Як упоратися з інформаційним «отруєнням»

Коли людина перебуває в помірному недовгому напруженні, то за деякий час його має змінювати спад і протиреакція — депресія, щоб тіло змогло відпочити, відлежатися й перетравити досвід. Так, принаймні, задумала природа. Але зараз ми в постійному тривалому напруженні, зокрема й через вир «отруйної» інформації. Як це на нас впливає і як із цим впоратися — читайте далі

Як тренувати глибоке дихання

Навіть якщо людям вдається зберігати спокій — вони дуже вразливі психологічно, оскільки відбувається постійний конфлікт між розумом і тілом:

  • навколо тиша — а розум знає, що кожної миті можуть початися сирени й вибухи;
  • удома нічого не відбувається — а мозок захопила буря інформаційного шуму;
  • тіло «каже», що все спокійно й можна розслабитися — а розум щосили намагається аналізувати і прогнозувати.

Наше тіло «перетравлює» стрес циклами, які сформувалися еволюційно під час боротьби зі зрозумілими небезпеками: хижаки, міжгрупові сутички, кліматичні складнощі. Наш мозок не підготовлений до тривалої інформаційної війни та безкінечного гортання жахливих новин. Тож інформаційний потік — це справжня біологічна зброя, позаяк новини сильно й буквально впливають на наше тіло. Вони викликають небезпечні в цих умовах стани:

  • тривогу — коли необхідно зберігати спокій;
  • відчай — коли потрібна ясність розуму;
  • пригніченість — коли необхідні зібраність і уважність;
  • паніку — коли потрібна точність дій.

При цьому це «емоційне зараження» поширюється, як інфекція, коли ви онлайн або реально контактуєте з іншими. Тож, як і з іншою заразою, з інформацією мусимо працювати зараз у «психзахисті». А його нам забезпечують сон, їжа, позитивний контакт із іншими та збереження ваших цілей і смислів. Про кожний із цих пунктів докладніше — у пам’ятці.

Як упоратися з інформаційним «отруєнням»

За матеріалами Насті Травкіної, наукового журналіста (Київ)

Статичний блок для статей

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді