Про режим харчування учнів у школах

Рекомендації з організації режиму харчування учнів у загальноосвітніх навчальних закладах

Відпрацювання режиму й графіка харчування — це:

  • складова процесу організації харчування учнів у закладі освіти
  • один із обов’язків особи, відповідальної за організацію харчування дітей.

На таке вказують пункти 3 та 20 Порядку організації харчування дітей у навчальних та оздоровчих закладах, затв. наказом МОЗ, МОН від 01.06.2005 № 242/329.

Організація харчування учнів: нормативно-правові документи

Важливим елементом організації раціонального харчування школярів є правильний розподіл обсягів добового споживання їжі між окремими її прийомами.

Найоптимальнішим режимом харчування учнів протягом дня вважають 4-разовий прийом їжі з інтервалами між прийомами 3,5–4 год.

Справи керівника у жовтні: що проконтролювати

Кількість прийомів їжі визначають з огляду на:

  • вік
  • стан здоров’я
  • розпорядок дня.

Режим харчування відображається у таких документах організації харчування в закладі освіти, як:

  • примірне двотижневе меню
  • щоденне меню.

Рекомендований режим харчування

У розпорядку дня для учнів рекомендують дотримувати такого режиму харчування:

При відвідуванні школи в I зміну

  • 7:30–8:00 год

⇒ сніданок удома

  • після 2-го уроку

⇒ другий сніданок для учнів 1–5-х класів

  • після 3-го уроку

⇒ другий сніданок для учнів 6–11-х класів

після повернення зі школи

  • 13:00–14:00 год

⇒ обід для учнів 1–5-х класів

  • 14:00–15:00 год

⇒ обід для учнів 6–11-х класів

  • 16:00–17:00 год

⇒ полуденок

  • 19:00–20:00 год

⇒ вечеря

При відвідуванні школи в II зміну

  • 7:30–8:00 год

⇒ сніданок удома

  • 12:00–13:00 год

⇒ обід перед виходом до школи

  • після 2-го уроку

⇒ полуденок для учнів 1–5-х класів

  • після 3-го уроку

⇒ полуденок для учнів 6–11-х класів

  • 19:00–20:00 год

⇒ вечеря вдома

Харчування молодших школярів

Для школярів 6-річного віку рекомендують 3-разове харчування:

  • сніданок
  • обід
  • полуденок.

Графік харчування учнів 6-річного віку:

  • 7:00–7:30 год — сніданок удома
  • на 2-й перерві — другий сніданок у школі
  • 13:00–13:30 год — обід після повернення зі школи
  • 16:30 год — полуденок після денного сну
  • 19:00–19:30 год — вечеря (за 1,5-2 год до сну).

Вимоги до облаштування шкільної їдальні

Режим харчування у ГПД

У групах продовженого дня встановлюють такі режими харчування для учнів:

  • 1–4-х класів

дворазовий

⇒ обід

⇒ полуденок

  • 5–7-х класів

одноразовий

⇒ обід

дворазовий

(у разі тривалого перебування в закладі)

⇒ обід

⇒ полуденок

Добовий розподіл споживання їжі

Відповідно до вікової добової потреби в харчових речовинах та енергії споживання їжі розподіляють так:

  • сніданок — 20-25%
  • обід — 35-40%
  • полуденок — 10-15%
  • вечеря — 20-25%.

Рекомендовані складові страв прийомів їжі протягом дня у закладі освіти:

  • сніданок
  • закуска
  • гаряча страва
  • солодка страва чи гарячий напій
  • обід
  • закуска
  • перша страва
  • друга страва
  • солодка страва
  • полуденок
  • 200 мл соку, молока чи кисломолочного продукту
  • хлібобулочний виріб

У різні прийоми їжі протягом дня не допускається повторення тих самих страв.

За Методичними рекомендаціями з організації харчування учнів у загальноосвітніх навчальних закладах, затв. наказом Міністерства економіки України від 01.08.2006 № 265

Статичний блок для статей

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді