Відпрацювання режиму й графіка харчування — це:
- складова процесу організації харчування учнів у закладі освіти
- один із обов’язків особи, відповідальної за організацію харчування дітей.
На таке вказують пункти 3 та 20 Порядку організації харчування дітей у навчальних та оздоровчих закладах, затв. наказом МОЗ, МОН від 01.06.2005 № 242/329.
Організація харчування учнів: нормативно-правові документи
Важливим елементом організації раціонального харчування школярів є правильний розподіл обсягів добового споживання їжі між окремими її прийомами.
Найоптимальнішим режимом харчування учнів протягом дня вважають 4-разовий прийом їжі з інтервалами між прийомами 3,5–4 год.
Справи керівника у жовтні: що проконтролювати
Кількість прийомів їжі визначають з огляду на:
- вік
- стан здоров’я
- розпорядок дня.
Режим харчування відображається у таких документах організації харчування в закладі освіти, як:
- примірне двотижневе меню
- щоденне меню.
Рекомендований режим харчування
У розпорядку дня для учнів рекомендують дотримувати такого режиму харчування:
При відвідуванні школи в I зміну | |
| ⇒ сніданок удома |
| ⇒ другий сніданок для учнів 1–5-х класів |
| ⇒ другий сніданок для учнів 6–11-х класів |
після повернення зі школи | |
| ⇒ обід для учнів 1–5-х класів |
| ⇒ обід для учнів 6–11-х класів |
| ⇒ полуденок |
| ⇒ вечеря |
При відвідуванні школи в II зміну | |
| ⇒ сніданок удома |
| ⇒ обід перед виходом до школи |
| ⇒ полуденок для учнів 1–5-х класів |
| ⇒ полуденок для учнів 6–11-х класів |
| ⇒ вечеря вдома |
Харчування молодших школярів
Для школярів 6-річного віку рекомендують 3-разове харчування:
- сніданок
- обід
- полуденок.
Графік харчування учнів 6-річного віку:
- 7:00–7:30 год — сніданок удома
- на 2-й перерві — другий сніданок у школі
- 13:00–13:30 год — обід після повернення зі школи
- 16:30 год — полуденок після денного сну
- 19:00–19:30 год — вечеря (за 1,5-2 год до сну).
Вимоги до облаштування шкільної їдальні
Режим харчування у ГПД
У групах продовженого дня встановлюють такі режими харчування для учнів:
| дворазовий | ⇒ обід |
⇒ полуденок | ||
| одноразовий | ⇒ обід |
дворазовий (у разі тривалого перебування в закладі) | ⇒ обід | |
⇒ полуденок |
Добовий розподіл споживання їжі
Відповідно до вікової добової потреби в харчових речовинах та енергії споживання їжі розподіляють так:
- сніданок — 20-25%
- обід — 35-40%
- полуденок — 10-15%
- вечеря — 20-25%.
Рекомендовані складові страв прийомів їжі протягом дня у закладі освіти:
|
|
| |
| |
|
|
| |
| |
| |
|
|
|
У різні прийоми їжі протягом дня не допускається повторення тих самих страв.
За Методичними рекомендаціями з організації харчування учнів у загальноосвітніх навчальних закладах, затв. наказом Міністерства економіки України від 01.08.2006 № 265