощу чи моря; сюрчання коників; спів китів чи посвисти дельфінів; спів птахів тощо.

Фольклор — колиска всієї музики

Знайомити маленьких дітей із рідним фольклором надзвичайно бажано — пропонувати дітям казки, пісні, рухливі ігри, гру на простих народних музичних інструментах тощо. Із чого ж починати це знайомство? — звичайно, з маминої колискової. Це найпростіший і водночас найліпший шлях заронити в дитячу душу любов та прагнення до музики, зокрема й до музики рідного краю. А ще спів колискових — прекрасний спосіб для самої мами заспокоїтися та відновити емоційну рівновагу!

Класика не боїться переінструментування

У дітей, надто маленьких, є улюблені тембри музичних інструментів, які вони охоче сприймають і на які завжди позитивно реагують. Це — дзвоники, трикутник, металофон, ксилофон та інші «дзвінкі» звучання. Тож варто переоркестровувати в «дитячих» тембрах класичні твори, особливо яскраві, характерні — як-от Турецький марш Моцарта.

P.S. Вебінар Стефана Недериці можна передивитися за посиланням — для зареєстрованих учасників.

P.P.S. Усі книжки та диски, про які йшлося під час вебінару, можна знайти на сайті видавництва «Класика».



зміст

Статичний блок для статей

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді