День Соборності України в дитячому садку

Які заходи організувати в закладі дошкільної совіти до Дня Соборності України

Розпочати відзначання свята з дошкільниками пропонуємо з перегляду пластилінового мультфільму «Твоя країна — Україна», створеного українським школярем. Дітям буде близьке таке символічне зображення рідної країни, її символів та традицій.

Поясніть дошкільникам значення слова «соборність» та здійсніть разом з ними невеличкий екскурс у минуле, аби в цікавій формі ознайомити дітей з подіями, що передували поділу України на УНР
і ЗУНР. Обговоріть важливість соборності та незалежності для країни та її мешканців.

У далекому січні 1919 року на Софійському майдані в Києві тодішній голова Директорії Володимир Винниченко привітав українців із великою подією — прийняттям Акту возз’єднання Української Народної Республіки та Західноукраїнської Народної Республіки. Минуло вже майже століття від тієї події, утім вона настільки важлива для українського народу, що день об’єднання двох республік у єдину соборну державу нині вважають національним святом і відзначають на належному рівні.

Слово «соборність» означає єдність, згуртованість, неподільність. Утім соборність не обмежується лише ідеєю об’єднання етнічних земель у межах єдиної держави, а передбачає також духовне єднання всього населення країни незалежно від національності.

Тривалий час Україна була поділена на Лівобережну і Правобережну. Тож соборність стала загальнонаціональною мрією всіх українців, які протягом своєї історії неодноразово змушені були боротися за соборну, вільну й незалежну Україну. А відзначення річниці соборності стало ще однією нагодою для об’єднання всього суспільства навколо ідеї творення державності. Офіційно на державному рівні День Соборності України відзначають з 21 січня 1999 року.

Святкування річниці прийняття Акту возз’єднання було наймасштабнішим 22 січня 1990 року. Цього дня близько трьох мільйонів українців утворили «живий» ланцюг від Києва до Львова як символ духовної єдності мешканців східних та західних областей України. Відтоді щороку в різних куточках країни символічні ланцюги об’єднують береги Дніпра, міста чи села тощо.

Прочитайте дітям вірші Миколи Бакая «Україні», «У рідному краї», Володимира Самійленка «Наша славна Україна», Володимира Сосюри «Любіть Україну».

Запропонуйте дошкільникам намалювати, у якій країні вони хочуть жити, та представити свої малюнки. Відтак можна організувати в закладі дошкільної освіти виставку малюнків «Україна очима дитини».

Аби долучити дошкільників до відзначення Дня Соборності України, запропонуйте їм взятися за руки та утворити ланцюг єдності. Такий ланцюг можна організувати за участі всіх вихованців дошкільного закладу. Попросіть дошкільників по черзі описати свої відчуття. Важливо підвести дітей до висновку, що всі разом ми почуваємося захищеними та впевненішими. Так і наша соборна країна процвітатиме лише за умови єднання не лише її земель, а й нас, українців.

Справи керівника у жовтні: що проконтролювати

Вільні народи повинні невтомно і пильно охороняти свою свободу.
Бенджамін Франклін

Статичний блок для статей

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді