Омбудсмен пояснив чому відмова підвищувати категорію сертифікованому вчителю є незаконною

Теми:
Освітній омбудсмен дав роз’яснення щодо прав педагогічних працівників під час сертифікації та вимог, які може ставити комісія

Normatyvka

За якою нормативкою працювати завучу у другому півріччі

Освітній омбудсмен Сергій Горбачов опублікував роз’яснення про порушення права педагогів, які пройшли сертифікацію, на підвищення кваліфікаційної категорії або педагогічного звання.

Як він відзначив, атестаційні комісії часто не беруть до уваги сертифікат учителя про успішну сертифікацію. Від педагогів вимагають додатково провести відкриті уроки, складати звіти про свою роботу тощо.

Однак, стаття 49 Закону України «Про повну загальну середню освіту» визначає, що успішне проходження сертифікації зараховується як проходження атестації педагогічним працівником, а також є підставою для присвоєння йому відповідної кваліфікаційної категорії та / або педагогічного звання. Аналогічне твердження є в положенні про сертифікацію педагогічних працівників.

Ті атестаційні комісії, які відмовляються присвоювати кваліфікаційну категорію, посилаються на Типове положення про атестацію педагогічних працівників. У цьому документі передбачене додаткове вивчення педагогічної діяльності вчителів. Варто зазначити, що присвоєння категорії чи звання лише на підставі сертифікату там не передбачено.

Таким чином між типовим положенням і законом є розбіжності. Однак у відповідному роз’ясненні від Міністерства юстиції вказано, що в подібних ситуаціях безумовний пріоритет має саме закон, бо в нього є вища юридична сила. Тобто рішення про відмову в присвоєнні категорії чи звання ухвалюються через правову необізнаність директорів шкіл.

На підтвердження цього висновку є й інформаційне повідомлення від Міністерства освіти та науки.

Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

Булінг у школі: що робити педагогам

Учні часто забувають про дисципліну та повагу до педагогів. Підготуйтеся до різних ситуацій. Адже булінг часто проявляється й у ставленні учнів до педагогів
32351

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді