Наука та науково-технічна сфера держави — на порядку денному парламентських слухань

2 липня 2014 року в Парламенті обговорили законодавче забезпечення розвитку науки та науково-технічної сфери держави. Наріжним питанням парламентських слухань стало визначення завдань, розв’язання яких забезпечить підтримку наукової галузі.

2 липня 2014 року відбулися парламентські слухання «Про стан та законодавче забезпечення розвитку науки та науково-технічної сфери держави», ініційовані Комітетом Верховної Ради України з питань науки і освіти.

Участь у роботі слухань взяли понад 500 учасників — народні депутати, керівники Уряду, представники Адміністрації Президента України, Ради національної безпеки і оборони, національних академій наук, керівників і представників місцевих органів державної виконавчої влади та органів місцевого самоврядування в галузі науки, працівників наукових установ, вищих навчальних закладів, наукових кіл, Профспілки працівників освіти і науки України, громадських організацій.

У своєму виступі міністр освіти і науки України Сергій Квіт визнав, що протягом довгих років українські науковці не мали належної підтримки з боку українського законодавства і здійснювали свою роботу фактично на самому лише ентузіазмі. Проте прийняття нового закону «Про вищу освіту» допоможе подолати перепони і для науки. При цьому він висловив переконання, що сучасний розвиток науки є запорукою майбутнього України як високотехнологічної, демократичної та європейської держави.

Учасники слухань у своїх виступах зазначали, що останні двадцять років у державі фактично відсутній запит на наукові дослідження і високотехнологічні розробки, держава майже не надає реальних пріоритетів цьому напрямі, а наука існує за залишковим принципом фінансування. Також залишено без уваги держави систему державного управління науково-технічною сферою, яка наразі є неефективною.

Учені підкреслювали, що Україні відсутні дієві механізми довгострокового та середньострокового прогнозування і планування соціально-економічного розвитку держави, є застарілою технологічна бази науки та бракує коштів для проведення наукових досліджень.

Насамкінець роботи науковці та експерти наголосили, що вітчизняна наука ще має потенціал, а фінансова підтримка держави й законодавче забезпечення зможе дати новий шлях розвитку науково-технічної сфери в державі.

Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

Як оптимізувати рухову діяльність дітей

Потреба в руховій активності природна для кожної дитини. Активні рухи викликають у дітей позитивні емоції та підсилюють усі фізіологічні процеси. Що допоможе вихователю та інструктору з фізкультури забезпечити оптимальну рухову активність дошкільників?
27856

Методична робота в закладі дошкільної освіти

Дізнайтеся про форми організації методичної роботи в дитячому садку, які допоможуть вихователям розвивати свій творчий потенціал, постійно підвищувати професійну кваліфікацію і забезпечать високий рівень проведених занять
47530

Як проводити батьківські збори в школі

Батьківські збори в школі— основний спосіб комунікації педагогічного колективу з батьками. Щоб збори були вдалі, а освітня робота ефективна, розглянемо види, форми проведення, теми батьківських зборів
39078

Аптечки у школі: як правильно укомплектувати та зберігати

Скористайтеся переліком медичних засобів у закладі освіти та дізнайтеся як правильно укомплектувати аптечку. Адже, як правило, діти схильні до травм і ніколи не знаєш в який момент потрібно буде надати допомогу. Важливо у такий момент мати все під рукою, зібране в одному місці.
42296

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді