Цікава наука для дітей

Щоб подружити дошкільників з наукою, не варто чекати особливої дати чи їхнього дорослішання. Дізнайтеся, чому дерева не ростуть до неба, проведіть дослід із кулькою-самонадувайкою та приготуйте зелену яєчню уже сьогодні

Справи керівника у жовтні: що проконтролювати

Традиційно День науки в Україні відзначають у третю суботу травня.

З чого почати спостереження

Незамінним атрибутом для спостережень під час прогулянки стане лупа. Зберіть цікаві об’єкти природи, як-от квіти, травинки, камінці або комахи, та дослідіть їх за допомогою лупи. Дайте змогу дітям вдосталь порозглядати, зробити власні висновки про будову об’єктів, їхній вигляд. Це чудова нагода розвинути уважність вихованців до найдрібніших деталей.

Якщо певний об’єкт зацікавив дітей, продовжіть вивчення — знайдіть відповідні статті в дитячих енциклопедіях, ілюстрації, відео тощо.

Багато цікавих наукових сайтів з корисною науковою інформацією, відео дослідів можна знайти в інтернеті. Так, на одному з англомовних сайтів Ask Dr. Universe (askdruniverse.wsu.edu) діти можуть не лише дізнатися щось нове, а й отримати відповідь на своє конкретне запитання в таких категоріях: культура, небо й земля, людське тіло й мозок, їжа та здоров’я, рослини, тварини та комахи, історія та географія, а також математика й технології. Відповідає маленьким чомусикам головний персонаж сайту — мудрий і дотепний кіт Доктор Всесвіт.

Експерименти в дитячому садку

Стати учасниками пізнавальних і водночас простих експериментів можна не лише віртуально, а й реально. Для цього слід запастися простим інвентарем та організувати спеціальний простір у дитячому садку.

Якщо діти зацікавилися тим, чому дерева не ростуть угору до нескінченності, до неба, поясніть це цікаво. Візьміть трубочку для коктейлю і запропонуйте дітям відсьорбнути через неї води зі склянки. У всіх це добре виходить. Відтак з’єднайте кілька трубочок в одну довгу і запропонуйте знову «потягнути» воду зі склянки. Зробити це буде не так просто. Чому? Бо що вище треба «тягнути» воду, то це робити складніше. Те ж саме з деревом. Якби воно було надто високе, то просто не змогло б піднімати воду із землі до своєї верхівки. А без води дерева не ростуть.

Під час дослідів та експериментувань розкажіть дітям про виділення вуглекислого газу. Проведіть дослід із кулькою-самонадувайкою. Для нього підготуйте порожню пластикову пляшку, повітряну кульку, лійку, чайну ложку соди та три столові ложки оцту. Спочатку насипте у пляшку соду, поступово через лійку налийте туди ж оцет і швидко натягніть кульку на горловинку пляшки і тримайте біля основи. Відтак разом з дітьми спостерігайте, як надуватиметься кулька. Поясніть, що між содою та оцтом відбувається хімічна реакція, в ході якої виділяється вуглекислий газ. Він і надуває кульку.

Не менш цікавим для дошкільників буде дослід «Зелена яєчня». У курячий білок додайте трішки соку червоної капусти — і він стане зеленим. Запропонуйте дітям спробувати пояснити це явище. Відтак розкажіть, що сік червоної капусти в нейтральній воді має синє забарвлення, в кислоті стає червоним, а в лужному середовищі — зеленим. Оскільки білок курячого яйця має слабо-лужне середовище, то й зеленіє при змішуванні з капустяним соком.

Це лише кілька прикладів простих, але захопливих і пізнавальних дослідів, які ви зможете провести з дошкільниками у День науки.

Цікава наука для дітейСкачайте картотеку дослідів для дітей дошкільного віку



зміст

Статичний блок для статей

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді