Двірник у закладі освіти: обов’язки, кількість штатних одиниць, оплата праці

Взимку території закладу освіти треба приділити особливу увагу: лід, сніг на доріжках чи бурульки на даху можуть спричинити травмування учасників освітнього процесу. Щоб цьому запобігти, переконайтеся, що маєте достатньо штатних одиниць посади двірника у школі.
Зміст статті:
Обов’язки двірника закладу освіти Чисельність штатних одиниць двірника в школі Який розмір зарплати двірника в закладі освіти

«В Україні очікуємо мороз, снігопади, дощі, хуртовини, ожеледь». У січні, лютому такий прогноз — не новина. Як і те, що територія закладу освіти має бути очищеною до початку його роботи. Чи достатня кількість двірників у вашому закладі, щоб впоратися з наслідками погодних примх? Які види робіт вони повинні виконувати взимку? Як оплатити їх роботу? Яка робоча інструкція двірника закладу освіти? Нагадаємо, що входить до обов’язків двірника у школі і як розрахувати чисельність та ставку зарплати.

Обов’язки двірника закладу освіти

Влітку двірник закладу освіти підмітає сміття і пил; поливає територію. Восени — підмітає і згрібає листя, очищає від сміття місце, де взимку складатимуть сніг. Взимку двірник повинен:

  • збивати бурульки та згрібати сніг з даху будівлі
  • чистити від снігу та льоду тротуари, доріжки
  • згрібати свіжий чи затверділий сніг в купи (не вищі 1 м)
  • посипати доріжки піском або сумішшю піску із хлоридами
  • сколювати лід під водозливними трубами, з кришок каналізаційних, газових, пожежних колодязів.

Навесні двірник у школі повинен розчищати канави для стікання талої води до люків і приймальних колодязів зливової мережі.

Територія та приміщення закладу освіти повинні бути підготовлені до початку роботи закладу. Простежте за цим, щоб запобігти травмуванню чи зменшити кількість травм учнів і педагогів у зимовий період.

Окрім прибирання території, двірник має очищати від сміття і промивати урни, покажчики, ліхтарі. Тож директор закладу визначає робочі обов’язки двірника закладу освіти з урахуванням сезонності проведення тих чи тих робіт.

Чисельність штатних одиниць двірника в школі

Кількість штатних одиниць посади двірника у закладах загальної середньої освіти визначають за Типовими штатними нормативами закладів загальної середньої освіти, затвердженими наказом МОН від 06.12.2010 № 1205. Вона залежить від площі території, яку прибирає двірник (див. табл.). Ці норми визначені в листі 1 карти 5 Нормативної частини Міжгалузевих норм чисельності робітників, що обслуговують громадські будівлі (будівлі управлінь, конструкторські і проектні організації), затверджених наказом Мінсоцполітики від 11.05.2004 № 105.

Площа території з удосконаленим покриттям, яку прибирають взимку, кв. м.

Чисельність двірників, шт. од.

до 2000

0,5

до 4000

1,0

до 6000

1,6

до 8000

2,1

до 10000

2,6

до 12000

3,2

до 14000

3,7

Щоб визначити кількість штатних одиниць посади двірника в школі, керівникові закладу освіти також необхідно визначити:

  • перелік і обсяг ручних прибиральних робіт, які виконують двірники протягом року
  • трудомісткість робіт за рік на основі Міжгалузевих норм
  • періодичність робіт і норми часу на ручне прибирання за рік з урахуванням чинних на місцях правил і норм технічної експлуатації житлового фонду.

Норми часу на ручне прибирання територій встановлені диференційовано: для територій з удосконаленим покриттям (заасфальтовані, брущаті), невдосканаленим (щебеневі, булижні), без покриття залежно від класу цих територій. Це визначено у листі 1 карти 4 Міжгалузевих норм.

Справи керівника на ЛИСТОПАД

Ніна ОмельяненкоШеф-редактор управлінських видань Експертус Освіта
Завдання керівника закладу освіти з питань охорони праці. На який конкретних аспектах зосередитися?

Який розмір зарплати двірника в закладі освіти

Тривалість робочого часу двірників становить 40 годин на тиждень і не залежить від пори року. Посадовий оклад двірнику визначають за 1-им тарифним розрядом ЄТС відповідно до додатка 12 наказу МОН «Про впорядкування умов оплати праці та затвердження схем тарифних розрядів працівників навчальних закладів, установ освіти та наукових установ» від 26.09.2005 № 557.

Посадові оклади (тарифні ставки) за розрядами ЄТС визначають так: множать оклад працівника 1-го тарифного розряду на відповідний тарифний коефіцієнт.

Із 01 січня 2019 року відповідно до Закону України «Про Державний бюджет України на 2019 рік» від 23.11.2018 № 2629-VІІІ посадовий оклад (тарифну ставку) встановлено на рівні прожиткового мінімуму для працездатних осіб — 1921 грн. Мінімальну заробітну плату збільшено до 4173 грн.

Ставка зарплати двірника закладу освіти — 1921 грн, менша, ніж мінімальна зарплата. У цій ситуації працівнику доплачують різницю до рівня мінімальної зарплати. Розмір доплати становить 2252 грн.

Якщо за трудовим договором двірник має неповний робочий день, оплату здійснюють пропорційно до відпрацьованого часу (ст. 56 КЗпП).



зміст

Статичний блок для статей

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді