Global Teacher Prize Ukraine – хто став найкращим вчителем

2 жовтня відбулася урочиста церемонія нагородження Global Teacher Prize Ukraine. П’ята церемонія відбулася на Софійській площі та була присвячена 30-річчю України

Global Teacher Prize Ukraine – назвали найкращого вчителя країни

Накази з основ­ної діяльності: що потрібно знати керівнику

Найкращим вчителем став Артур Пройдаков із Києва. Переможець отримав 300 000 гривень, поїздку на найбільшу освітню подію Global Education and Skills Forum, а також професійний розвиток та підтримку реалізації освітніх проєктів від організатора премії — «Освіторії».

Артур Пройдаков викладає українську мову та літературу. Педагог, що сам родом з Луганщини, мріє побудувати культурний міст між людьми з Заходу та Сходу України за допомогою подорожей. Він переконаний, що завдяки стиранню бар‘єрів між українцями буде легше протидіяти інформаційній війні.

За звання кращого вчителя України та призу у чверть мільйона гривень змагалися десять вчителів-фіналістів. Окрім основної номінації, педагогів відзначили у семи додаткових: «Вчитель з прифронтової зони», «Вчитель — ровесник Незалежності», «Найкращий учитель фізкультури», «Вчитель-новатор», «Найкращий учитель хімії», «Найкращий вчитель громадянської освіти» та «Вибір серцем» для педагогів, що працюють із дітьми з особливими освітніми потребами, при лікарнях або на фронті.

Під час церемонії нагородження учасники обговорили найголовніші здобутки української шкільної освіти за 30 років та перешкоди, з якими зіштовхнулися вчителі впродовж цих років.

Спікерами цьогорічної церемонії нагородження стали:

  • Зоя Литвин, засновниця Громадської спілки «Освіторія» та національної премії Global Teacher Prize Ukraine

  • Василь Дяків, учитель історії, переможець Global Teacher Prize Ukraine 2020

  • Фіналісти Global Teacher Prize Ukraine2021 року

Нагадаємо, що премію підтримують Український культурний фонд, EdCamp Ukraine та ВМГО «АЙСЕК в Україні», компанії Microsoft, Lenovo, Deltahost та MEGOGO, Zagoriy Foundation, ГО «Рух Олександра Педана «JuniorZ», Програма сприяння громадській активності «Долучайся!», що фінансується Агентством США з міжнародного розвитку (USAID) та здійснюється Pact в Україні. Інформаційну підтримку здійснюють телеканали «1+1» та «Суспільне:UA». Компанія Deloitte в Україні виступає партнером премії та забезпечує прозорість відбору переможців.

Про особливості цьогорічної премії розповіла її засновниця, голова громадської спілки «Освіторія» Зоя Литвин: «Якщо говорити про нашу цьогорічну десятку, вона також унікальна. Мене радує, що тут є не лише імениті вчтелі з історією, а й молоді вчителі, які не так давно розпочали свій педагогічний шлях. Вони справді відчувають це покликання. Цього року ми отримали 3 300 анкет від учителів з усієї країни. Це вчителі початкової школи, багато мовників. Але цікава й географія цього року, адже багато вчителів саме з Донецької області». Крім того, Зоя Литвин зазначила, що лише той учитель, якого поважає суспільство, який має гідні умови праці та право голосу, зможе виховати успішну націю. Саме тому Вчитель — найголовніша точка докладання зусиль, яка надасть Україні найбільшого зросту!

Крім того, переможцем народного голосування на сайті ТСН став Павло Віктор, учитель фізики з міста Одеси. Насамперед, його знають за сторінкою на YouTube. Туди він записав і виклав повний курс із фізики з 7-го по 11-й клас. Початковою метою було забезпечити якісне навчання своїм учням під час карантинів. Але блог швидко набув популярності серед школярів усієї України та за її межами. Зараз на канал підписані понад 825 тисяч підписників, а кількість переглядів вже перевищила позначку у 40 мільйонів.

У номінації «Вибір серцем», яку організовує телеведуча «1+1» і кураторка соціального проєкту «Право на освіту» Наталія Мосейчук, перемогли дві вчительки — Тетяна Вакулюк з Дніпра та Уляна Буцяк зі Стрия Львівської області.

У номінації «Вчитель-новатор 2021» від Microsoft у партнерстві з Lenovo здобула відзнаку Наталія Власова, вчителька із міста Дніпро. Переможниця отримала спеціальний приз — інноваційне комп’ютерне рішення для змішаного навчання Teams Rooms у максимально зрозумілому та інтерактивному форматі. Рішення включає обладнання від Lenovo та програмне забезпечення від Microsoft.

Крім того, одним із нововведень п’ятого ювілейного сезону Global Teacher Prize Ukraine стала номінація «Найкращий вчитель — ровесник Незалежності» за підтримки Всеукраїнської молодіжної громадської організації «АЙСЕК в Україні». Сьогодні це звання отримала Катерина Бігар, вчителька англійської мови з міста Свалява Закарпатської області.

Також, цьогоріч на сцені Global Techer Prize Ukraine відзначили переможця у номінації «Прифронтовий вчитель». Тамару Уманську, вчительку з міста Кремінна на Луганщині, привітали з перемогою письменник Сергій Жадан і Дмитро Земляний, співзасновника та CEO Deltahost.

Вручали нагороду найкращому вчителю фізкультури та спорту. Лідер ГО «JuniorZ», український телеведучий Олександр Педан та засновниця Фонду соціальної справедливості Надія Ратке нагородили Оксану Юрків, вчительку із Козівського закладу загальної середньої освіти ІІ-ІІІ ст. «Українська гімназія ім. В. Герети», що на Тернопільщині.

Нагадаємо, що премія покликана підвищувати престиж професії вчителя. Продемонструвати українцям історії педагогів, на яких захочеться рівнятися, привернути увагу суспільства до важливості освіти та ролі вчителів.

Критерії оцінювання вчителів:

  • досягнення помітних результатів у навчанні учнів;
  • застосування інноваційних та ефективних освітніх практик, які можуть вплинути на освіту в усьому світі;
  • визнання досягнень учителів у класі та поза його межами учнями, колегами, директорами шкіл чи членами спільноти;
  • допомога дітям, щоб вони ставали громадянами світу, викладання матеріалу, що ґрунтується на цінностях розвитку в молоді навичок для життя та роботи;
  • досягнення, які забезпечують суспільство унікальними моделями для реалізації успіху не лише особистого, а й загального, зокрема у викладацькій професії.

Інформаційна довідка:

Global Teacher Prize — це світова щорічна «Нобелівська премія» для вчителів, започаткована арабським підприємцем та філантропом Санні Варкі у 2014 році, щоб підкреслити важливість педагогів. У 2020 році одразу двоє українців увійшли до 50 найкращих учителів світу.

Національну премію Global Teacher Prize Ukraine ініціювала Громадська спілка «Освіторія» у 2017 році, з метою відзначити внесок українських вчителів у суспільство та підняти престиж професії педагога. Переможець отримує 250 тисяч гривень, поїздку на Global Education and Skills Forum, а також професійний розвиток та підтримку реалізації освітніх проєктів від Освіторії. Гасло премії #вчителіважливі.

Статичний блок для статей

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді