Підвищення заробітної плати педагогам

"Для вихователів дитячих садків зросте не тільки зарплата, а й тривалість відпустки – з січня 2020 року до 56 календарних днів" - Володимир Гройсман

Вихідні та робочі 2020

Крім того, на засіданні Кабінету Міністрів України Лілія Гриневич презентувала нову систему оплати праці освітян. Найбільше переваг отримають молоді вчителі, дошкільники, позашкільники та працівники профосвіти. Зарплата збільшиться для абсолютно всіх освітян.

⇒ Оплата праці педагогічних працівників з 1 січня 2020 року

Також про спосіб підвищення посадових окладів та ставок заробітної плати педагогічним працівникам, зокрема й вихователям, закладів дошкільної освіти минулого року читайте у листі МОН і ЦК Профспілки працівників освіти і науки України від 06.11.2018 № 1/9-676, 02-05/630.

Роздрукуйте і покажіть, кому треба

Реагуючи на численні запити з місць стосовно підвищення з 01.09.2018 посадових окладів та ставок заробітної плати педагогічним працівникам закладів дошкільної, позашкільної, професійно-технічної, вищої освіти і установ освіти, а також науково-педагогічним працівникам, МОН і Профспілка адресувало лист:

  • департаментам освіти і науки обласних, Київської міської державних адміністрацій
  • головам рад ректорів (директорів) закладів вищої освіти, керівникам закладів і установ освіти
  • обласним, Київській міській організаціям Профспілки працівників освіти і науки України

Як підвищити зарплату вихователям та іншим педагогам

У листі вкотре зауважено на недостатності фінансових ресурсів для забезпечення підвищення заробітної плати педагогічним працівникам. Тож найближчим часом не варто очікувати урядового рішення про збільшення розмірів посадових окладів та ставок заробітної плати педагогам дошкільної освіти.

Одначе існують законодавчі підстави для збільшення заробітної плати педагогічним працівникам комунальних та державних закладів і установ освіти у межах законодавчо встановлених обсягів видатків.

Керівники закладів освіти мають право встановлювати надбавки працівникам у розмірі до 50% посадового окладу (ставки заробітної плати, тарифної ставки):

  • за високі досягнення у праці
  • за виконання особливо важливої роботи
  • за складність, напруженість у роботі.

Ці надбавки встановлюють на підставі наказу керівника закладу за погодженням із виборним профспілковим органом. Директор закладу освіти видає наказ відповідно до:

  • пункту 3 постанови КМУ від 30.08.2002 № 1298 «Про оплату праці працівників на основі Єдиної тарифної сітки розрядів і коефіцієнтів з оплати праці працівників установ, закладів та організацій окремих галузей бюджетної сфери» (далі — Постанова № 1298)
  • пункту 4 наказу МОН України від 26.09.2005 № 557 «Про впорядкування умов оплати праці та затвердження схем тарифних розрядів працівників навчальних закладів, установ освіти та наукових установ» (далі — Наказ № 557).

Тому задля збільшення заробітної плати педагогічним працівникам дошкільних, позашкільних та інших закладів та установ освіти МОН та Профспілка рекомендують керівникам приймати рішення про встановлення педагогічним та науково-педагогічним працівникам надбавок, згаданих вище, у розмірі 10% і вище до посадового окладу (ставки заробітної плати) в межах законодавчо встановлених обсягів видатків.

Сезонні справи на відмінно: ВЕРЕСЕНЬ

Ніна ОмельяненкоШеф-редактор управлінських видань Експертус Освіта
Кожен вересень для керівника — новий старт. Як організувати освітній процес та роботу з кадрами без помилок?

Підвищення зарплати в ЗДО у 2019 році: кого запитувати

Для підвищення зарплат освітянам потрібна активна робота з місцевою владою

Ще у вересні 2018 року Профспілка наголошувала на необхідності проведення відповідної роботи на місцях, аби вирішити питання підвищення заробітної плати педагогічним працівникам закладів дошкільної, позашкільної, професійно-технічної освіти, а також інших закладів та установ освіти.

Профспілка неодноразово вказувала на законодавчі інструменти, які можна використати для збільшення заробітної плати педагогічним працівникам, оплата праці яких не забезпечена з освітньої субвенції.

Ці ж інструменти можна застосовувати і в 2019 році, адже:

  • підстави для встановлення надбавок, встановлені Постановою № 1298 та Наказом № 557, чинні
  • відповідність умов праці для виплати надбавок підтверджувати не потрібно
  • надбавки встановлюють на підставі наказу керівника закладу за погодженням з виборним профспілковим органом.

Зарплата педагогів: що змінилося з січня 2019 року, а що ні

Фінансове забезпечення надбавок

Щодо фінансового забезпечення виплат, то місцеві ради при затвердженні відповідних бюджетів мають враховувати у першочерговому порядку потребу в коштах на оплату праці працівників бюджетних установ відповідно до встановлених законодавством України умов оплати праці та розміру мінімальної заробітної плати (ч. 4 ст. 77 Бюджетного кодексу України).

Серед власних повноважень виконавчих органів місцевих рад — управління закладами освіти, організація їх фінансового забезпечення, створення необхідних умов для виховання дітей, сприяння діяльності дошкільних та позашкільних навчально-виховних закладів (ст. 32 ЗУ «Про місцеве самоврядування в Україні»).

Отож місцеві ради уповноважені:

  • вносити актуальні зміни до місцевих бюджетів
  • приймати рішення про збільшення обсягів бюджетних призначень та фонду оплати праці, необхідних для встановлення надбавок (т. зв. «регіональних надбавок»):
    • за високі досягнення у праці
    • за виконання особливо важливої роботи
    • за складність, напруженість у роботі.

Проте для реальності таких ініціатив потрібна системна робота з такими ключовими об’єктами владних повноважень, як:

  • депутати місцевих рад
  • міські, селищні, сільські голови
  • голови районних рад та рад ОТГ
  • представники фінансових органів та органів управління освітою.

При цьому завдання не лише переконати в необхідності підвищення заробітної плати означеним категоріям педагогічних працівників, а й довести процеси до фактичного фінансового забезпечення за рахунок місцевих бюджетів шляхом установлення надбавок у розмірі 10% і вище посадового окладу (ставки заробітної плати).

Не варто зволікати!

На осінь заплановано вибори народних депутатів, зокрема й з мажоритарних округів;)



зміст

Статичний блок для статей

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді