Застосування кварцових ламп у дошкільних закладах

Особливе значення для оздоровлення дітей та профілактики захворювань у дошкільному навчальному закладі має застосування кварцових ламп. Широкий спектр дії цих приладів дає змогу проводити як профілактичні, так і лікувальні процедури. Медичній сестрі важливо знати показання та протипоказання до застосування, а також види та особливості застосування кварцових ламп у дитячому садку
Про сприятливий вплив сонячного світла на організм людини відомо здавна. Більшість живих організмів на Землі не можуть існувати без сонячної енергії. Проте багато хвороботворних мікроорганізмів навпаки гинуть під дією сонячного світла.

З часом люди відтворили лікувальну дію спрямованого сонячного світла за допомогою спеціальних приладів для світлолікування. А нині світлолікування стало окремим напрямом медицини, його застосовують для профілактики захворювань та реабілітації після них.

Циклограма діяльності на III квартал

Сонячне світло та його штучний аналог впливають на роботу організму людини. На жаль, у сучасних умовах життя, особливо в місті, людина часто відчуває дефіцит сонячного світла, що призводить до зниження активності організму, може зумовити ослаблення імунітету та виникнення різних захворювань.

Тож використовуючи штучні джерела світла — ультрафіолетові опромінювачі (далі — УФ-опромінювачі), людина стає ніби незалежною від сезонних змін, отримує ті компоненти, надходження яких треба було б чекати до весни.

Методи застосування УФ-випромінювання

Існують такі методи застосування ультрафіолетового випромінювання (далі — УФ-випромінювання):

  • пряме опромінення
  • непряме опромінення
  • закрите опромінення.

Пряме опромінення

Пряме опримінення приміщень здійснюють за допомогою приладів, підвішених до стіни або стелі. Прямі ультрафіолетові промені (далі — УФ-промені) спрямовані всередину приміщення. Також пряме опромінення можна здійснювати і приладами на штативах.

ЗВЕРНІТЬ УВАГУ! Пряме опромінення приміщень виконують лише за відсутності людей, зокрема перед початком роботи та у перервах.

Непряме опромінення

Здійснюють за допомогою ламп, підвішених на висоті 1,8–2 м від підлоги з рефлектором, повернутим догори так, аби пряме випромінювання потрапляло у верхню зону приміщення. Нижню зону приміщення захищено від прямих променів рефлектором лампи.

Повітря верхньої зони приміщення піддають прямому опроміненню. Відбиті від стелі та верхньої частини стін УФ-промені опромінюють нижню зону приміщення, в якій можуть перебувати люди. Для ліпшого відбивання УФ-променів стіни мають бути пофарбованими в білий колір. Однак за непрямого опромінення ефективність дезінфекції повітря нижньої зони приміщення нижча, ніж за прямого опромінення, оскільки інтенсивність відбитої радіації у 20–30 разів менша.

ЗВЕРНІТЬ УВАГУ! Непряме опромінення, тобто відбитими УФ-променями, можна застосовувати в присутності людей, обмеживши час опромінення.

Закрите опромінення

Це опромінення за допомогою вентиляційних систем і автономних рециркуляційних приладів. Його також можна здійснювати у присутності людей, обмеживши час опромінення.

Повітря проходить через бактерицидні лампи, що розміщені всередині рециркулятора, та піддається прямому опроміненню. Потім воно потрапляє в приміщення вже знезараженим. Закрите опромінення застосовують для додаткового бактерицидного оброблення повітря в приміщенні.

Прилади для дезінфекції приміщень УФ-­випромінюванням

Нині УФ-опромінювачі набули поширення не лише в медичних установах, а й у побуті. Їхня мета — проведення дезінфекції житлових та нежитлових приміщень. Залежно від спектру дії та комплектування бувають такі УФ-опромінювачі: кварцова лампа, ультрафіолетова лампа, бактерицидна лампа, ультрафіолетова кварцова лампа.

Зазвичай основою приладів дезінфекції приміщень УФ-випромінюнням є кварцова лампа.


Кварцова лампа — це електрична лампа, колба якої зроблена з кварцового скла. Кварцову лампу розжарювання можна застосовувати для створення спрямованого випромінювання світлотеплової енергії, наприклад, для просушування приміщень.

Ртутно-кварцова лампа — це газорозрядна лампа з додаванням ртуті. Окрім дезінфекції приміщень, такі лампи застосовують для знезараження предметів побуту, продуктів харчування тощо.

Увіолева лампа — це газорозрядна лампа для дезінфекції приміщень, колбу якої виготовлено з увіолевого скла. Традиційно таку лампу називають «бактерицидною», хоча УФ-опромінювач будь-якого типу має сильні бактерицидні властивості.


Більшість УФ-опромінювачів збагачують повітря озоном, для якого також характерні дезінфікуючі властивості. Проте підвищений вміст озону в повітрі небезпечний для здоров’я. Тому нині для дезінфекції приміщень виробляють і безозонові УФ-опромінювачі, які покрито оксидом титану, що не пропускає промені довжиною УФ-хвилі менше 257 нм.

Залежно від довжини УФ-хвилі випромінювання поділяють на такі спектри:

  • короткохвильовий (КУФ або С) — 180–280 нм
  • середньохвильовий (СУФ або В) — 280–320 нм
  • довгохвильовий (ДУФ або А) — 320–400 нм.

Залежно від спектральних характеристик, поєднаних у приладі, джерела УФ-випромінювання поділяють на інтегральні та селективні. Інтегральні джерела генерують увесь спектр УФ-променів, селективні — один тип хвиль УФ-променів.

Для кварцування в дошкільних навчальних закладах можна використовувати прилади, наведені у таблиці 1.

Залежно від конструкції УФ-опромінювачі для дезінфекції приміщення поділяють на такі види:

  • закриті (рециркуляторні) — прилади, які можна використовувати у присутності людей, оскільки дезінфекція повітря відбувається в ізольованій заскленій ємності, після чого воно потрапляє у вентиляційні отвори
  • відкриті — прилади, які можна використовувати лише за відсутності людей у приміщенні під час дезінфекції.

Тож у дошкільному навчальному закладі бажано використовувати бактерицидні лампи закритого типу (рециркуляторні), наприклад, бактерицидний опромінювач дистанційний на штативі (БОД) чи бактерицидний опромінювач портативний (БОП).

Показання та протипоказання до застосування УФ­-опромінювачів

УФ-промені стимулюють активність клітин шкіри. Це прискорює процеси епітелізації та утворення сполучної тканини. Оскільки УФ-промені мають регенераційні властивості, їх застосовують для лікування ран, що повільно загоюються, і виразок. Завдяки активуванню нейтрофілів і макрофагів, що підвищує опірність шкіри до інфекцій, УФ-промені використовують для лікування і профілактики гнійничкових захворювань шкіри. Ультрафіолетове опромінення (далі — УФ-опромінення) також стимулює процеси імунобіологічного захисту організму й активує імунітет.

ЗВЕРНІТЬ УВАГУ! Інтенсивна і тривала дія УФ-променів спричиняє зміну первинної структури і згортання білка, через що виникає некроз клітин епідермісу.

Тож у дошкільному навчальному закладі кварцові лампи можна використовувати для дезінфекції приміщень, групових та індивідуальних процедур УФ-опромінення.

Дезінфекцію приміщень проводять для профілактики вірусних захворювань. Особливо важливо кварцувати приміщення дошкільного навчального закладу в осінньо-зимовий і зимово-весняний період, коли підвищується рівень захворюваності на гострі респіраторні вірусні інфекції. УФ-промені знищують шкідливі мікроорганізми, завдяки чому повітря в приміщенні стає чистим і безпечним для дітей.

Групові процедури УФ-опромінення проводять для підвищення опірності організму до інфекційних захворювань, компенсації недостатності природного світла. Такі процедури також є способом профілактики і лікування рахіту у дітей, мобілізації фосфорно-калієвого обміну завдяки синтезу вітаміну D.

ЗВЕРНІТЬ УВАГУ! Після трьох-п’яти процедур УФ-опромінення настає період імунодепресії. Для компенсації цього явища дітям слід дозовано приймати вітаміни А і Е.

Індивідуальні процедури передбачають місцеве чи зональне УФ-опромінення. Вони рекомендовані для лікування таких запальних процесів шкіри або слизових оболонок, як інфіковані рани та виразки, бешихове запалення шкіри, запалення мигдаликів, слизової оболонки ротової порожнини і носоглотки, зовнішнього слухового проходу.

Як і кожна фізіотерапевтична процедура, УФ-опромінення має такі протипоказання:

  • підвищена чутливість до УФ-променів (фотосенсибілізація)
  • генералізовані дерматити
  • токсичний зоб
  • функціональна недостатність надниркових залоз
  • гострий та хронічний гломерулонефрити
  • хронічний активний і аутоімунний гепатити
  • новоутворення
  • імунодефіцит та імунодепресія.

Також протипоказаннями до УФ-процедур є загострення хронічних захворювань.

Сезонні справи на відмінно: ВЕРЕСЕНЬ

Ніна ОмельяненкоШеф-редактор управлінських видань Експертус Освіта
Кожен вересень для керівника — новий старт. Як організувати освітній процес та роботу з кадрами без помилок?

Кварцування приміщень у дошкільному навчальному закладі

УФ-випромінювання є головною причиною загибелі мікроорганізмів у повітрі. Загибель мікроорганізмів досягає 90–99%. Час, протягом якого мікроорганізми гинуть — від декількох секунд до кількох хвилин, залежить від їх виду. Спори і деякі види бактерій стійкі до впливу сонячного світла, тому витримують тривале опромінення.

Бактерицидний ефект УФ-опромінення залежить від рівня відносної вологості повітря в приміщенні. Її підвищення зумовлює зменшення бактерицидного ефекту. Тобто під час підвищення рівня вологості повітря в приміщенні до 80–90% бактерицидний ефект знижується на 30–40%. Окрім того, час експозиції має бути достатнім для знищення максимального спектра мікроорганізмів і не перевищувати 15 хв. (табл. 2).

Потужність кварцових ламп розраховують від норми 1 Вт на 1 м3 приміщення.

Для проведення дезінфекції приміщення потрібно виконати такі дії:

  • вивести дітей із приміщення
  • зробити вологе прибирання
  • провітрити приміщення протягом 15 хв
  • увімкнути УФ-опромінювач на 30 хв.
  • провітрити приміщення протягом 5 хв.

Унаслідок кварцування повітря збагачується озоном, який так само дезінфікує приміщення. Озон має бактерицидну, фунгіцидну дію. Тобто знешкоджує всі види патогенної мікрофлори: віруси, бактерії, грибки, водорості, цисти найпростіших тощо. Залишковий озон стерилізує поверхню. Після взаємодії із забруднюючими хімічними та мікробіологічними речовинами озон перетворюється на кисень. Озон у великій кількості отруйний, тому після кварцування необхідно повторно провітрити приміщення. Окрім того, під час роботи приладу заборонено дивитися на кварцову лампу.

УФ-випромінювання у разі його потрапляння на відкриті частини тіла людини, зокрема на очі, може викликати сильні опіки. Тому рекомендують використовувати кварцові лампи для знезараження приміщень тільки за відсутності людей. Іноді дезінфекцію приміщень можна здійснювати за присутності лише дорослих людей. При цьому лампи мають бути екрановані непрозорим відбивачем. Застосування неекранованих УФ-опромінювачів, які можуть опинитися в полі зору, у дошкільних навчальних закладах заборонено.

ЗВЕРНІТЬ УВАГУ! У випадку виявлення характерного запаху озону треба негайно вивести людей з приміщення і ретельно його провітрити до зникнення запаху.

До кожного УФ-опромінювача має бути супровідна документація, в якій вказують:

  • технічні характеристики приладу
  • тип лампи
  • бактерицидний потік
  • термін придатності
  • дату виготовлення.

У всіх УФ-опромінювачів бактерицидні лампи та інші деталі мають бути чистими, адже навіть тонкий шар пилу істотно затримує випромінювання. Чистити кварцові лампи слід лише після відключення їх від мережі. Пересувні УФ-опромінювачі слід зберігати в спеціально відведеному для них приміщенні та закривати чохлами.

ЗВЕРНІТЬ УВАГУ! Через кожні 30 хв. безперервної роботи УФ-оп­ро­мінювач необхідно вимикати на 40 хв. до повного охолодження лампи.

Підставою для заміни ламп може бути спад інтенсивності потоку лампи нижче встановленої межі, підтверджений метрологічною перевіркою. У разі порушення цілісності лампи слід запобігти потраплянню ртуті та її парів у приміщення. Заборонено викидати як цілі, так і розбиті лампи у сміття. Такі лампи необхідно направляти у регіональні центри з демеркуризації ртутновмісних ламп. У разі потрапляння ртуті в приміщення необхідно провести демеркуризацію приміщення.

Щоб попередити виникнення і поширення інфекційних захворювань у дошкільному навчальному закладі, медична сестра розробляє графіки вологого прибирання, провітрювання та дезінфекції приміщень УФ-опроміненням (див. Додаток). Зазвичай кварцують кожне приміщення один–два рази на день. У період епідемії можна це робити частіше.

Аби кварцування не нашкодило дітям, слід обов’язково дотримуватися основного правила: якщо використовують УФ-опромінювачі відкритого типу, то під час кварцування в приміщенні нікого не має бути. Обов’язково слід провітрити приміщення після кварцування. У дошкільних навчальних закладах ліпше використовувати УФ-опромінювачі закритого типу з безозоновою бактерицидною лампою. Адже під час їх роботи діти можуть перебувати в приміщенні.

Однак слід пам’ятати про те, що присутність у групі хворої дитини зводить нанівець усі кварцування, оскільки віруси знову дуже швидко поширюються в повітрі. Тому дезінфекція кварцовими лампами має проводитися у комплексі із санітарно-гігієнічними заходами, а саме: оглядом дітей щоранку, вологим прибиранням і провітрюванням приміщення.

Таблиця 1

Прилади для кварцування відповідно до призначення

Прилади

Призначення

Для створення інтегрального спектра УФ-променів

ОРК (опромінювач ртутно-кварцовий) на штативі, або ОУШ (опромінювач ультрафіолетовий на штативі)

Для місцевих та загальних процедур

УГН (ультрафіолетовий груповий настільний) опромінювач, або ОН (опромінювач носоглотки)

Для групових локальних опромінень мигдаликів, слухового проходу, слизових оболонок ротової порожнини й носа

Опромінювач типу «Промінь»

Для загальних групових опромінень

Джерела КУФ-променів,
в яких встановлені дугові бактерицидні (ДБ) або дугові ртутні (ДРТ) лампи

Опромінювач типу «Сонечко»

Для групових локальних опромінень мигдаликів, слухового проходу, слизових оболонок ротової порожнини й носа

ОКУФ (опромінювач короткохвильовий ультрафіолетовий)

Для індивідуального локального опромінення мигдаликів, слухового проходу, слизових оболонок порожнини носа і рота

ОБШ (опромінювач бактерицидний на штативі), ОБН (опромінювач бактерицидний настінний), ОБПе (опромінювач бактерицидний пересувний)

Для опромінення приміщень

Джерела ДУФ-променів,
в яких встановлені люмінесцентні еритемні (ЛЕ) лампи

ЕГД (еритемний груповий дистанційний)

Для спільних групових процедур

ОЕП (опромінювач еритемний пересувний)

Для загальних групових процедур

Вміст озону в повітрі

У повітрі приміщення вміст озону після кварцування не має перевищувати 0,03 мг/м3, а парів ртуті — 0,0003 мг/м3

Таблиця 2

Бактерицидний ефект УФ-опромінення

Види мікроорганізмів

Дози, Дж/м2,
за бактерицидної ефективності, %

90

99,9

Золотистий стафілокок (Staphylococcus aureus)

49

66

Епідермальний стафілокок (Staphylococcus epidermidis)

33

57

Гемолітичний стрептокок (Streptococcus haemoliticus)

21

55

Дифтерійна паличка (Corynebakterium diphteria)

34

65

Туберкульозна паличка (Micobakterium tuberculosis)

54

100

Кишечна паличка (Escherichia coli)

30

66

Бактерії брючного тифу (Salmonella typhi)

21

41

Дизентерійна паличка (Shigella)

16

42

Синьогнійна паличка (Pseudomonas aeruginosa)

55

105

Ентерокок (Enterococcus)

40

120

Вірус грипу

36

66

Пліснявий грибок

120–1800

364–3300

Додаток

Приклад оформлення графіка дезінфекції приміщень дошкільного закладу УФ-опромінювачем

Графік дезінфекції приміщень дошкільного закладу УФ-опромінювачем

Приміщення

Час

7:00–7:30

10:30–11:30

13:30–14:00

14:00–14:30

15:30–16:30

17:00–17:30

Групова кімната
№ 1

+

+

Групова кімната
№ 2

+

+

Спальня

+

+

Приймальня

+

+

Медичний кабінет

+

+

...

...

...

...

...

...

...



зміст

Статичний блок для статей

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді